Takarítsd profin a mélyhűtőd 5 egyszerű lépésben

Hatékonyságnövelő tippek, ha szeretnél megszabadulni a fagyasztó belsejében felhalmozódott, lejárt szavatosságú ételektől, és frissen, illatosan tartani a belsejét.

Sokan azt hiszik, a fagyasztó tisztításra egyenlő azzal, hogy minden ételt kiszedünk belőle, majd kiolvasztjuk a berendezés belsejét. Ez természetesen elengedhetetlen része a dolognak, azonban ennél sokkal több mindenre oda kell figyelned, ha valóban meg akarod szabadítani a kosztól és a fertőzésektől. Lássunk néhány hasznos tanácsot.

Az eredményes takarítás öt szakasza

Legelőször is, mielőtt nekikezdenél a fagyasztó takarításának, húzd ki a konnektorból, nehogy véletlenül áramütés érjen, miközben tisztogatod. Arról is bizonyosodj meg, hogy ahol a mélyhűtőd van, ott semmilyen kárt nem tehet a padlóban. Ha újságpapírt vagy rongyokat, törölközőket teszel alá, valószínűleg kevésbé karcolja meg a talajt.

Tisztítás előtt szedd ki a fagyasztóból az összes benne lévő élelmiszert, majd vedd őket lajstromba aszerint, hogy melyik mennyi ideje raboskodik odabent, illetve – ha van – vizslasd meg a csomagoláson található szavatossági dátumot. A túl régóta lefagyasztott termékeket, vagy azokat, melyeknek már lejárt a szavatossága, mindenképpen kukázd ki, hiszen ezek csak feleslegesen foglalják a helyet. Ha valaminek gyanús szaga vagy színe van, azonnal landoltasd a szemetesben. A megtartani kívánt ételeket egy minél jobban lezárt tárolóban őrizd meg a takarítás idejére, nehogy idő előtt olvadásnak induljanak.

Így takarítsd ki a fagyasztód belsejét
Így takarítsd ki a fagyasztód belsejétCzgur / Getty Images Hungary

Ezután következik a fagyasztó leolvasztása. Órákig is eltarthat, mire minden apró jégdarab leolvad a berendezés belsejéből, ezért ha esetleg sietned kell, kétféleképp is felgyorsíthatod a folyamatot. Helyezz egy tál forró, gőzölgő vizet a frizsider belsejébe. Zárd le a fagyasztót, és várd meg amíg a forró gőz elolvasztja odabent a jeget. 

Miután minden jég eltűnt a mélyhűtőd belsejéből, először szárítsd meg rendesen a belső részeket, minden vizet eltávolítva belőlük. Ezután mosogatószerrel, szódabikarbónával vagy ecettel kevert forró vízbe áztatott ronggyal vagy törlőkendővel súrolhatod tisztára a szóban forgó területet. Szedd ki a különböző elválasztórácsokat és polcokat – ezeket mosogatógépben vagy kézi mosogatással tudod a legjobban megszabadítani a rájuk rakódott kosztol és ételmaradványoktól. A kellemetlen szagok eltávolításának legjobb módja, ha két órára egy tálnyi szódabikarbónát teszel a lezárt fagyasztóba. Ha különösen erős szagokról van szó, érdemes szódabikarbóna helyett aktív szenet használni és működésbe hozni a fagyasztót erre a kétórás periódusra. Ha a jövőben szeretnéd elkerülni a nem túl ínycsiklandó illatok megtelepedését a készülék belsejében, állandó jelleggel is betehetsz az ételek mellé egy doboznyi szódabikarbónát (nyitott fedéllel), amit ne felejts el minimum háromhavonta kicserélni.

Végezetül, ha elkészültél a takarítással, pakold vissza az élelmiszereket a mélyhűtőbe. Érdemes fajtánként szétválogatni a különböző ételeket, mellyel megkönnyítheted saját dolgodat a későbbi ki- és bepakolások során. A hosszabb szavatossági idővel rendelkező élelmiszereket tedd alulra, a gyakorta előkerülő ételek zacskóit pedig a felsőbb részekre. Érdemes a húsokat is a lenti részen tárolni. Kevésbé tűnik túlzsúfoltnak a fagyasztó, ha minden élelmiszer egy adott rendszernek megfelelően van pontosan elhelyezve odabent. Ha évente kétszer kitakarítod a frizsider belsejét, kevesebb kosz és megmaradt étel halmozódik fel odabent, így jelentős időt és munkát spórolhatsz meg magadnak az egyes tisztítások alkalmával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra