Miért van az a kis zseb a farmereken?

Gondolkoztál már rajta, hogy mi értelme van egy ilyen aprócska zsebnek? Többé nem kell törnöd rajta a fejed!

Ha valaha is viseltél már farmert, akkor bizonyára te is találkoztál már a jobb első zseb felett elhelyezkedő, szegecsekkel megerősített apró kis zsebecskével, amiben legfeljebb némi apró vagy egy óvszer fér el. Az élet nagy kérdéseit feszegető sorozatunkban most ennek a létét fogjuk megfejteni.

Fontos funkciója volt

A kis zseb eredeti rendeltetésének megértéséhez 1879-ig kell visszamennünk az időben. Ekkor kerültek piacra az első Levi's farmerek, amelyek akkoriban még nem egészen úgy néztek ki, ahogy azt manapság megszokhattuk. A klasszikus kék nadrágoknak ugyanis négy zsebük volt: egy hátul és kettő elől, plusz az a kicsi, amit valójában

órazsebnek hívtak.

Innen már nem nehéz kitalálni, hogy mire szolgált. Elsősorban arra, hogy a férfiak – akik addig a mellényzsebüket használták – biztonságban tudhassák benne az órájukat, de szükség esetén bármikor elő is kaphassák.

Eredetileg zsebórát tartottak benne
Eredetileg zsebórát tartottak benneTPopova / Getty Images Hungary

A Levi Strauss blogja szerint a hasznos kis zseb a későbbiekben sem maradt funkció nélkül. A zsebórák visszaszorulásával az emberek egyebek mellett aprót, óvszert vagy épp jegyeket kezdtek tartani benne. Az ötletes dizájnelem tehát kiállta az idők próbáját, ezért a legtöbb farmergyártó manapság is töretlenül alkalmazza.

Apropó, zseb. Tudtad, hogy a bugyik belsejében is van egy? És azt, hogy mi a célja?

Oszd meg másokkal is!
Mustra