Fogadjunk, hogy rosszul használod az olívaolajat

Mond neked bármit is az a kifejezés, hogy „füstpont”? Na látod, itt kezdődnek a problémák!

Az olívaolajról köztudott, hogy egyszerre finom és egészséges, ami azonban csak addig igaz, amíg megfelelő hőmérsékleten használod. A Daily Meal szerint a magas hőfok ártalmas lehet rá nézve, így túlhevítésével csak a drága olajat pazarlod. 

Füstbe mehet 

Ha olívaolajjal dolgozol, elsősorban a füstpontra érdemes ügyelned, ami azt a hőfokot jelöli, melynek elérésekor az olaj füstölni kezd. Ez nemcsak azért rossz, mert büdös lesz a konyhában, hanem azért is, mert kémiai szinten változtatja meg az ételt, illetve annak ízét. Igen, jól sejted, sajnos nem pozitív irányban.

A szuper egészségesnek tartott extra szűz olívaolaj még nagyobb körültekintést igényel, mert már alacsonyabb fokozaton is megcsappanhatnak benne a minőségi termékekre jellemző virágos, gyümölcsös jegyek. Joseph R. Profaci, az Észak-amerikai Olívaolaj-szövetség ügyvezetője éppen ezért azt javasolja, hogy a drágább, komplex ízvilágú olívaolajakat hidegen használd fel, a sütéshez pedig válassz valami kevésbé flancos, hétköznapi terméket.

Ha túlhevíted, nemcsak az ízét, de értékes tápanyagait is elveszíti
Ha túlhevíted, nemcsak az ízét, de értékes tápanyagait is elveszítiShutterstock

De mégis, milyet?

A szakember a sütés-főzéshez a finomított vagy szűz változatokat ajánlja. Lehet, hogy nincs annyira gazdag ízük, mint extra szűz társaiknak, de cserébe legalább magasabb a füstpontjuk.

A The Olive Oil Source 185–204 °C közé teszi az extra szűz olívaolaj füstpontját, az International Olive Council pedig 210 °C-ban határozza meg a (finomított) olívaolaj füstpontját, és hozzáteszik, hogy ez egyébként jóval magasabb a bő olajban sütéshez javasolt 180 °C-os sütési hőmérsékletnél – írja az igazioliva.hu.

Az oldal szakértői szintén azt tanácsolják, hogy az ízletesebb extra szűz olívaolajat csak amolyan fűszerként alkalmazd: vagy nagyon rövid ideig hevítsd, vagy tálalás előtt locsold meg vele az ételt. Marhahúst tehát semmiképp se grillezz rajta (mert a grillezés jellemzően forróra hevített serpenyőben történik), legfeljebb a megsütött steaket ízesítsd vele.

A nagyobb víztartalmú ételek (burgonya, más zöldségek, gyümölcsök) sütéséhez viszont bőven elegendő a 130–150 °C-os hőfok is, így ezeket kivételes módon akár extra szűz olívaolajon is elkészítheted. A lényeg, hogy ne hevítsd se túl sokáig, se túl magas hőfokra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek