11 dolog, amit hatékonyan tisztíthatsz kólával

A külsőleg alkalmazott kóla például igazi csodaszernek számít a háztartásban.

Ideje más szemmel nézned a hűtődben sorakozó cukros üdítős italokra. Legalábbis a házimunka szempontjából, mert ahogy arról már bizonyára hallottál, a fogyasztásuk nem épp egészséges. Az Apartment Therapy 11 dolgot sorolt fel, melynek tisztításához egy átlagos üdítőital is tökéletesen megfelel.

1. Csatorna és vécé

A kólában lévő szénsav kitűnően alkalmas a csatornában felgyülemlett trutyi felszámolására. Csak öntsd bele a lefolyóba, majd öblítsd le forró vízzel. Sőt, foszforsavtartalma miatt a kóla a vécétisztításra is használható. 

2. Edények

Szebb napokat is látott edényeidet töltsd fel egy-két doboznyi kólával, majd hagyd őket ázni egy órán át. A trükk az odaégett edények esetében különösen hatásos.

3. Zsírfoltos ruhák

Nem tudod kiszedni az olajos, zsíros foltokat a ruháidból? A szokásos mosószered mellett adj egy üdítőt is (a Sprite, a 7UP vagy a Sierra Mist egyaránt megfelel) a mosáshoz. Meglátod, nyomuk sem marad utána!

4. Rágó a hajban

A hajba ragadt rágó eltávolítása elég komoly kihívást tud jelenteni. Kivéve, ha van nálad egy üdítő! Öntsd bele egy sekélyebb tálba, majd áztasd bele a szóban forgó hajtincset. Így sokkal könnyebb lesz leválasztani róla a rágót. A végén azért moss hajat samponnal is.

5. Rozsdás felületek

A vécénél emlegetett foszforsav csodákat tesz a rozsdás felületekkel is. A teendőd csupán annyi, hogy kólába mártasz egy szivacsot, majd letörlöd a rozsdát a dörzsi részével.

6. Tükrök és ablakok

Itt megint csak a foszforsav végzi el a piszkos munka nagy részét. Nedvesíts be egy papírtörlőt kólával, majd menj végig vele a kiszemelt üvegfelületen. Ha megvagy, töröld át vízzel is, hogy ne legyen ragadós.

7. Szőnyegek

A kóla a szőnyegekből is kiszedi a foltokat. Ha viszont világos a szövet, tanácsos azonnal leöblítened vízzel is, vagy inkább valami más praktikával próbálkoznod.

8. Autóakkumulátor

A szénsavas italok savtartalma képes eltávolítani a korrózió nyomait az autód akkumulátoráról. Öntsd le valamilyen sötétebb üdítővel, a felesleget pedig töröld le egy nedves ruhával vagy szivaccsal.

9. Jeges szélvédő

Ez most kevésé aktuális, de egyszer még jól jöhet. Ha kólát öntesz a szélvédőre, a jég latyakká fog szelídülni, így lényegesen egyszerűbb lesz letörölni. Egy kis bónusz: egy kólás ronggyal a bogarak nyomait is eltávolíthatod.

Megkönnyíti a házimunkát
Megkönnyíti a házimunkátLemon_tm / Getty Images Hungary

10. Ékszerek

Szeretnéd visszaadni ezüst ékszereid ragyogását? Amit keresel, az egy citromos, lime-os üdítő (mint amilyen a Sprite, 7UP vagy a Sierra Mist). Különösebb erőfeszítések itt sem szükségesek. Tölts meg egy tálat félig üdítővel, és hagyd, hogy a citromsav és a szénsav tegye a dolgát. Miután egy óra múlva leöblíted és szárazra törlöd az ékszereket, olyannak kell lenniük, mint új korukban.

11. Régi érmék

Az elszíneződött érmék megfiatalításához már egy 10 perces áztatás is elegendő. Ehhez szintén a sötét színű üdítőitalok a legjobbak.

A kóla egyébként nem az egyetlen szokatlan dolog, ami alkalmas a takarításra. Alábbi cikkünkben összesen 11 hasonló példát sorakoztatunk fel: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra