Tényleg annyira ördögtől való az energiaital?

Az energiaitalokról csupa szörnyűséget lehet hallani. De vajon mi az igazság? Utánajártunk.

„Hogyan készült” sorozatunkban ezúttal a sokat vitatott energiaitalt vesézzük ki, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye. Egyesek úgy gondolják, hogy mértékkel fogyasztva nincs vele semmi baj, mások viszont attól tartanak, hogy már egy doboztól is kiugrik a szívük. Arról, hogy melyiket csoportnak lehet igaza, illetve mit érdemes tudni a termékek gyártásáról, egy szakértőt kérdeztünk.

Káros vagy nem káros?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, teljes mértékben egészségesnek vagy egészségtelennek tekinthető élelmiszer nem létezik, így az energiaital esetében sem minden fekete vagy fehér.

Önmagában nem káros, de mértéktelenül fogyasztva valóban okozhat problémákat.

Mit tartalmaz?

Az energiaital lényegében nem más, mint egy üdítőital, amihez más anyagokat is adagolnak. A legtöbb termék vízből, cukorból, étkezési savból, aromából, hozzáadott vitaminokból, valamint koffeinből áll, melyeket a gyártás során egyenletesen elkevernek, majd csomagolóeszközbe töltenek.

Nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak
Nagy mennyiségű cukrot tartalmaznakMauro-Matacchione / Getty Images Hungary

A szakember magyarázata alapján az energiaitalban a víz után a cukor legnagyobb mennyiségű összetevő. Ebből származik az energiatöbblet, ami a termék fogyasztását kíséri.

Ezért is tartom szakmai szempontból furcsának a cukormentes energiaitalokat

– mutatott rá Traszkovics Zsolt, aki szerint a rendszeres és nagyobb mennyiségű cukorfogyasztás természetesen problémás lehet, de ebből a szempontból az energiaital semmivel nem rosszabb, mint egy átlagos üdítőital, amiben hasonló mennyiségű cukor található.

A többi összetevő, a savanyúságot szabályozó anyag, ami jellemzően citromsav, illetve az íz kialakításában szerepet játszó aromák szintén megtalálhatók gyakorlatilag a legtöbb üdítőben. Gyakori még a vitaminok hozzáadása is, ám ezek aligha okoznak bármiféle panaszt.

Mennyi koffein van benne?

Az energiaitalok legvitatottabb összetevője egyértelműen a koffein, ami fokozza a szívműködést, emeli a vérnyomást és a pulzusszámot, illetve gyorsítja az anyagcserét. A szervezetre tehát élénkítő hatással van, energiát viszont nem ad.

Annyi koffein van benne, mint egy presszókávéban
Annyi koffein van benne, mint egy presszókávébanStockbyte / Getty Images Hungary

Egy átlagos energiaital 100 ml-enként 15-32 mg koffeint tartalmaz, ami egy 250 ml-es kiszerelésű termék esetében 80 mg koffeint jelent. Viszonyításként, nagyjából ugyanekkora mennyiséget viszel be egy csésze presszókávéval vagy egy bögre erős teával. Akkor hol itt a probléma? Traszkovics Zsolt máris elmondja:

„Sajnos az energiaitalt fiatalok és gyerekek is isszák, ráadásul gyakran olyan mennyiségben, mintha sima üdítő lenne . Ekkora mennyiségben a koffein egy felnőtt számára is káros, nemhogy egy fiatal szervezetre.”

A szakember a fenti okokból a keringési, érrendszeri betegségben szenvedőket is óvva inti az energiaital (és a kávé) fogyasztásától. 

Mit mond a dietetikus?

Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa egyrészről abban látja az energiaital legnagyobb veszélyét, hogy kontrollálatlanul fogyasztható, másrészről abban, hogy egy-egy adag italban a koffein mellett olyan anyagok vannak, amelyek egymás hatását erősítősítik. A hatások önmagukban talán még tolerálhatók lennének, de nincs megszabva, hogy egy, vagy legalább 6-8 óra elteltével lehet-e újabb energiaitalt meginni.

„Egy csésze kávéban 70-180 mg koffein van, az energiaitalok pedig 75 mg-ot tartalmaznak. A ginzeng, a szénsav és egyéb adalékanyagok viszont fokozzák a koffein hatását, illetve a felszívódását is gyorsítják, így hirtelen kerül a véráramba, és ezzel okoz vérnyomásemelkedést, szívdobogást.”

A dietetikus szerint tehát az energiaital összetevői önmagukban nem veszélyesek, és inkább az egymásra ható, egymást erősítő hatás, illetve az ezekből elfogyasztott mennyiség lehet a káros. Mint mondta, a termékekben olyan anyagok is vannak – mint a B-vitaminok és a ginzeng –, amelyek alapvetően jótékony hatással vannak a szervezetre, de a túlzott B6-vitamin fogyasztás miatt például idegkárosodás léphet fel.

„A fent említett anyagokon kívül az energiaitalok tele van még mindenféle stabilizátorral és ízfokozó anyaggal. Ezek legtöbbje kiürül, de vannak olyanok, amelyek hosszútávon elraktározódnak, ezzel mérgezve a szervezetet.”

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek