10+1 önvédelmi tipp: így védd magad és az értékeidet nyaralás alatt

Ezeket az óvintézkedéseket tedd meg az utazás előtt és alatt – a saját testi épséged és az értékeid megőrzése érdekében.

Te hogyan reagálnál, ha megtámadnának az utcán? Lefagynál? Kiabálnál? Küzdenél? Vajon el tudnál menekülni? Meg tudnád védeni magad? Valószínűleg erre a kérdésre csak akkor tudsz biztos választ adni, ha már veled is megtörtént a baj.

Elővigyázatosnak lenni akkor sem árt, ha csak a sarki kisboltba ugrunk le. És mi mindenről kellene gondoskodnunk, ha elutazunk egy időre? Kovács Ildikó önvédelmi szakértő összegyűjtött néhány hasznos tippet azoknak, akik nem szeretnék, hogy a várva várt nyaralásuk rémálommá váljon. 

1. Okmányok

Minden esetben készíts fénymásolatot a személyi okmányaidról. A digitalizált dokumentumokat küldd el saját magadnak e-mailben, a kinyomtatott verziót tartsd magadnál, az eredetit pedig tedd a lehető legbiztonságosabb helyre, szálloda esetén a szobád széfjébe. A bankszámlaszámodat is írd fel valahova a pénzintézetek és a telefontársaságok vészhívó számaival együtt, hogy ha esetleg elhagynád a bankkártyádat vagy a telefonodat, azonnal le tudd tiltani. 

10+1 tipp, hogy nagyobb biztonságban érezd magad a nyaraláson
10+1 tipp, hogy nagyobb biztonságban érezd magad a nyaralásonpicture alliance / Getty Images Hungary

2. Készpénz

A készpénzedet tartsd több különböző helyen: ha többen utaztok, egymás között is szétoszthatjátok. Minden nap csak annyi pénz legyen nálad, amennyire szükséged van, a többit pedig a személyi okmányaiddal együtt tartsd a szálláshelyen.

3. Strand

A strandon, pályaudvarokon soha ne hagyd őrizetlenül a csomagjaidat, használd a biztonságosnak tekinthető értékmegőrző szekrényeket.

4. Autó

Ha autóval mész nyaralni, vagy az utazás alatt kocsit bérelsz, sose hagyd lehúzott ablaknál az ülésen a táskádat, a központi zárat pedig minden esetben nyomd le.

5. Parkoló

A parkolóban látványosan ne pakolj értéktárgyat az autó csomagtartójába. A laptopot, videókamerát és a retikülöket csak közvetlenül az induláskor tedd be.

6. Vonat

Ha vonaton, buszon utazol, a táskád legyen a lábad alatt, vagy tartsd az öledben, a karodon átfűzve, így ha elalszol, akkor sem tudják észrevétlenül ellopni. A közlekedés során próbáld meg kerülni a nagy tömeget, a zsúfolt járműveket.

7. Rendőrség

Jegyezd meg a helyi rendőrség vészhívó számát, így ha minden értékedet elveszíted, akkor is tudsz segítséget hívni egy járókelő telefonjáról, az első közterületi telefonfülkéből vagy étteremből.

8. Barát

Legyen egy bizalmasod itthon, aki tudja, hova utazol. Írd fel neki pontosan, hogy mikor melyik járaton leszel, mikor érkezel meg, hány napot töltesz ott, kikkel találkozol. Egy-két naponta jelentkezz nála, hogy minden rendben van-e.

9. Megosztások

Ne posztold a nyaralásod minden pillanatát a közösségi oldalakra, hiszen a rablók láthatják, hogy éppen nem tartózkodsz otthon, így a lakásod potenciális célpontjukká válhat.

10. Idegenek

Ahogy itthon se, úgy a nyaralás alatt se szállj be idegen autóba, ne fogadj el ismeretlen, bontott palackból származó italt. Fizikai támadás esetén legyél aktív, kiabálj, kérj segítséget, közben pedig próbáld felmérni a támadó erejét. Ne feledd: a testi épséged a legfontosabb, az értéktárgyak pótolhatók.

+1 Önvédelmi tanfolyam

Akár hosszabb utazás előtt, akár azért, mert egyedül indulsz útnak, vagy pusztán csak hogy egy esetleges utcai támadás esetén hatékonyan meg tudd védeni magad, érdemes egy szakembertől néhány önvédelmi leckét venned. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek