Tippek a tartós fagyáshoz: ezt a 8 hibát ne kövesd el!

Nem úgy van az, hogy mindent csak bedobálsz a fagyasztódba, és ezzel le van tudva az egész!

A mélyhűtőd varázslatos hely. Bármikor előkaphatsz belőle valamit, ami megmenthet az éhhaláltól, arról nem is beszélve, hogy itt tartod a jégkockákat, illetve a boldogság zálogának tekinthető jégkrémkészleteket is. Bár nem kell varázslónak lenned ahhoz, hogy vigyázz erre a csodás helyre, az Apartment Therapy szerint a fagyasztódnak és neked is az az érdeked, hogy elkerüld a következő hibákat.

1. Nincs elég hideg a fagyasztódban

Győződj meg róla, hogy a fagyasztód alacsony fokozaton fut. A hőmérséklet megtartását segíted azzal, ha nem nyitogatod túl sűrűn az ajtót. A legjobb, ha már előre végiggondolod, mire van szükséged. Csak a fagyasztott borsó fog kelleni? Oké, akkor gyorsan halászd ki, majd csukd be az ajtót.

Minél kevesebbet nyitogasd az ajtót!
Minél kevesebbet nyitogasd az ajtót!Amana Images Inc / Getty Images Hungary

2. Túlzottan tele van, vagy túl üres a mélyhűtőd

Ha kevés kaját tartasz benne, a készüléknek keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa a beállított hőmérsékletet, ha pedig sokat, nem fog rendesen keringeni a levegő, ami túlterhelheti a kondenzátort. Itt tehát az arany középutat érdemes megcéloznod.

3. Rosszul csomagolod be az ételt

Amennyiben légmentesen zárható műanyag tasakokba csomagolod a maradékokat, jó nyomon jársz. Most már csak arra kell figyelned, hogy ne maradjon bennük levegő, az ételnek viszont legyen némi szabad helye a fagyás miatti térfogat-növekedéshez.

4. Nem fagyasztod le a gyümölcsöket

Egy finom smoothie-val indítanád a reggelt? Akkor fagyaszd le előre a gyümölcsöket! Egy pro tipp: ha rárakod őket egy tálcára, majd fagyott állapotunkban csomagolod őket műanyag zacskóba, nem fognak összetapadni.

5. Megvárod az utolsó pillanatot

Ne várd meg, amíg az étel a romlandóság határára kerül. A darált marhahúst például egyből lefagyaszthatod, ahogy hazaértél a boltból, ha nem használod fel azonnal.

6. Nem címkézed fel az ételt

A fagyasztódban lévő dolgokról két dolgot kell tudnod: hogy pontosan micsodák és mikor kerültek oda. Ahogy ugyanis telnek a hetek és a hónapok, meg fognak kopni az emlékeid, és idővel gőzöd sem lesz róla, hogy mi az, ami még ehető. Na, ezért nem szabad megspórolni a címkézést.

Rossz ötlet túlzsúfolni
Rossz ötlet túlzsúfolniQwart / Getty Images Hungary

7. Nem fagyasztod le a dióféléket

Ahogy a különféle magvakat és liszteket sem, miközben mindegyiknek a mélyhűtőben lenne a helye! Ennek az az oka, hogy olajtartalmuk miatt szobahőmérsékleten megavasodhatnak.

8. Az ajtóban tartod a jégkrémet

Ez a fagyasztó legmelegebb pontja, ezért inkább a dióféléket kéne az ajtóban tartanod, nem pedig a jégkrémet, ami csak megolvadna és fura textúrát kapna. Ezt te sem akarhatod, ugye?!

És mi a teendő, ha netán elmegy az áram? Itt van néhány hasznos tipp:

Oszd meg másokkal is!
Mustra