Így ültesd át a növényeidet anélkül, hogy megölnéd őket

Az átültetés elég stresszes tud lenni a szobanövények számára, ezért ha nem akarod, hogy a haláluk a lelkeden száradjon, óvatosan kell eljárnod.

Bárki bármit is állítson, a növénynevelés igazából embert próbáló feladat, melynek során egy csomó kínzó kérdéssel lehet szembesülni. Vajon túlöntözöm a növényeimet? Elegendő fényt kapnak? Miért penészedik be a földjük? És mi a csodáért arat köztük a halál, amikor a lelkemet is kiteszem értük? Ha követed a Lifehacker útmutatóját, egy lépéssel közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy legalább átültetésükkel ne nyírd ki a lakásod díszeit.

Mikor kell átültetni őket?

Ahhoz, hogy a növényeid boldogok és egészségesek maradjanak, elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb nagyobb cserépbe költöztesd őket. Nem tudod, mikor érdemes lépni? Ha a következő jeleket tapasztalod, nincs több vesztegetni való időd:

  • a növény látványosan kinőtte a cserepét
  • a gyökerei kilógnak a vízelvezető nyílásokon, vagy felfelé nyomják a növényt
  • a növény „fejnehéz” (vagyis meghajlik a felső rész súlya alatt), vagy az indokoltnál lassabban növekedik
  • a földje ki van száradva, szétesik vagy nem szívja magába a vizet

A legjobb, ha a műveletet kora tavaszra időzíted, amikor a növények felébrednek téli pihenőjükből és a növekedési szakaszba lépnek.

Az új cserép legyen nagyobb és mélyebb
Az új cserép legyen nagyobb és mélyebbBogdan Kurylo / Getty Images Hungary

Mi kell hozzá?

Némi eltökéltség és türelem, illetve néhány eszköz, amit gondosan előkészítesz. Ezek a legszükségesebbek:

  • egy nagyobb és mélyebb cserép (ha kisebb a növény, kb. 2,5-5 centivel, ha nagyobb, 5-10 centivel nagyobb átmérő szükséges a korábbihoz képest).
  • friss földkeverék
  • locsolókanna, mérőpohár és víz
  • olló

Hogy fogjak hozzá?

Először is locsold meg a növényt minimum egy nappal a költözködés előtt. Ezzel megakadályozhatod, hogy a gyökérlabdája szétessen. Ha az ültetéshez használt földkeverék túl száraz, azt is érdemes benedvesítened egy kicsit.

A következő lépésben adj egy rétegnyi földet az új cseréphez. Ha vannak vízelvezető nyílásai, helyezd egy alátétre vagy tegyél alá egy kávéfiltert, ami felfogja a földet. Az első réteg vastagságát úgy lődd be, hogy ha ráteszed a növényt, ne lógjon túl a cserép tetején.

Hogyan tegyem át az új cserépbe?

A növényt lehetőleg ne a száránál fogva rángasd ki a régi helyéről. Inkább fordítsd oldalra és ütögesd meg a cserép széleit és alját vagy fordítsd fejjel lefelé és óvatosan csúsztasd a kezedbe. Ha megvagy, lazítsd meg egy kicsit a gyökérlabdát a kezeddel (de ne úgy, hogy a darabjaira hulljon!) és vágd le róla a kilógó részeket.

Nem kell színültig megpakolni földdel
Nem kell színültig megpakolni földdelGheorhge / Getty Images Hungary

Ezután helyezd a növényt a cserép közepére, majd töltsd fel a körülötte lévő részt földdel, hogy egyenesen álljon. Ügyelj rá, hogy a tetején maradjon egy kevés szabad hely! Mivel az átültetés stresszes lehet a növények számára, utána alaposan öntözd meg. A következő napokban ne tedd ki közvetlen napsütésnek.

Még valami. Miközben egyes növények gond nélkül elviselik, ha 1-2 évente átülteted őket, addig mások rosszul tűrik a zargatást. Ha van köztük olyan, ami még nem nőtte ki a helyét, elegendő lehet, ha időnként rendbe szeded a gyökérlabdáját, vagy kicseréled alatta az elhasználódott földet.

Nincs ötleted, hogy milyen fajokkal népesítsd be otthonod? Ezek a növények légtisztító hatásúak, ezek pedig jól bírják a mostoha körülményeket, ezért nem fogod tudni egykönnyen kicsinálni őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek