Teszt: melyik a legfinomabb pisztácia?

Kilencféle sózott, pörkölt terméken rágtuk át magunkat, hogy neked már csak a legjobbakat kelljen ropogtatnod.

Egy dologban talán egyetérthetünk: a pisztácia hihetetlenül finom, és ha egyszer elkezded enni, képtelenség leállni vele. Tesztünk csak még inkább megerősített minket ebben. Ami meg is maradt, azt se nagyon kellett rátukmálni senkire, szerkesztőségünk ugyanis napokon át ropogtatástól volt hangos. Persze azért pisztácia és pisztácia között is akadnak különbségek. Máris mondjuk, számunkra mi volt a legszembetűnőbb.

Mi fán terem a pisztácia?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, bár nem mindenki számára nyilvánvaló, de tényleg fán, méghozzá a pisztáciafán. További érdekesség, hogy a szakember szerint a magok az érés után maguktól nyílnak ki, majd a betakarítást követően egy szárító eljáráson esnek át, ami nedvességtartalmuk csökkentését szolgálja.

„Ez nagyon fontos művelet, mert enélkül könnyen elszaporodhatnának a pisztácián a mikrobák és penészgombák. Az utóbbiak mikotoxinokat termelnek, amelyek rendkívül károsak lehetnek az egészségre.”

Drága, de finom
Drága, de finomRuzsovics Dorina

A szárított pisztáciát jellemzően pörkölni is szokták, ami még kellemesebbé teszi az ízét, illetve gyakran sózzák is, ami szintén az ízek kiemelését szolgálja. A szakember hozzátette, a magok értékes ásványianyag-forrásnak számítanak és vitaminokat is tartalmaznak, ám a minimálisan, de jelen lévő mikrotoxinokra tekintettel tanácsos mértékkel fogyasztani őket. 

Természetesen egy-egy csomag pisztácia senkinek sem fog problémát okozni, de naponta több tasak hosszú távon már káros lehet.

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatát átmazsolázva válogattuk össze a pörkölt, sózott termékeket – zacskósakat és kimérteket vegyesen, hogy kiderítsük, a környezetvédelmi szempontokon túl melyiket érdemes inkább megvenni. A pisztácia egyébként minden, csak nem olcsó, ennek okaira még visszatérünk később.

Kilencféle terméket próbáltunk ki
Kilencféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

Kóstolónk a szokásos mederben zajlott. Szerkesztőségünk tagjai egy vakteszt keretében ették végig a pisztáciákat (vagyis nem tudták, hogy melyik termék melyik gyártóhoz tartozik), majd szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével értékelték őket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg rangsorunk.

Mivel mindegyik termék pisztáciából és sóból áll, az összetevők kiemelésétől most eltekintettünk, az egységárat viszont mindenhol feltüntettük a könnyebb összehasonlíthatóság végett.

Mennyire stabil a kimért termékek minősége? 

Merítésünkben két kimért termék szerepelt. Mindkettőről megkérdeztük a forgalmazót, hogy honnan szerzik be, illetve hogyan tudják garantálni, hogy állandó legyen a minősége.

„A lédig pisztáciát a beszállítónk Iránból szerzi be. A terméket hozzánk jelenleg egy szállító hozza, és szigorú feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki bekerüljön az elfogadott beszállítók közé. Az alapanyagátvétel és a gyártás körülményei minőség-ellenőrzéssel szabályozottak” – írta válaszában a Spar.

Az Aldi a Dívány megkeresésére azt közölte, hogy valamennyi magyarországi üzletében ugyanaz az árukínálat kapható, ez a pisztáciára is igaz, hiszen az áruházakban elérhető lédig pisztácia egy beszállítótól érkezik.

„A termék Iránból származik. Az Aldi Magyarország beszerzői folyamatosan azon dolgoznak, hogy kiválasszák a legjobb ár-érték arányú termékeket, figyelembe véve az áruházlánc minőségi kritériumait, amelyek helyenként még a jogszabályi előírásoknál is szigorúbbak. A csomagolt termékekhez hasonlóan a lédig pisztácia esetében is évente tart tendert a vállalat, az ajánlattétel után az ajánlott termék bekerül a naponta rendezett kóstolóra, ahol érzékszervi vizsgálattal, vakteszten döntik el a beszerzők, hogy a termék felkerülhet-e az Aldi polcaira. A termékeket független külső laborok is bevizsgálják, ami garantálja, hogy a pisztácia is megfelel minden jogszabályi előírásnak. Valamennyi termékhez hasonlóan a pisztácia is szúrópróbaszerűen időszakonként beszerzői vakkóstoláson esik át, illetve a beszerzők minden egyes, a termékre érkező vásárlói visszajelzés után automatikusan újrakóstolják azt – az Aldi így biztosítja, hogy a vásárlók mindig ugyanazzal a magas minőséggel találkozzanak a lédig áruk esetén is.”

3. helyezett: Aldi Happy Harvest sós, pörkölt lédig pisztácia – 3,85 pont (4790 forint/kg)

Az Aldi iráni forrásból beszerzett kimért pisztáciája csak egy halszálnyival volt olcsóbb, mint a zacskós termékek, de csomagolás hiányában legalább kíméli a környezetet. Ami az ízét illeti, tesztelőink körében az a vélekedés alakult ki, hogy alapvetően finom, de nem elég sós és – vélhetően pont emiatt – valahogy nem az igazi.

IMG 0656
Ruzsovics Dorina
  • Hű, ez nagyon finom. 
  • Kellemes, kissé savanykás utóízzel.
  • Ez finom.
  • Nekem ez nem elég sós. 
  • Nem annyira sós, bár ez lehet előny is. 
  • Gyönyörű, szabályos és nagy pisztáciák, de az ízük nem olyan jó, mint amit vártam.
  • Kicsit íztelen, de végül is nem olyan nagy gond, hogy nem annyira sós. 

2. helyezett: Tesco sós, pörkölt pisztácia – 4,07 pont (749 forint/150 g, 4993 forint/kg)

IMG 0604
Ruzsovics Dorina

A Tesco versenyzője igen meggyőző, 4 pont feletti átlaggal futott be a második helyre. Tesztelőink azt mondták rá, hogy összességében friss, ropogós és finom, ugyanakkor felmerült, hogy nehezen bontható, illetve egyesek számára kissé íztelennek is érződött.

  • Friss, feszes.
  • Erőteljes pisztáciaíz, nem emlékeztet másra.
  • Ez is jó, ropogós, finom.
  • Ez nagyon jó, kemény is, sós is, finom is.
  • Nekem ez is lehetne sósabb.
  • Nehezen bontható, íztelen pisztácia. 
  • Ízletes, de nem a legeslegjobb.

1. helyezett: Lidl Alesto pörkölt, sózott pisztácia – 4,42 pont (1249 forint/250g, 4996 forint/1 kg)

IMG 0628
Ruzsovics Dorina

A Lidl pisztáciájának szép nagy, friss szemei már első ránézésre is csábítónak tűntek, és nem is okoztak csalódást: ropogós állaguk, kellemes pörkölésük, valamint kielégítően sós ízviláguk már-már a tökéletesség határait súrolta. Nem is csoda, hogy egyetlen közepes értékeléstől eltekintve mindenki magas pontszámmal jutalmazta. 

  • Szép, friss.
  • Savanykás kezdet, édes lecsengés.
  • Átlagos, ropog.
  • Király.
  • Finom.
  • Csinos, világos héjú pisztácia. Nagy szemű. Könnyű bontani. Pörkölt ízű. Lehetne egy kicsit intenzívebb az íze.
  • Na, elsőnek kóstoltam és máris tök jó. Nem túl sós, krémes, jó nagy.

Futottak még

Ezeknek a termékeknek most nem sikerült dobogós helyezést szerezniük, ezért méltatásukat is rövidebbre fogjuk.

4. helyezett: Spar S-Budget sós, pörkölt pisztácia – 3,57 pont (1199 forint/200g, 5995 forint/kg)

A Spar nagyobb kiszerelésű terméke – ami valamivel magasabb egységáron kapható versenytársainál – a már megszokott pisztáciaízt nyújtotta, de nem volt benne semmi kiemelkedő. Voltak, akik le is pontozták, arra hivatkozva, hogy „avas” érzetet kelt, „túl puha és keserű a vége”.

5. helyezett: Aldi Snack Fun sózott pisztácia – 3,5 pont (1249 forint/250g, 4996 forint/1 kg)

Az Aldi zacskós pisztáciája szép, hosszúkás és frissnek látszó szemeivel vívta ki tesztelőink szimpátiáját, az ízéről viszont megoszlottak a vélemények. Nem lett volna rossz, néhányan azonban úgy érezték, hogy kesernyés a mellékíze.

6. helyezett: Mogyi pirított, sózott pisztácia – 3,35 pont (599 forint/60g, 9983 forint/kg)

A Mogyi terméke csupán addig tűnik olcsónak, amíg nem szembesülsz az egységárával, ami jóval magasabb, mint más termékek esetében. Ehhez képest tesztelőink úgy nyilatkoztak, hogy nincs benne semmi extra: „apró szemű”, „kicsit sós”, „túl löttyedt” és „icipicit zacskóízű” is. 

7. helyezett: Auchan pirított, sózott pisztácia – 3,28 pont (369 forint/60g, 6150 forint/ 1 kg)

„Picike”, „nyomi”, „kifejezetten sós”, de ettől eltekintve „nincs íze” – írták tesztelőink az Auchan résztvevőjéről, amire csak ketten tudtak magasabb pontszámot adni. Valaki egy avas szemet is talált benne.

8. helyezett: Spar lédig pisztácia – 3,14 pont (4990 forint/kg)

A Spar kimérve kapható iráni pisztáciája szintén két részre osztotta csapatunkat. Egyesek finomnak találták, mások nagyon nem. Az is okozott némi zavart, hogy elvétve mogyoróval, mazsolával és mandulával is lehetett találkozni benne. 

9. helyezett: Spar sós, pörkölt pisztácia – 2,71 pont (499 forint/100 g, 4990 forint/1 kg)

A Spar másik zacskós pisztáciája látványosan szottyadtnak, elenyészően sósnak és némiképp zacskóízűnek hatott, ami nem bizonyult igazán nyerő kombinációnak. „Olyan, mintha egy hete lenne kint az előszobaasztalon” – mutatott rá valaki.

Ne aggódj, nem felejtettük el. Ha nem hagy nyugodni, hogy miért ilyen bitangul magas a pisztácia ára, alábbi cikkünkből megtudhatod a választ.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek