Miért van lyuk a golyóstoll kupakján?

De hát, ha lyuk van rajta, akkor nem a kiszáradástól védi a tollat.

Talán észre sem vetted még, vagy az is lehet, hogy nem tulajdonítottál neki nagy szerepet, de az egyszerű golyóstollak kupakjának a vége lyukas. Legalábbis jelentős részüknek az, és tulajdonképpen az a jobb, amin van lyuk. 

A legtöbb ember úgy gondolja, azért kell a golyóstollak egy részére kupak, mert különben beszárad a tinta. Ebben is valami, bár a tinta beszáradása sokkal összetettebb folyamat annál, hogy érintkezik-e levegővel vagy nem. De sok golyóstoll kupakjának vége lyukas, ami így egyértelműen nem azt a célt szolgálja, hogy légmentesen záródjon. 

De minek akkor a lyuk? 

Ha gonoszak szeretnénk lenni, akkor azt mondanánk, hogy a hülyebiztosság. De leginkább a gyerekek azok, akik előszeretettel csócsálják meg, amiket találnak maguk előtt. Ha ez éppen egy toll kupakja, akkor azt. És néha bizony le is nyelik, ami még akkor is veszélyes, ha van a kupakon egy lyuk, ami miatt nem záródik el teljesen a légút, ha viszont ez sem lenne, akkor sokkal súlyosabb lenne a helyzet. Vagyis a lyuk kifejezetten biztonsági okokból van a kupakon, sőt mondhatjuk azt is, hogy életet ment. 

Egyáltalán minek a kupak? 

A következő nagy kérdés, hogy amennyiben a kupak nem azt a célt szolgálja, hogy ne száradjon be a tinta, akkor egyáltalán minek van? Nos, valójában nem feltétlenül a tollat védi, inkább a toll környezetét, vagyis, hogy mikor a táskádba dobod, vagy zsebre vágod, ne legyen mindened csupa tinta. 

Ha érdekelnek az élet további nagy kérdései is, az alábbi cikkünkből választ kaphatsz arra is, miért van egy kis lyuk a lakatok alján:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek