Ki ne dobd! Így csinálj levest a konyhai maradékokból

Fejenként 40 kiló élelmiszert dobunk ki évente, pedig egy kis kreativitással rengeteg étel lehetne még felhasználható.

A hideg téli napokon sokszor semmi másra nem vágyunk, csak egy nagy tányér forró levesre. Ilyenkor nincs nehéz dolgunk, hiszen – ahogy a The Guardian is írja – levest szinte bármiből lehet készíteni, és rengetegféle variációja létezik. A lényeg a megfelelő ízesítés, legyen szó akár krémlevesről, vagy egy egyszerű zöldséglevesről.

A bőség zavara

Ha az interneten rákeresünk egy összetevőre, nem kell sokat görgetni, hogy megtaláljuk az első levesreceptet – amihez a legtöbb összetevő általában meg is található minden háztartásban. De hogyan lesz ezekből leves?

Van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani. Nagy előnye a levesnek, hogy rendkívül jól variálhatók az összetevői. A legtöbb zöldség vagy gyümölcs könnyen helyettesíthető egy másikkal, és bármilyen húslevest fel lehet dobni egy szelet kenyérrel vagy tésztával. Ne felejtsük el, hogy a finom ételek kulcsa az idő. Ne siessük el, sokkal jobb lesz, ha lassú tűzön esünk neki a kevergetésnek. Emellett bízzunk magunkban, és merjünk kísérletezni, hiszen egy levest elrontani nagyon nehéz. De mi minden van a konyhában, amiből jó leves lesz?

Kenyér

Ahelyett, hogy kétségbeesnénk a szikkadt kenyércsücsök láttán, készítsünk belőle krutont. Ez szinte bármelyik levesbe passzol, és elkészíteni is nagyon egyszerű. A kenyérkockákat fokhagymaszeletek között, olívaolajon süssük aranybarnára, és már mehet is a leves tetejére. De ha nagyobb kihívásra vágysz, készítsd el a levest magából a kenyérből. Kockázzuk fel és olajon pirítsuk meg a kenyeret, hagyma és fokhagyma társaságában, majd adjunk hozzá apróra vágott sárgarépát, zellert, esetleg ezek tetszőleges variációját. Öntsük fel egy konzerv sűrített paradicsommal, majd mehet bele egy csomó zöld (például kelkáposzta vagy spenót), szintén apróra vágva. Közepes lángon főzzük, amíg a kenyér teljesen szét nem esik. Az egységesebb állag érdekében akár le is turmixolhatjuk a végén.

Tej

Egy könnyű gombakrémleves szuper lehetőség, hogy felhasználjuk az éjszakára a pulton felejtett tejet. Lassú tűzön, vajon puhítsunk meg 500 gramm gombát hagymával, majd adjuk hozzá a közben gyorsan összedobott besamelt. Ha a gomba megpirult, hígítsuk még tejjel, és mehetnek a serpenyőbe különböző zöldségek, majd ízlés szerint fűszerezzük.

Saláta

Ha a hűtőt kinyitva a salátalevelek láttán nem csillan már fel a szemed, ne ess kétségbe, főzz belőle levest! A hagymát, zellert, fokhagymát és a salátaleveleket olajon puhítsuk meg, majd adjunk hozzá egy kis zöldborsót is. Miután minden hozzávaló kellően megpuhult, öntsük fel levesalappal, majd ízlés szerint fűszerezzük. A tűzről levéve megbolondíthatjuk némi friss fűszerrel is, sőt sokat dob az ízén, ha magokkal megszórjuk, vagy pár csepp citromlevet facsarunk bele tálalás előtt.

Burgonya

A krumplileves nagyszerűsége részben az egyszerűségében rejlik. A krumplin kívül nem is kell hozzá más, mint hagyma, fokhagyma, tejföl, liszt, babérlevél és fűszerek. A te kamrádban is megtalálható mindez? Akkor rajta, láss neki!

Paradicsom

Sokszor tapasztaljuk, hogy a vacsorára szánt paradicsom estére – hopp! – túlérett lett. Ilyen esetekben a szemét helyett inkább a lábasba dobjuk egy kis hagymával, fokhagymával, zellerrel. Főzzük puhára a zöldségeket, ezután mehet rá egy kis víz, tej vagy tejszín, végül fedjük le, amíg el nem készül.

Banán

Szintén egy pillanat alatt megbarnul, de ebben az esetben sem kell pánikba esni. Forduljunk a thai konyhához: főzzünk belőle levest! Az apróra vágott hagymát és fokhagymát pirítsunk meg, majd adjunk hozzá két nagyobb, felszeletelt banánt, csilit, cukrot és sót, majd öntsük fel 200 ml kókusztejjel és levesalappal.

Melyikhez kaptál kedvet?
Melyikhez kaptál kedvet?Shutterstock

Alma

Nem csak sütikhez használhatjuk fel a kissé foltos, barnás almákat. Az apróra vágott hagymához és zellerszárhoz adjuk hozzá a kakukkfüvet és a felkockázott zellert, valamint az almát, majd fedő alatt pároljuk, amíg puha nem lesz. Öntsük fel nagyjából 8 deci vízzel, fűszerezzük, végül egy kis tejföllel sűríthetünk rajta. A tálaláshoz nyugodtan adjunk hozzá zsályát vagy magvakat.

Sonka, szalonna, sertéshús

Veled is sűrűn előfordul, hogy a műanyag tálca alján maradt pár szelet sonkát már inkább a kukában látnád szívesen? Inkább hívd segítségül az ázsiai konyhát! A hagymát és a maradék, vékonyra szeletelt húst (legyen az bármi) szezámolajon pirítsuk meg, adjunk hozzá egy kis gyömbért, sárgarépát, jégcsapretkek, burgonyát, zöldborsót, gombát, tehát nagyjából bármit, amit a konyhában találunk. Öntsük fel a levesalappal, majd a tűzről levéve apróra vágott hagymával és szezámmaggal tálaljuk.

Sárgarépa

Annak ellenére, hogy szinte bármilyen levest elkészíthetünk belőle, rengeteg répa végzi a szemétben. Pedig a feladat egyszerű: az apróra vágott répát hagymával és zellerrel – vagy bármilyen zöldséggel – vajon puhítsuk meg, öntsük fel vízzel vagy levesalappal, fűszerezzük. Miután jól összefőtt a fedél alatt, már mehet is a tányérokba.

Hagyma

A zöldség, ami a levesek első lépését alkotja. Ha azonban semmi más nincs otthon, önmagában is megállja a helyét, hiszen ha négy közepes hagymát apróra – akár csíkokra – vágva vajon megdinszteljük, sóval, borssal ízesítjük, majd felöntjük vízzel vagy levesalappal. Ha vízzel főzzük, dobjunk bele egy zöldségleveskockát. Tejföllel sűrítsük, majd ha összefőtt, pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaljuk. Nemcsak a kidobott ételek mennyiségét csökkentjük, de nagyon finom is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek