Miért van az a bemélyedés a borosüvegek alján?

Fogadjunk, hogy már egy csomószor láttad, de nem tudod, hogy miért ilyen a formája!

Képtelen vagy rájönni, mit keres az a bemélyedés a borosüvegek alján? Akkor mázlid van, mert az élet nagy kérdéseit firtató sorozatunkban erre a talányra is magyarázattal szolgálunk. Bár vannak, akik tudni vélik, hogy a mélyedésnek a bor minőségéhez van köze, Stéphane Sanchez sommelier szerint ez egyáltalán nem igaz.

Régen máshogy készült

A szakember azt mondja, a formának történelmi okai vannak. A palackokat eredetileg ugyanis üvegfúvók készítették, akik a bemélyedés révén érték el, hogy az üveg egyenesen megálljon a talpán, illetve ne maradjanak éles részek az alján, amik megvághatják az ember kezét.

Praktikus okai vannak
Praktikus okai vannakFotó: ImagineGolf / Getty Images Hungary

Mivel a borospalackokat manapság már gépekkel gyártják, valamint strukturálisan sokkal erősebbek, a horpasztott kialakításra ebből a szempontból már nem lenne szükség. Azon túl azonban, hogy tradíció lett belőle, van néhány másik, kevésbé ismert funkciója is.

Két legyet egy csapásra

Stéphane Sanchez szerint a bemélyedés két fronton is hasznos tud lenni. Először is, ha beleakasztod a hüvelykujjad, miközben a másik négy ujjaddal megtámasztod a palackot, úgy töltheted ki a bort, mint a profik. Másodsorban pedig az idő előrehaladtával keletkező természetes üledék összegyűjtését segíti.

A követendő módszer
A követendő módszer

A borszakértő hozzátette, az üveg alján lévő bemélyedés alkalmazása csak a borászok döntésén múlik, valójában semmi köze sincs az ital minőségéhez. Ő inkább abból az irányból közelíti meg a kérdést, hogy miközben egy hosszabb érési idejű bornál van értelme ilyen palackba tölteni a bort, addig egy rosénál, amit egy éven belül úgyis benyakalnak, már kevésbé.

Most, hogy ezt tisztáztuk, itt egy kis segítség, hogy megállapíthasd, jó-e még az évek óta a szekrény tetején porosodó bor

Mustra