Sovány vs. zsíros: Melyik tej romlik meg a leggyorsabban?

Ezúttal a különböző típusú tejek szavatossági idejét vizsgálták a tudósok.

Mindannyian bizonytalanodtunk már el a hűtő előtt állva, hogy a kiszemelt élelmiszer vajon fogyasztható állapotban van-e még. Van, amiről ránézésre el tudjuk dönteni, más esetekben pedig a lejárati dátum után kutatva forgatjuk a dobozt, és van, amikor - remélve a legjobbakat - gyorsan meghúzzuk a tejes dobozt. Ha láttál már az élelmiszerek szavatossági idejéből összeállított táblázatot, biztosan észrevetted, hogy a sovány tej pár nappal tovább fogyasztható, mint a zsíros változat. De mi ennek az oka? A BrainStuff erre kereste a választ.

Sovány vagy zsíros? Egyre megy!

Mielőtt beleásnánk magunkat a témába, fontos tisztázni, hogy a választ illetően nincs egyetértés a szakértők között sem. Egyesek szerint a sovány tej hosszabb ideig marad fogyasztható, mivel vannak mikrobák, amik a zsírtól gyorsabban fejlődnek. Mások azt mondják, hogy a zsíros tej jár le később, mert a benne található zsírsavak egyfajta természetes tartósítószerként is funkcionálnak. És vannak, akik szerint egyáltalán nincs különbség a két típus fogyaszthatósága között, a sovány tejnek egyszerűen csak gyorsabban változik az íze.

Készítettek azonban olyan tanulmányt, amely a két tej romlási arányait vizsgálta. Az eredmények szerint a sovány tej valamivel hamarabb romlott meg, de a kutatók nem voltak benne biztosak, hogy miért. A pszichrotróf, úgynevezett hidegtűrő baktériumok miatt romlanak meg az élelmiszerek akkor is, ha a hűtőszekrényben tároljuk azokat, azonban a baktériumok mindkét típusú tejnél azonos mértékben szaporodtak. Amikor a tejek megromlottak, mind a zsíros, mind a sovány tej tele volt baktériumtörzsekkel, ezáltal a sovány tej íze és szaga is sokkal rosszabb lett, mint a zsírosnak. A zsíros tej savanyúvá, míg a sovány inkább keserűvé vált.

Tehát egy átlagos tejfogyasztó számára nincs releváns különbség a tejek lejáratát tekintve. Ha ragaszkodunk ahhoz az elmélethez, miszerint a zsíros tej hosszabb ideig marad fogyasztható állapotban, a különbség minimális. A romlás mértéke több változótól is függ, mint például a gyártó, az előállítási módszerek, a higiénia, a tárolási hőmérséklet, valamint pH és nedvességtartalom. Ezek közül, ha akár csak az egyikben is változás következik be, befolyásolja a tej fogyaszthatóságát.

Nyami!
Nyami!Shutterstock

Nem érdemes erre alapozni a választást

Vannak azonban más tényezők is, amik miatt nehéz különbséget tenni abban, hogy melyik tej jár le korábban. Először is, meglehetősen nehéz megállapítani a romlás pontos pillanatát. Attól függően, hogy ki milyen ízt és szagot tolerál, előfordulhat, hogy valaki fintorogva önti ki azt a tejet, amit más szívesen iszik meg a kávéjában. Az Egyesült Államokban például nem létezik egységes szabályozás a tej lejárati dátumát tekintve. Csak 20 állam rendelkezik bármilyen szabályozással, azonban ezek is nagyban különböznek egymástól.

Hogy mi a tanulság? Ne az alapján vásároljunk tejet, hogy melyik áll el hosszabb ideig. Ha aggódsz a fogyaszthatóság ideje miatt, törekedj inkább a tej megromlásának lassítására, legyen szó bármely típusról. Ennek a legjobb módszere, ha meggyőződünk róla, hogy a hűtőszekrény a megfelelő fokozatra legyen állítva. Érdemes a tejet a belső polcon tárolni a hűtő ajtaja helyett, hiszen itt mindig ingadozik a hőmérséklet, akárhányszor csak kinyitjuk a hűtőt. Fogyasztás után pedig minél előbb tegyük vissza a tejet a hűtőbe, hiszen a baktériumoknak akár pár perc is elég.

Oszd meg másokkal is!
Mustra