Teszt: melyik a legfinomabb mogyoróvaj?

A nyolc kipróbált termék között volt olyan is, ami inkább tűnt tapétaragasztónak, mint mogyoróvajnak.

Mogyoróvajas-lekváros kenyér? Mégis, ki eszik meg ilyesmit? Hát az amerikaiak! De vajon a magyar gyomor is képes befogadni a mogyoróvajat (ami nem ugyanaz, mint a kakaóval készülő mogyorókrém)? Nem reprezentatív szerkesztőségi felmérésünk szerint a műfaj itthoni fogadtatása egyelőre meglehetősen vegyes: az emberek vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják. Ezért is határoztuk el, hogy végigkóstoljuk a hazai kínálatban kapható termékeket.

Mi fán terem a mogyoróvaj?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a mogyoróvajnak inkább a mogyoróhoz, mint a vajhoz van köze, mivel legfőbb ismérve, hogy nagy mennyiségű földimogyoró felhasználásával készül. Az alapanyagot a gyártás során megpörkölik, masszává őrlik, majd a kívánt érzékszervi jellemzők, illetve a stabilitás érdekében olajjal, cukorral és sóval keverik össze. Ezután már csak a csomagolás van hátra.

A mogyoróvaj mértékkel fogyasztva egészséges, fehérjetartalma jelentős.

A szakember hozzátette, a jellemzően kenyérre kenve fogyasztott mogyoróvaj darabos változatban is kapható, ami abban különbözik, hogy a termékbe apró mogyoródarabkákat kevernek.

Ronda, de finom
Ronda, de finomRuzsovics Dorina

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok kínálatából szereztük be a mogyoróvajakat, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen nyolcfélét találtunk. Az rögtön látszott, hogy a termékek beszerzése komolyabb anyagi ráfordítást kíván: az árak 729 forinttól egészen 1699 forintig terjedtek. Ehhez képest az olcsóbb termékek között is volt olyan, ami hasonlóan vagy még jobban is szerepelt, mint a drágábbak.

Nyolcféle terméket próbáltunk ki
Nyolcféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

Kóstolónk a szokásos mederben zajlott: szerkesztőségünk tagjai vakteszt keretében próbálták végig a termékeket, melyeket szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével értékelték egy 1-től 5 pontig terjedő skálán.

Az összesítés és átlagolás után ebből jött ki az alábbi eredmény:

3. helyezett: Tesco földimogyoróvaj – 2,71 pont (729 forint/340 g)

Összetevők: pörkölt földimogyoró (90%), földimogyoróolaj (4%), pálmaolaj, nádcukor, étkezési só.

IMG 8115
Ruzsovics Dorina

A Tesco kedvező árú mogyoróvaja állagát tekintve ugyan még kellemesnek látszott, ízre viszont annál kevésbé: tesztelőink kegyetlenül sósnak találták, ami alaposan megtépázta az átlagát. Végül csak egyetlen kóstolónk tudta róla minden kétséget kizáróan kijelenteni, hogy finom.

  • Kegyetlenül sós!
  • Finom, az állaga is jó.
  • Szájzáram lett tőle.
  • Semmi extra, állagra jó.
  • Túl sós.
  • Ez indokolatlanul sós. Kenyérre talán.
  • Kinézetre király, állagra is jó, ízre annyira nem.

2. helyezett: SPAR földimogyoróvaj – 3,28 pont (749 forint/350 g)

Összetevők: földimogyoró (65%), napraforgó étolaj, szőlőcukor, teljes mértékben hidrogénezett pálmazsír, étkezési só.

IMG 8097
Ruzsovics Dorina

A SPAR terméke hol sósnak, hol édesnek, hol mogyorósnak érződött, ami kissé talán perverz kombinációnak tűnhet, itt mégis egészen jól működött. Legalábbis a többség szerint, mert ketten minden jó szándékuk ellenére nem tudtak azonosulni a különös ízvilággal. Állagra egyébként rendben volt.

