Így találd meg a hozzád illő parfümöt

Parfüm és parfüm között óriási különbségek lehetnek. Kisokosunkból megtudhatod, hogy milyen szempontok alapján érdemes dönteni közöttük.

A tökéletes parfüm felkutatása elég csüggesztő feladat tud lenni. Amikor a boltban megközelíted a pultot, lényegében csak a márkákra, illetve az üvegcsék formáira támaszkodhatsz, ami a termékek illatáról vajmi keveset árul el. Persze, ha készséges az eladó, a figyelmedbe ajánlhat néhány termékmintát, ám így is csak egy szűk szegmensét fogod megismerni a több száz darabból álló kínálatnak. De akkor hogy lehet megtalálni azt az illatot, ami tényleg illik hozzád és a legjobban kifejezi a személyiséged? A The New York Times a parfümipar szerepelőihez fordult segítségért.

Nézz magadba

És gondold végig, hogy a hétköznapokban milyen illatok állnak a legközelebb a szívedhez. A kókuszos sampon az edzőteremből? Az öblítőd friss illata, ami a mosás után belengi a lakást? Vagy épp a dohány jellegzetes aromája? Brian Jeong, a Hawthorne társalapítója szerint ezzel meg is van a kiindulópontod: a parfümben, amit keresel, azoknak a jegyeknek kell visszaköszönniük, amik más termékekből már kedvesek számodra.

Ha sikerül találnod egy szimpatikusnak tűnő illatot, végezz egy kis internetes kutatómunkát. Az olyan weboldalakkal, mint a Fragrantica vagy a Basenotes, kilistázhatod az összes parfümöt, ami ezt a konkrét jegyet tartalmazza.

A bőség zavara
A bőség zavaraJacob Wackerhausen / Getty Images Hungary

Linda G. Levy, a Fragrance Foundation elnöke megemlített egy másik fontos szempontot is. Mégpedig, hogy a parfüm mennyire passzol az életstílusodhoz és környezetedhez. A pézsmaillat például jobban illik egy átbulizott éjszakához, mint a hivatalos irodai közeghez, ahol inkább az enyhén virágos, citrusos kombináció lehet a nyerő. Emellett nem árt figyelembe venned az illat intenzitását is. Azt akarod, hogy mások is észrevegyék, vagy elegendő, ha te érzed?

Amennyiben megvan a kedvenc illatcsaládod, innen már könnyű építkezni. Ha odavagy a vaníliáért, szánj egy kis időt a hasonló gourmet jegyek, így a mézes, csokis vonal felfedezésére, mielőtt még valami egészen más jellegű, mondjuk, citrusos termékkel kísérleteznél.

Ne kapkodj

A parfümkeresés egyik legkritikusabb pontja a termék próbája, amit nagyon el lehet rontani. Az egyik legfontosabb idevágó tudnivaló, hogy ha a parfümöt pulzuspontjaidra, a csuklódra vagy a nyakadra fújod, ahol a bőr melegebb, az illata könnyebben szabadul fel és tovább is fog tartani.

Mindy Yang, a Perfumarie parfümstúdió ügyvezetője szerint a vásárlók köreiben jellemző hiba, hogy az első benyomások hatására, néhány másodperc alatt döntenek, miközben a parfüm esszenciái csak azután teljesednek ki, hogy reakcióba lépnek viselőjükkel. Ez pedig jóval több időbe telik.

Ugyanaz az illat ráadásul teljesen máshogy hathat két különböző emberen. Az hagyján, hogy a parfümök érzékenyek a fényre és a hőre, de még testünk kémiája, étrendünk, hormonszintünk vagy az időjárás is befolyásolhatja, hogy az adott pillanatban milyennek érződnek. Yang éppen ezért azt tanácsolja, hogy a kiszemelt terméket többször, különböző körülmények között próbáld ki, mielőtt nagyobb mennyiséget vásárolnál belőle. Ja, és a próbánál ne nagyon dörzsölgesd a csuklód, mert a szakember szerint ezzel csak annyit érsz el, hogy idő előtt nyírod ki az illatmolekulákat.

Fújhatod a csuklódra, de ne dörzsöld össze
Fújhatod a csuklódra, de ne dörzsöld összePeopleImages / Getty Images Hungary

Ismerd meg a parfümöd

A parfüm tartóssága nemcsak az illatanyag koncentrációján múlik, hanem azon is, hogy milyen összetevők felhasználásával készült. A citrusosak például pezsgőbbek, de rövidebb ideig tartanak a vaníliás és fás hatású komponensekhez képest.

Yang rámutatott, hogy a természetes anyagok nem feltétlenül jobbak vagy fenntarthatóbbak, mint szintetikus társaik. Elég csak arra gondolni, hogy négy tonna rózsából, vagyis 1,6 millió szál virágból mindössze egy kilónyi rózsaolaj jön ki.

Az igazi, teljesen természetes parfümök nagyon drágák.

A természetes alapú parfümök további hátránya, hogy kevésbé tartós az illatuk, rövidebb az eltarthatósági idejük, illetve nagyobb eséllyel váltanak ki allergiás reakciót. Ha ilyen termék mellett döntenél, a vásárlás előtt mindenképp teszteld le a bőrödön.

Te inkább magadnak készítenéd el a parfümöd? Itt egy kis segítség hozzá:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek