Ezekre a dolgokra költesz feleslegesen

Ha csökkenteni szeretnéd a kiadásaidat, mutatjuk, merre kezdj el keresni, mikor a felesleges költéseidet gondolod át.

Mindegy, mire gyűjtesz egészen pontosan, a legegyszerűbb azzal kezdeni, hogy végigvedd, mik azok a dolgok, amikre teljesen felesleges költened. Ez a cikk most nem arról fog szólni, hogy prédikálásba bocsátkozunk arra vonatkozóan, mennyi pénzt spórolhatnál, ha letennéd a cigarettát, és még az egészségeden is javítana, ha cukros italokért se adnál pénzt. A Business Insider inkább azt szedte össze, mik azok a hétköznapi dolgok, amikért jobb, ha nem adsz ki sok pénzt, mivel egész egyszerűen nem érnek annyit. 

Néhány ilyen feleslegesnek tartott dolog egyébként nagyon erősen státusz- és életkorfüggő. Míg mondjuk, egy fiatalnak eszébe sem jut TV-előfizetést vásárolni, hanem inkább a streamingszolgáltatások közül választja ki, mi tetszik neki igazán, addig talán pont ugyanez a fiatal azon sem gondolkozik el, hogy mindig új és a lehető legdrágább kütyüt vagy órát vegye meg magának, hogy az üzleti életben jól mutasson egy tárgyaláson. A pénzügyi szakértők szerint a túlköltekezés vagy a felesleges költekezés nem az elmúlt években alakult ki, viszont mostanra olyan mértékű, hogy sokan nem tudják utolérni magukat és a költéseiket. Vagy most jutottak el oda, hogy feltegyék maguknak a kérdést: tényleg szükségük van-e arra, amiért épp fizetni készülnek, illetve valóban nem elég-e egy olcsóbb változat. Néha egyébként a válasz igen, ha racionális érvek mentén is arra jutsz, hogy meg kell venned, de nagyon sok esetben teljesen felesleges dolgokra költesz. Mutatjuk, mik ezek. 

Korlátlan adatforgalom

Mindenképpen megnyugtató, ha a mobiltelefonod adatforgalma korlátlan, ugyanakkor megnézted valaha, hogy igazából mennyit is használsz fel egy hónapban? Egy 2017-es statisztika alapján egy átlagos felhasználó úgy 2,8 GB adatforgalmat bonyolít le egy hónapban, vagyis ha te is közéjük tartozol, akkor egy 8 GB-os havi adatkerettel gyakorlatilag olyan érzésed lehet, mintha korlátlan lenne az előfizetésed. Nézd vissza, néhány hónapig, hogy mennyit is netezel a telefonodon valójában, és talán még akkor is elég lesz havi 15 GB, ha tényleg sokszor nézel Youtube-videókat a telefonodon, vagy vehetsz akár 100 GB kiegészítő mobilnetet is, és összességében lehet, hogy így is jobban jársz, mintha egy olyan csomagot választanál, amiben minden korlátlan ugyan, de te ezt nem igazán használod ki. 

Kábel-tv

Tudod fejből, hogy hány csatornád van? A legtöbben nem, ráadásul a felmérések szerint a többség nem is néz annyi csatornát, ahányra előfizet. A csatornakiosztás is trükkös, egészen biztos, hogy a legdrágább csomagban is találsz majd olyat, amiről nehezen mondanál le. Pont ebbe fáradnak bele egyre többen, és inkább a streamingszolgáltatásokra fizetnek elő, amit neked is érdemes átgondolni, ha amúgy is csak sorozatokat nézel általában a tévében. 

130 csatorna, de egyiken sincs semmi
130 csatorna, de egyiken sincs semmiShutterstock

Felesleges ajándékok

Itt nem is feltétlenül arra gondolunk, hogy emlékezz vissza a karácsonyi költekezésedre, hanem hogy egyébként is, mi mindenre adsz ki pénzt feleslegesen. Valenin-nap, nőnap, anyák napja, születésnap, névnap, évfordulók, mind olyan ünnepek, amikor kínodban azt se tudod, hogy mit vegyél. Egy csokor rózsa vagy egy nagy virág persze jó ötlet lehet a szerelmednek, de főleg a kiemelt időszakokban ezek ára horribilis is lehet, míg például, ha főzöl egy finom vacsorát (és el is mosogatsz utána) vagy elviszed egy romantikus andalgós randira, valószínűleg sokkal élvezetesebb és egyben olcsóbb is lesz. 

Robotporszívó

Bár ezzel a gyártók vitatkoznának, de a szakértők szerint teljesen felesleges kiadás a robotporszívó, merthogy nem olyan hatékony, ellenben sokba kerül, és ha meggondoltad magad, és tovább akarod értékesíteni, akkor nem kapsz érte valami sok pénzt. Az tény, hogy kis lakásba tényleg nem sok értelme van, hogy egy ilyet beszerezz. Néhány perc alatt te is meg tudod csinálni a régi porszívóddal ugyanazt, mint ez a kütyü egész napos lófrálása közben. Ha nagyobb a lakásod, amiben nagy terek vannak, és általában nem is hagysz a földre dobálva semmit, ráadásul a kisállatod is magányosnak érzi magát egész nap, ezzel viszont eljátszadozna, akkor már inkább van értelme egy ilyennek. 

Drága kávé

A kávé, amit otthon készítesz, és egy nagyobb lánc kávéja között a legnagyobb különbség árban van, abban viszont hatalmas. Ha tényleg érdekel, hogyan tudsz kiváló kávét készíteni, akkor azt kis utánaolvasással és autodidakta tanulással el tudod sajátítani. Nem azt tanácsoljuk, hogy néha ne ülj be egy kávézóba, vagy soha többé ne próbálj ki újhullámos kávékülönlegességeket, egyszerűen arról érdemes leszoknod, hogy minden áldott reggel egy csomó pénzt fizess azért, hogy előtted csinálja meg a kávét egy barista. 

Luxusmárkák

Jó befektetés lehet egy-egy luxusmárka termékét megvenni, de nem kell, hogy az egész ruhatárad márkás darabokból álljon. Feleslegesen költesz sokat arra, hogy az alvóspólód vagy a bevásárlószatyrod is márkás legyen, ahogyan tényleg arra sincs szükséged, hogy a flipflop papucsod is márkás legyen. Néhány alapdarabod, egy-két táskád vagy cipőd lehet márkás, de a semmi szükség arra, hogy a ruhatárad egy vagyonba kerüljön. 

Olyan drága volt, fel se veszem
Olyan drága volt, fel se veszemChristian Vierig / Getty Images Hungary

Legújabb okostelefon

Vajon mennyivel tud többet az új iPhone-od az előző szériánál, amilyened volt? Ha nem tudod megválaszolni ezt a kérdést, akkor teljesen felesleges lecserélned, és már csak azért is érdemes feltenned ezt magadnak, mert talán akkor döbbensz rá, hogy nincs is szükséged mindig a legújabb készülékre. Persze nemcsak iPhone esetében működik, hanem a többi csúcstelefon lecserélése előtt is érdemes megkérdezned magadtól, hogy valóban megéri-e a váltás. Sőt, valójában az a kérdés is releváns, hogy milyen funkciói vannak annak a csúcstelefonnak, ami a jóval olcsóbb felső-középkategóriásnak nincs, viszont mindenképpen szükséged van rá. És vajon ezt az akár százezer forintos nagyságrendű összeget nem tudnád másra költeni? 

Drága óra

Az óra státuszszimbólum, ezt már régóta tudjuk, azonban az okosórák egy kicsit belekavartak a nagy klasszikus óramárkák megítélésébe. Persze még mindig menő, ha egy méregdrága Rolex-órában jelensz meg egy üzleti tárgyaláson, feltéve, ha nem az lesz mindenki számára egyértelmű, hogy hamisítvány, de most nem ez a lényeg, hanem az, hogy egy okosórával is hasonlóan menő hatást tudsz elérni, ráadásul jóval olcsóbb is beszerezni, mint egy valóban státuszszimbólumnak számító órát. Igaz, nem valószínű, hogy ezt az okosórát az unokáid is hordani fogják, de legalább nem költöttél vagyonokat. 

Drága ékszerek

Befektetésnek is jó lehet, egy-egy arany nyaklánc vagy gyémántokkal megszórt karkötő egészen addig, amíg valóban nagyon ritka gyémántokról, nem pedig laborban előállítottakról beszélünk. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ne feltétlenül ékszerbe fektesd a vagyonod, és ne is költs rá sokat, mert ha nem valamilyen ritkaság, akkor nemhogy nem tartja, de még veszít is az értékéből az idő múlásával. 

Luxusvacsorák

Ezzel a kitétellel a gasztroszakértők is vitatkoznának, azonban tény, hogy a fine dining és a gyorséttermek választéka között is van élet, ráadásul nem is rossz. A pénzügyi szakértők sem azt mondják, hogy örök életre mondj le a Michelin-csillagos éttermekről, de vedd figyelembe, hogy olcsóbban is tudsz nagyon jót enni a következő randid vagy szülinapi vacsora alkalmával. Legyen szó valamilyen nemzet fogásairól vagy éppen olyan étteremről, ahol nem Franciaországból jön minden alapanyag, hanem a helyi termelőket részesítik előnyben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra