Energiaitalok tesztje: ezeket sem az ízükért szeretjük

Ellenérzéseinket félretéve tizennégyféle energiaitalt kóstoltunk végig, hogy megtaláljuk köztük a legfinomabbat, ami teljesen hiábavaló vállalkozásnak bizonyult.

Az energiaitalról mindenki tudja, hogy nem tartozik a legegészségesebb élelmiszerek közé, mégis sokan vannak, akik napi szinten fogyasztják. Mi ugyan nem tartozunk a műfaj rajongói közé, de kíváncsiak voltunk, vajon létezik-e köztük olyan, aminek nem teljesen életidegen az íze. Törekvéseink a szokásosnál is nagyobb megpróbáltatásokkal jártak.

Hogyan készül az energiaital?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, az energiaital lényegében egy üdítőital, amihez más anyagokat is adagolnak. A legtöbb termék vízből, cukorból, étkezési savból, aromából, hozzáadott vitaminokból, valamint koffeinből áll, melyeket a gyártás során egyenletesen elkevernek, majd csomagolóeszközbe töltenek.

Variációk energiaitalra
Variációk energiaitalraRuzsovics Dorin

Mennyire ártalmas?

Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa egyrészről abban látja az energiaital legnagyobb veszélyét, hogy kontrollálatlanul fogyasztható, másrészről abban, hogy egy-egy adag italban a koffein mellett olyan anyagok vannak, amelyek egymás hatását erősítősítik.

„Egy csésze kávéban 70-180 mg koffein van, az energiaitalok pedig 75 mg-ot tartalmaznak. A ginzeng, a szénsav és egyéb adalékanyagok viszont fokozzák a koffein hatását, illetve a felszívódását is gyorsítják, így hirtelen kerül a véráramba, és ezzel okoz vérnyomás-emelkedést, szívdobogást.”

Nem érdemes túlzásba vinni
Nem érdemes túlzásba vinniRuzsovics Dorina

A dietetikus szerint a termékekben olyan anyagok is vannak – mint a B-vitaminok és a ginzeng –, amelyek alapvetően jótékony hatással vannak a szervezetre, de a túlzott B6-vitamin-fogyasztás miatt például idegkárosodás léphet fel.

„A fent említett anyagokon kívül az energiaitalok tele vannak még mindenféle stabilizátorral és ízfokozó anyaggal. Ezek legtöbbje kiürül, de vannak olyanok, amelyek hosszú távon elraktározódnak, ezzel mérgezve a szervezetet.”

Ha részletesebben is érdekel a téma, olvasd el „hogyan készült” cikkünket:

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a termékeket. Az irányelv az volt, hogy mindegyik márkából a többségében tuttifruttis alapízű változatot vegyük meg. Ezekből összesen 14 gyűlt össze. Lehet, hogy nem tűnik nagy mennyiségnek, de a teszt még úgy is rendkívüli gyötrelmekkel járt, hogy résztvevőink csak egy-egy kortyokat ittak belőlük. Spoiler: igen, azért, mert szinte kivétel nélkül rémesek voltak.

A tekintetek mindent elárulnak
A tekintetek mindent elárulnakRuzsovics Dorina

Kóstolóink szokás szerint egy vakteszt keretében kóstolták végig a terméket, amelyeket szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok alapján egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékeltek. Az összesítés és az átlagolás után ebből alakult ki a végeredmény. Mivel az energiaitaloknál nemcsak az íz, hanem a koffeintartalom is fontos tényező, ezt külön feltüntettük minden terméknél.

3. helyezett: ALDI Enter energiaital – 2,16 pont (99 forint/250 ml)

Összetevők: víz, cukor, étkezési sav (citromsav), szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrátok), aroma (koffein), édesítőszerek (szukralóz, aceszulfám-K9), színezékek (ammóniás karamell, riboflavin), aroma, vitaminok [nacin (B3), pantonénsav (B5), piridoxin (B6), riboflavin (B2), kobalamin (B12)]. Koffeintartalom: 80mg/250 ml.

IMG 0728
Ruzsovics Dorina

Az Aldi energiaitala (melyet a Hell gyárt) egy kicsit kevésbé érződött émelyítőnek versenytársaihoz képest, valaki például egyenesen vízízűnek nevezte, de tesztelőink ezt inkább előnynek, mint hátránynak éltek meg a mezőny további szereplőinél tapasztalható rettentő műízek tekintetében.

  • Intenzív, mézes illatú, bár kötve hiszem, hogy van méztartalma. Különben ennek még egész tűrhető az íze.
  • Vízízű, és ez egy energiaitalnál előny.
  • Kicsit kevésbé émelyítő, mint a többi. 
  • Olyan a szaga és az íze is, mint egy dezodornak.
  • Jellegtelen, nullaízű.

2. helyezett: Bomba energiaital – 2,25 pont (199 forint/250 ml)

Összetevők: víz, cukor, savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrát, étkezési sav: citromsav, szén-dioxid, aroma, koffein (15 mg/100 ml), karamell, Inositol (0,02%), vitaminok (niacin, pantoténsav, B6, B12), édesítőszerek (aszpartám*, aceszulfám K), színezőanyagok (ammónium-szulfitos karamell, riboflavin-5-nátriumfoszfát), *fenil-alanin-forrást tartalmaz. Koffeintartalom: 15 mg/100 ml.

IMG 0750
Ruzsovics Dorina

A Bomba energiaital – amibe feleannyi koffeint került, mint más termékbe – az éppenhogy csak iható kategóriába esett tesztelőinknél, akik a tömény édességen túl alig tudtak bármiféle ízt azonosítani benne. Nem is lett senkinek a kedvence.

  • Enyhén mézes. Már-már tűrhető.
  • Édes, mint a rémület.
  • Ez egész jóízű a kategórián belül.
  • Olyan, mint a citrompótlóval felütött vizes Fanta.
  • Semmi különös, nem lesz a kedvencem.

1. helyezett: Auchan Energy Drink energiaital – 2,83 pont (129 forint/250 ml)

Összetevők: víz, cukor, étkezési sav(citromsav), szén-dioxid (min. 4 g/l), aromák, koffein, tartósítószerek (kálium-szorbát, nátrium-benzoát), vitaminok (L-aszkorbinsav, nikotinamid, kalcium-D-pantotenát, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, pteroilmonoglutaminsav), színezék (szulfitos-ammóniás karamell). Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

IMG 0712
Ruzsovics Dorina

Az első helyre nagy meglepetésre az Auchan saját márkás energiaitala futott be. Nem mondhatnánk, hogy az ízlelőbimbóink a mennyekben jártak tőle, de legalább nem is rántotta össze a szánkat, mint más termékek, vagyis egészen vállalható íze volt. Úgy tűnik, ebben a műfajban már az ilyen apró dolgoknak örülni kell!

  • Epresrágó-illata van. Rettentő émelyítő cukorízű, enyhe szőlős utóízzel. 
  • Tök basic az íze. 
  • Semmi különös. 
  • Ez víz, Plusssz tabletta és citrompótló. 
  • Jól csúszik, friss íz. 

Futottak még

Ezek a termékek most jutottak be a legjobbak közé, ezért csak röviden, tájékoztató jelleggel értékeljük őket.

4. helyezett: Red Bull energiaital – 1,91 pont (499 forint/355 ml)
Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

Hiába vártuk, hogy dobogós helyezést fog szerezni, a klasszikus Red Bull energiaital nem tudta megugrani a lécet, így alulmaradt az olcsóbb saját márkás termékekkel szemben. Egyik tesztelőnk ugyan kifejezetten szerette, a többiek azonban „cukros-savanyú rémségnek” vagy valami hasonlónak nevezték. 

5. helyezett: Tesco Spark original energiaital – 1,83 pont (99 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 30 mg/100 ml.

Rettenetes, középszerű, kellemetlen és nagyon édes – nyilatkoztak kóstolóink a Tesco energiaitaláról, ami szintén csak egyetlen kóstolónknál minősült ihatónak a szerinte szénsavasabb, savanykásabb jellege miatt.

5. helyezett: Adrenalin power drink – 1,83 pont (139 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 15 mg/100 ml.

Az alacsonyabb koffeintartalmú Adrenalin éppen olyan volt, mint a többi olcsó energiaital. Valaki megpróbálta valamilyen gyümölcshöz hasonlítani az ízét, de aztán belátta, hogy reménytelen. „Savanykás ez is, de túl édes mellé sajnos.”

5. helyezett. Lidl Freeway energiaital – 1,83 pont (99 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

A Lidl energiaitalát egységesen jellegtelennek érezte csapatunk. Ha valami ki is érződött belőle, az is csak a szokásos büntető jellegű édesség volt, ami szabályosan összeragasztotta tesztelőink száját.

8. helyezett: Hell Classic energiaital – 1,75 pont (169 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

Az ismert márkák közé tartozó Hellről is csak ugyanazt tudjuk elmondani, mint a legtöbb sereghajtóról. Nagyon édes és savanyú, illetve egy vélemény szerint roppant szénsavas. „Pohárba töltött közöny, a purgatórium egy italban” – jellemezték az értékelőlapon.

9. helyezett: Burn Original energiaital – 1,66 pont (179 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

A Burn energiaitalról az a közvélekedés született, hogy sápadt színű, émelyítően édes és minden vonatkozásában is borzalmas. Még aki közepesre értékelte, az is azt mondta róla, hogy „elfogadhatóan gejl trutyi”.

9. helyezett: Rise Nrg Classic energiaital – 1,66 pont (189 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

A Rise termékében üdítő jelleggel almalére és bodzára emlékeztető jegyeket fedeztek fel kóstolóink. Kár, hogy ettől még ugyanúgy iszonyatosan édesnek érződött. Volt, aki azért elképzelhetőnek tartotta, hogy vízzel hígítva iható lenne.

11. helyezett: SPAR S-Budget energiaital – 1,6 pont (99 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 80 mg/250 ml.

A Spar terméke senkitől nem kapott kettesnél magasabb pontszámot, ami jól tükrözi, hogy elrontott Traubit, cukrozott székletet és erős citrompótlóízt emlegető tesztelőink mennyire ihatatlannak találták.

12. helyezett: Monster Energy energiaital – 1,5 pont (369 forint/500 ml)
Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

A félliteres kiszerelésével jelentős koffeinlöketet tartogató Monster nem cáfolt rá a nevére: szörnyű volt. Tesztelőink a veszélyes vegyi anyagtól kezdve a barackos autóillatosítóig sok mindenhez hasonlították, de egyik sem volt igazán hízelgő.

12. helyezett: Dragster energiaital – 1,5 pont (99 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

A Dragster energiaital értékelései ugyancsak két ponton tetőztek. Kóstolóinkban főleg az hagyott nyomot, hogy szénsavas és nagymértékben savanyú, de cserébe legalább nem olyan brutálisan édes.

12. helyezett: Watt energiaital – 1,5 pont(179 forint/250 ml)
Koffeintartalom: 32 mg/100 ml.

A Watt termékénél a cukros műíz volt az uralkodó, ami ráadásul utólag is keményen büntette tesztelőink szebb napokat is látott ízlelőbimbóit. Az ellenségeinknek sem kívánnánk!

 Ki nem állhatod az energiaitalt, de szereted a kólát? Mutatjuk, nekünk melyik ízlett a legjobban: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek