Miért van az a kis lyuk a repülők ablakán?

Merengtél már azon, hogy mit keres egy apró lyuk a repülőgép ablakain? Itt a válasz a repülés egyik legkínzóbb kérdésére!

A józan ész azt diktálná, hogy a repülőgép ablakán nincs keresnivalója semmiféle lyuknak, de az is nyilvánvaló, hogy nem véletlenül került oda. Erre valószínűleg már magadtól is rájöttél, miközben egy unalmas repülőúton a felhőket bámulva próbáltad agyonütni az időt. De vajon mi lehet a pontos célja? Ha eddig nem találkoztál volna a magyarázattal, most végre számodra is értelmet nyerhet a rejtélyes nyílás funkciója.

Mi a lyuk szerepe?

A KLM légitársaság blogposztja szerint a kis lyuk lényegében egy légtelenítő szelep, ami a belső és külső légnyomás közötti különbség kiegyenlítéséért felel. Az utaskabin ablakairól elsősorban azt érdemes tudni, hogy három rétegből állnak. Miközben a külső réteg erős és vastag, hogy képes legyen elviselni a négyszeres nyomáskülönbségből fakadó terhelést, addig a belsőnek nincs strukturális jelentősége és feladata leginkább csak az izgága utasok távol tartásában merül ki. A középső réteg, melyen a lyuk is található, abban a szerencsétlen és rendkívül ritka esetben juthat kiemelten fontos szerephez, ha a külső netán megsérül. Ilyenkor ugyanis továbbra is képes fenntartani a kabinnyomást.

Nem kell félned tőle, a biztonságodat szolgálja
Nem kell félned tőle, a biztonságodat szolgáljaFrozenShutter / Getty Images Hungary

A lyuknak a nyomáskiegyenlítésen túl van egy másik funkciója is, ami ugyan már nem életmentő, viszont kétségkívül hasznos. A 10-11 ezer méteres utazási magasságban a külső hőmérséklet mínusz 56 Celsius-fokig csökkenhet, így ha nem lenne ott a szelep, ami kordában tartja a légrés nedvességtartalmát és ezáltal a párásodást, az utasok csak terebélyes zúzmarákon keresztül élvezhetnék a kilátást.

Miért ilyen fontos a légnyomás?

Ahogy a repülőgép emelkedik, a légnyomás folyamatosan csökken, így a kabinban létrehozott mesterséges túlnyomás nélkül az ember nem jutna elegendő oxigénhez, ami akár eszméletvesztéshez is vezethetne. Ez az oka annak, hogy amikor a gép utazómagasságban repül, az utastérben 1500-2600 méteres magasságnak megfelelő szinten tartják a nyomást.

Apropó, ablakok. Az 1950-es években több tragédia is történt, mire a mérnökök rájöttek, hogy az akkoriban a Comet repülőgépeken alkalmazott egyenes vonalú, négyzet alakú ablakok lényegesen rosszabbul tűrik a nyomáskülönbséget. A mai modern repülőgépek ablakai ezért is vannak lekerítve.

Maradtak még benned kérdések a repüléssel kapcsolatban? Alábbi cikkünkből számos érdekességet tudhatsz meg a témáról: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra