Teszt: mennyibe kerül egy jó minőségű matrac?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 6 különböző márka 40 (rugós, hab, hibrid, latex) matracát tesztelte le laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A szakemberek elsősorban arra keresték a választ, hogy a termékek milyen alátámasztást nyújtanak, illetve mennyire tartósak. Habár sok matrac nem bizonyult kimondottan gerincbarátnak, a pontrugalmasság és magasságmegőrzés szempontjából nagyrészt jól teljesítettek, valamint a strapabíróság terén sem vallottak szégyent.

Mennyi az annyi?

Az összesített eredmények alapján 11 termék legalább 75 százalékos teljesítményt nyújtott a teszten. Miközben a lista élén végzett kétszemélyes matracok között 60 ezer és 600 ezer forintos termékek is akadnak, addig a jól szereplő egyszemélyesek ára 30 ezer forinttól 450 ezer forintig terjed. Egy-egy márkán belül ugyanakkor jelentős eltérések mutatkozhatnak az árban és a pontszámban is.

Az élmezőnybe kerülő matracok közös nevezője, hogy elég tartósak, így várhatóan akár 8-10 éven át is lehet használni őket, továbbá nem „töppednek össze”, vagyis megvásárlásuk esetén attól sem kell tartani, hogy nyomni fog az ágyrács.

„Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ami főleg kétszemélyes matracoknál nagy előny” – írta közleményében az egyesület.

Ne kapkodd el a döntést, mert 8-10 évre szólhat
Ne kapkodd el a döntést, mert 8-10 évre szólhatLightFieldStudios / Getty Images Hungary

A sereghajtók leginkább azzal veszítettek pontokat, hogy kevésbé tartósak, a fekvésnél hajlamosak erősen összemenni, valamint könnyű összeizzadni őket.

Milyen az alátámasztásuk?

Egy matracnál fontos, hogy megfelelően alátámassza a testet alvás közben, tehát ne deformálódjon el a gerinc a túl puha vagy túl kemény fekvőhely miatt. A tesztelt termékek ennek ellenére nem remekeltek ezen a téren (bár az eredmény erősen függ a testalkattól és a testsúlytól is).

Az alátámasztásra mindössze 4 matrac kapott 3-as vagy annál magasabb pontszámot az 1-től 5-ig terjedő skálán, két másik pedig még a 2 pontot sem érte el, holott volt köztük egy közel 500 ezer forintos példány is.

A 37 ezer forintos Ikea Hövåg (kemény) ár-érték arányban verhetetlen lett 76 százalékos eredményével
A 37 ezer forintos Ikea Hövåg (kemény) ár-érték arányban verhetetlen lett 76 százalékos eredményévelikea.com

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Az egyesület szerint az internetes tájékozódás nem spórolható meg, de még ennél is lényegesebb, hogy a vásárlás előtt ki kell próbálni a terméket. A legfontosabb szempont, hogy jól alátámassza a testünket, vagyis ne süppedjünk bele, de ne is legyen túl kemény.

Ahogy az fentebb már szóba került, az ideális matrac kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az alvási szokásokat, a testalkatot és a testsúlyt is. A keményebb matracok például inkább a testesebb emberek számára ideálisabbak, de ez sem kőbe vésett szabály.

Feküdjünk a matracra, forgolódjunk rajta, üljünk fel, és ha minden helyzetben kényelmesnek érezzük, akkor megtaláltuk az igazit.

Mivel nem olcsó termékről van szó, nem árt előre tisztázni, hogy milyen lehetőséget kínál a bolt, ha menet közben derülne fény valamilyen problémára. A komolyabb kereskedők akár több hét után is kicserélik, visszaváltják a náluk vásárolt matracot. A vásárlás utáni napokban ezért célszerű alaposan letesztelni a terméket, hogy minél előbb kiderüljön, jól döntöttünk-e. Ha ennél mélyebben is érdekelnek az eredmények, kattints ide

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek