Egyszer még a vágódeszkád fog kinyírni

A fából készült vágódeszkák különösen alapos tisztítást igényelnek, mert a szeletelésnél barázdákat vájhatsz beléjük, amelyekben apró húscafatok indulhatnak bomlásnak.

Ha számba vennéd, hogy milyen szennyezett tárgyak lehetnek a konyhádban, a vágódeszkád valószínűleg a top10-ben sem lenne benne, hiszen (remélhetőleg!) minden használat után elmosod. A The Daily Meal ugyanakkor megjegyzi, a deszka sík felülete hiába tűnik tisztának, van egy láthatatlan veszélyforrás, amivel talán nem számolsz: azok a káros baktériumok, melyek veszélybe sodorhatják családod egészségét.

Ismerd meg az ellenséget

De hogy kerülnek oda azok a fránya bacik? Az első és legnyilvánvalóbb ok, hogy a nyers húst ugyanazon a vágódeszkán darabolod fel, ahol más élelmiszereket, anélkül hogy két használat között alaposan megmosnád. Az ilyesféle könnyelműségtől már csak azért is óva intenénk, mert a nyers húsban lévő baktériumok súlyos ételmérgezést okozhatnak. A megoldás egyszerűbb, mint hinnéd: legyen egy külön vágódeszkád a húshoz, egy másik minden egyébhez.

Amin nyers húst vágsz, ne használd máshoz
Amin nyers húst vágsz, ne használd máshozFotó: Manny Rodriguez / Getty Images Hungary

Időnként vegyél újat

Az idő, illetve a konyhai kések vasfoga a vágódeszkát sem kíméli. Az éles pengék, melyekkel felvágod az ételt, apró barázdákat vájnak a műanyag vagy fa felületébe, ezért az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és Felügyelő Hatósága szerint még azelőtt érdemes lecserélned a vágódeszkád, hogy túlzottan elhasználódna.

Amennyiben ezt mégis elmulasztod, baktériumok verhetnek tanyát a réseiben. Ezzel pedig könnyen a kólibaktérium, a szalmonella és más ételmérgezést okozó bacik céltáblájába kerülhetsz.

Ne felejtsd el fertőtleníteni

A vágódeszka-tisztításnak többféle iskolája is van. A The Daily Meal például azt ajánlja, hogy minden használat után fehérítővel fertőtlenítsd, vagy áztasd is bele, ami nagyságrendekkel hatékonyabb a baktériumokkal szemben, mint a régi vágású szivacsos, mosogatószeres módszer.

Az ezermester.hu ennél részletesebb tanácsokkal is szolgál. Mint írják, a műanyagból készült vágódeszkákat akár a mosogatógépre is rábízhatod, amely magas hőmérsékleten fertőtleníti és erős vízsugarával a barázdákból is eltávolítja a szennyeződéseket.

A fából készült termékeknél viszont ne nagyon erőltesd a gépet, mivel a vágódeszkák jellemzően több rétegből vannak összeragasztva, melyek a program végére darabjaira hullhatnak. A másik probléma, hogy a hosszú ideig tartó áztatás során annyit vizet szívhatnak fel, hogy nem tudnak kellőképpen kiszáradni, így megpenészednek. Ha semmiképp sem tudsz lemondani a mosogatógép kényelméről, utána ne a fiókba, hanem a radiátorra tedd a vágódeszkát, hogy mielőbb meg tudjon száradni, tárolásához pedig keress valamilyen jól szellőző helyet.

A mosószeres mosás kevés, fertőtleníteni is kell
A mosószeres mosás kevés, fertőtleníteni is kellFotó: tab1962 / Getty Images Hungary

Az útmutató szerint a fa vágódeszkák mosószeres vízzel alaposan megdörzsölve megfelelően tisztíthatók, viszont rendszeresen fertőtlenítésüket így sem lehet megúszni. Ha ódzkodsz a vegyszerektől, itt egy természetes anyagokból álló recept:

ecet, víz, hidrogén-peroxid, durva só, citrom.

A dolgod a következő. Előbb nedvesíts be egy ruhát vagy papírtörlőt víz és ecet keverékével, majd töröld át vele a deszkát, hogy fellazítsd az ételmaradékokat. Ezután menj át rajta hidrogén-peroxiddal is, hogy rendet vágj a bacik soraiban. Ha még mindig nem vagy nyugodt, a tökéletes eredmény érdekében szórd meg az egész felületét durva sóval, és hagyd rajta egy napig. Mielőtt lemosod a sót, dörzsöld be a vágódeszkát egy félbevágott citrommal, várj 10 percig, hogy a mix kifejthesse hatását, majd alaposan öblítsd le tiszta vízzel.

Ha kíváncsi vagy, milyen konyhai hibákból származhat még ételmérgezés, olvasd el alábbi cikkünket is.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.