  • Cukrozott sár!
  • Érdekes, fura, de nem rossz.
  • Ez egyszerre édes és sós, sőt előbb-utóbb mogyoróíze is lesz.
  • Túl édes, de az állaga jó.
  • Tökéletes.
  • Az állaga is jó, finom mogyis, és a só is jó benne.
  • Ezt végre le lehet nyelni.

1. helyezett: Rossmann Enerbio mogyorós-krémes – 3,5 pont (1449 forint/250 g)

Összetevők: földimogyoró (90%), pálmazsír, nyers nádcukor, tengeri só.

IMG 8095
Ruzsovics Dorina

A Rossmann bio terméke elég meredek, majd' 1500 forintos áron kapható, ám cserébe semmilyen téren nem okoz csalódást. Kóstolóink úgy nyilatkoztak, hogy – bár egy mókus nem feltétlenül izgulna rá – példásan mogyorós, krémes és finom. A magasabb pontszámot csak az nem tette lehetővé, hogy más termékekhez mérten sósabb az íze, ami némelyek számára szokatlanul hatott.

  • Küllemre frissen kioperált, nyers vese, ízre sós birsalamalekvár.
  • Ez egész jó, közepes.
  • Egy percet várva előjön a mogyoró, de egy mókus nem izgulna rá, az biztos.
  • Nagyon finom.
  • Kicsit sós, de még oké.
  • Mogyorós, krémes, teljesen jó.
  • Elég sós, de egyébként király.

Futottak még

Ezek a termékek most lecsúsztak a dobogóról, ezért csak röviden, tájékoztató jelleggel mutatjuk be őket.

4. helyezett: Bio Sonne bio földimogyorókrém – 2,14 pont (799 forint/350 g)

A Bio Sonne termék igencsak megosztotta csapatunkat. Akik szerették, elismerően szóltak mogyorós ízeiről, akik nem, főleg ragasztóra emlékeztető állagát kifogásolták. „Ektoplazmikus üledéknek néz ki, a Szellemirtókban volt ilyen a szellemnyálka” – mutatott rá egyik tesztelőnk.

5. helyezett: DM bio földimogyorókrém – 2 pont (949 forint/240 g)

A DM terméke már mustárszerű külseje miatt sem tűnt valami szimpatikusnak, és az ízével is akadtak gondok. Kóstolóinknak az a benyomása támadt, mintha avas mogyoróból vagy annak a héjából készült volna, másoknak meg a szotyi és a ragasztó ugrott be róla. „Ezzel nekiállnék tapétázni” – írta egyikük.

5. helyezett: Marilussy’s földimogyoróvaj – 2 pont (899 forint/350 g)

A kimondhatatlan nevű Marilussy’s mogyoróvajra valaki azt mondta, hogy „nem rossz”, mások azonban inkább a „borzalmas”, a „rettentő” és a „sz*r” jelzőket érezték helyénvalónak. „Mogyorós utóíz, ha megküzdesz azzal, hogy lenyeled” – írták róla az értékelőlapon.

5. helyezett: Biona földimogyoróvaj – 2 pont (1699 forint/250 g)

Kirívóan magas, 1699 forintos ára és 100 százalékos mogyorótartalma ellenére a Biona bio mogyoróvaj szintén megviselte kóstolóinkat, akik „ehetetlennek”, „undorítónak”, „avasnak” minősítették, vagy szimplán csak a macskahányáshoz hasonlították. Valaki ugyanakkor megjegyezte, hogy a mellékíze nélkül nem lenne rossz.

8. helyezett: Pamita mogyoróvaj – 1,85 pont (929 forint/340 g)

„Híg”, „nyúlós”, „nincs rendes mogyoróíze” és „kivételesen rossz az utóíze” – vélekedtek tesztelőink a Pamita mogyoróvajról, ami egy közepes értékelést leszámítva mindenkitől csak egyes és kettes pontszámokat kapott.

Te inkább a mogyorókrémnél maradnál? Itt egy kis segítség a választáshoz:

Oszd meg másokkal is!
Mustra