Miért faragják ilyen szépre a fogpiszkálók végét?

Nem, a kifaragott rész nem csak díszítés. Ha megtudod, mire való, a fejedet fogod majd, hogy ez eddig miért nem jutott eszedbe.

Az élet nagy kérdéseinek szentelt sorozatunkban hétköznapi tárgyak kevésbé ismert funkcióiról rántjuk le a leplet. Nincs ez másként a fogpiszkáló esetében sem! Észrevetted már, hogy egyes termékek végén apró barázdák vannak? Máris mutatjuk, valójában milyen célt szolgálnak, illetve a fogpiszkáló történelméről és gyártásáról is ejtünk néhány szót.

Honnan ered a fogpiszkáló?

A Wikipédia szerint a fogpiszkáló az egyik legrégebbi fogtisztító eszköz. Már a neandervölgyi ember és a Homo sapiens koponyáján is találtak arra utaló nyomokat, hogy őseink valamilyen eszközzel piszkálták a fogukat. Persze, akkoriban még más anyagokat használtak. Az Észak-Olaszországban és az Alpok keleti részén felfedezett őskori sírhelyekben például bronz fogpiszkálók kerültek elő. Az ókorban ezzel szemben ezüstből készített, finom művészi darabok, illetve a rómaiak által kedvelt pisztáciafa fogvájók maradtak hátra.

Régen más anyagokból készült
Régen más anyagokból készültRunstudio / Getty Images Hungary

A 17. században a fogpiszkálóból aztán egyfajta ékszerszerű, értékes fémekből előállított, drágakövekkel ékesített luxuscikk lett. Innen jutottak el a manapság ismert fa formához. Az első fogpiszkáló-készítő géppel 1869-ben Marc Signorello ajándékozta meg a világot, majd 1872-ben Silas Noble és J. P. Cooley szabadalmaztatott egy másikat.

Hogyan készül?

A felsofokon.hu összefoglalója alapján a fogpiszkáló alapja a nyárfából vágott rönkfa, amit lehántolnak, feldarabolnak, majd a kapott szeleteket felgöngyölítik. A facsíkokat ezután a lyukasztógépbe teszik, ami egységnyi méretre vágja őket.

A kis fa pálcikák ezrei ömlenek ki a gépből.

A pálcák a következő lépésben egy szárítóba mennek, ahol 4 óra alatt keményre szikkadnak, majd egy forgódobban újabb 4 óra alatt tökéletesre csiszolják őket. Miután egy rosta kiszűri a törött pálcákat, már csak a minőség-ellenőrzés és a csomagolás van hátra.

Szóval, mire jó a mélyedés?

Nagyon egyszerű! A japán dizájn azt a célt szolgálja, hogy könnyen letörhesd a fogpiszkáló végét, és egyfajta állványként használva rátámaszthasd, ami elég higiénikus megoldás, hiszen így nem koszolódik össze, ha netán újra használni szeretnéd, akárcsak az evőpálcikák esetében. Valahogy így:

XRnF6.jpg_613x501

Végezetül egy jó tanács. Csak óvatosan a fogpiszkálóval, mert könnyen felsértheti a fogínyt, vagy beletörhet a fogba!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek