Viszlát, bűzlő cipők!

Zárt cipőben, zoknival vagy zokni nélkül a láb csak izzad, izzad… Az eredmény? Nemcsak az aznapi zokni, de a jó bejáratott cipők is rettentő büdösek lehetnek. Elmondjuk, hogyan szagtalaníthatod őket egyszerűen!

Arról, hogy lábszag esetén hogyan segíthetsz magadon, már részletesen írtunk korábban. Most azt szeretnénk kideríteni, mit lehet tenni, ha már a cipődben is állandósult a rossz szag. Addig is, míg nem dobják piacra a wunderbaumból varrt talpbetétet, a WikiHow ötletei segíthetnek a cipőd szagmentesítésében.

Lehet, hogy a talpbetét a bűnös?

Mielőtt nekiállsz ellátni a bűz baját, jó, ha azt is feltérképezed, mi okozza a rossz szagot. Ha a talpbetéteid rossz állapotban vannak, szennyezettek, vedd ki és mosd ki őket, majd alaposan megszáradva tedd őket vissza a cipődbe. Esetleg újat is vehetsz, ha nagyon elfáradt az anyag, ezért nem akar eltűnni belőle a szag. Ma már olyan talpbetéteket is árulnak, amelyek eleve gátolják a baktériumok szaporodását, ezáltal a bűz kialakulását, úgyhogy ha fokozottan izzad a lábad, vagy nincs lehetőséged váltogatni a cipőidet, ruházz be egy ilyenre.

Száríts!

Esős, nedves napokon, ha este hazaérsz és leveszed a cipőd, szárítsd meg alaposan! Húzd ki a fűzőt, vedd ki a talpbetétet, majd a fűtőtest mellett, illetve napos időben a napon szárítsd meg egy kicsit. Ha minden nap szárazon tudod tartani, megkímélheted magad a további kellemetlen szagok kialakulástól is.

Vegyél cédrusból készült sámfát!

A sámfázás a cipőd formájának is jót tesz, mert a formán pihentetett lábbeli tovább megtartja csinos alakját. A cédrusfa ráadásul friss illatú és gombaölő hatással is rendelkezik, így nagyon jó szolgálatot tehet.

Fagyassz!

A baktériumok sem a túl alacsony, sem a túl magas hőmérsékletet nem szeretik, éppen ezért élnek meg vígan például a testhajlatainkban, a lábujjak között és a cipő párás melegében. A mélyfagyasztást például nem szokták szeretni. Tedd be a cipődet egy jól záró nejlonba, majd irány a fagyasztó. Egész éjjel ott lehet, másnap alaposan, és lehetőleg a szabad levegőn száradjon meg. Nem biztos, hogy végleg búcsút inthetsz a szagoknak, de átmeneti enyhülést biztos, hogy hoz a dolog.

Gőzölj!

Ha a hideg nem, a forróság minden bizonnyal kinyírja majd a baktériumokat. Ha van gőzpingvined vagy hasonló szerkentyűd, könnyen fejleszthetsz forró gőzt, de a vasalód gőzfunkciója is sokat segíthet.

Ruhaillatosító lapok, kendők

A drogériák háztartási osztályain találsz olyan kendőket vagy lapocskákat, amiket vagy a mosógépben, vagy a szekrényben lehet ruhák illatosítására használni. A te cipődnek is nagyon jót tehetnek, ha éjszakára egy-egy ilyet helyezel beléjük.

Citrusok

A citrusok héja rengeteg illóolajat tartalmaz, ezt a cipőid szagtalanítására is kihasználhatod, ráadásul ezzel hasznát is veszed valami olyasminek, amit egyébként kidobnál. Tedd egy éjszakára őket a cipődbe, és másnapra kellemesebb illatú surranóba bújhatsz.

Illóolaj

Ha komolyabb a baj, és nem segít egy-két héj, jöhetnek az illóolajok. Közülük is a levendula lehet a leghathatósabb fegyvered, mert egyszerre három fronton segít: antibakteriális tulajdonságai vannak, segít semlegesíteni a kellemetlen szagokat, és jó illatot is áraszt. Cseppents pár cseppet a talpbetétedre, meglátod, mennyit fog javulni a helyzet!

Citrus is, olaj is
Citrus is, olaj isGSPictures / Getty Images Hungary

Célzott kezelés

Patikákban, cipőboltokban, drogériákban kifejezetten a cipő szagtalanítására kifejlesztett termékeket, gombásodás esetén gombaellenes hatóanyagokat tartalmazó termékeket is találsz. Bár lábszag nem csak akkor alakul ki, ha gombás fertőzésed van, érdemes erre is gyanakodni, hogy idejében kezelhesd a helyzetet, ne alakuljon ki a később már sokkal nehezebben kezelhető körömgomba.

Mosás

Ha olyan a surranód, a mosógép sokat segíthet. Vedd ki a cipőd fűzőjét és a talpbetétet, tedd egy párnahuzatba a cipőt, és 40-50 fokon mosd ki, akár kétszer is. Hagyd jó alaposan megszáradni –minden valószínűség szerint ugrásszerű javulást fogsz tapasztalni.

Szódabikarbóna

Az univerzális csodaszer nagyon jó abszorbens, a nedvességet és a kellemetlen szagokat is magába szívja. Szórd be vele a cipőd belsejét, és hagyd úgy egy éjszaka. Másnap alaposan rázd ki belőle a port. Ha fokozni szeretnéd a hatást, a patikában kapható cink-oxiddal még antibakteriális hatóanyagot is adhatsz a keverékhez.

Tiszta alkohol

Szintén a gyógyszertárban kapható, és akkor segíthet, ha a cipődet az anyaga miatt nem tudod csak úgy bevágni a mosógépbe. Itass át egy vattapamacsot alkohollal, majd tedd a cipődbe. Az alkohol gyorsan párolog, antibakteriális hatású, sőt más anyagok párolgását is segíti, így érdemes lehet például illóolajokkal kombinálni.

Macskaalom

A macskaalom szuperül szívja a nedvességet, ahogy a szagot is meg tudja kötni, így jó társad lehet a bűz elleni harcban. Tölts meg egy zoknit macskalommal, tömd ki vele a cipőd, és hagy jól befűzve egész éjjel.

Tisztább, szárazabb
Tisztább, szárazabbgraphixel / Getty Images Hungary

Ecet és víz

Ecet és víz kombinációjával (50-50 százalékban legyenek a keverékben) remek szagűző spray-t készíthetsz, csak arra ügyelj, hogy az ecet erős szagát is ki tudd szellőztetni a dobozból. Ha gondolod, hajszárítóval gyorsíthatod a folyamatot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra