20 éve tesztel matracokat, nyugdíj előtt még elmondja, hogyan válassz

A minőséget tényleg meg kell fizetni? El kell hinni mindent, amit a gyártók állítanak? Az új matrac mellé új ágy is dukál?

Ha nem tudjuk magunkat megfelelően kipihenni, annak komoly következményei lehetnek. Az éjszakai nyugalom egyik fontos feltétele a megfelelő ágymatrac, és nem olyan könnyű megtalálni azt, ami számunkra a legjobb, például az sem mindegy, hogy milyen a testalkatunk. Ezt a Stiftung Warentest magazinból tudtuk meg. A kiadvány fő matracügyi szakértője, Hans-Peter Brix pályafutása alatt több mint 500 terméket tesztelt, és mielőtt nyugdíjba vonulna, úgy döntött, megosztja legfontosabb tapasztalatait az olvasókkal. Részletek a hajtás után!

Matracot vásárolni komoly befektetés, hiszen egyes modelleknek megkérik az árát. Így, akinek a lehetőségei adottak, félmillióért is lecserélheti régi fekhelyét. Persze vannak jóval olcsóbb modellek is, és akkor itt felmerül a kérdés, hogy indokolt-e ez a nagy szórás az árban. Brix szerint nyilván nem lehet csak anyagárral számolni, hiszen azt a terméket le is kell gyártani, el kell juttatni az üzletbe, és így tovább, meg persze nyilván a gyártó és a kereskedő is szeretne némi haszonra szert tenni. Hozzátette, ő igazán drága anyagokkal matracokban még nem találkozott, és hát akkor ez alapján nagyjából mindenki válaszolja meg magának a kérdést. 

Kipróbálni ér, sőt szükséges
Kipróbálni ér, sőt szükségesShutterstock

Tervezz hosszú távra!

Jó, tegyük fel, hogy a pénz nem számít, akkor milyen szempontokat kell még figyelembe venni a vásárlásnál? Mondjuk, ne menjünk fáradtan matracot nézni, mert elgyötört testünknek valószínűleg mindegy lesz, mire helyezzük le, mindegyik matrac kényelmes lesz. A szakértő szerint az sem árt, ha valaki velünk van, aki meg tudja nézni, hogy a gerincünk egyenes-e, ha az oldalunkon fekszünk. És érdemes olyan üzletet választani, ahol van matracpróbára lehetőség, vagyis visszaveszik a matracot, ha kiderülne, mégsem választottunk jól. Ez azért fontos, mert pár nap használat után derül csak ki, hogy valóban kényelmesen tudunk-e rajta aludni. Felmerült az a kérdés is, ha új matracot veszünk, akkor az ágyrácsot is le kell-e cserélni? Nem, utóbbi tovább bírja, mint a matracok.

Minél keményebb egy matrac, annál jobban támasztja alá a testet? Brix szerint, hogy mennyire kemény egy matrac, az inkább a személyes komfort szempontjából fontos, ezért a vásárlásnál ezt mindenképpen vegyük figyelembe. És még egy jó tanács: hogy milyen keménység szerepel a leírásban, az nem feltétlenül felel meg a valóságnak a német fogyasztóvédelmi szervezet szakértője szerint. Úgy véli, ennek az lehet az oka, hogy ugyan megvan a módszere annak, hogyan kell megállapítani egy matrac keménységét, de a gyártók ezt nem feltétlenül alkalmazzák minden terméknél.

Oké, és akkor milyen hívószavaknál, ígéreteknél kell még kicsit szkeptikusnak lennünk? Például akkor, ha a matrac állítólag megszünteti majd a hát- vagy ízületi fájdalmainkat. Ami pedig a hypoallergén matracokat illeti, Brix szerint sajnos egyetlen gyártó sem tudja kivédeni, hogy a vásárlóhoz kerülve a poratkák ne lepjék el a matracot. Ami az allergiában szenvedőknek segíthet, az egy különleges huzat (encasing).

A matracokat néha ki kell szellőztetni
A matracokat néha ki kell szellőztetniShutterstock

Légy türelemmel!

Ha sikerül kihámozni a matracot a csomagolásból, sokszor erős szaguk van. Ez azt jelenti, hogy tele lennének káros anyagokkal? A szakértő szerint nem feltétlenül, bár megérti, hogy nem kellemes lefeküdni egy ágyba, aminek olyan szaga van, mint egy gumigyárnak vagy egy pajtának. Szerencsére az „új szag”, amit az előállítás során felhasznált anyagok okoznak, viszonylag gyorsan elillan. Ezért nem érdemes azonnal reklamálni, 24 órára vagy inkább 3-4 napra keressetek neki egy jól szellőző helyet, és ha négy hét után sem lesz jobb a helyzet, akkor érdemes felkeresni a forgalmazót vagy a gyártót.

És mi a helyzet azokkal a matracvédő takarókkal, illetve fedőmatracokkal, amik azt ígérik, hogy sokkal pihentetőbb lesz az alvás? Ezek sokszor túl puhák, és ha azért vettünk meg egy a matracot, mert különböző keménységű zónái vannak, abból lehet, hogy utána nem sokat fogunk érezni. Akinek pedig hátproblémái vannak, azoknak úgyis kerülni kell a túlzottan puha fekhelyeket, amikbe belesüppedhetnek, mert így sokkal nehezebb lesz számukra mozogni, helyzetet változtatni.

A vég?

Egy matrac szavatossági ideje sok mindentől függ, például, hogy milyen sűrűn tisztítod, de 8-10 év után mindenképpen érdemes lecserélni. De mit lehet tenni annak érdekében, hogy a szolgálati idejét ki tudja tölteni? Egyrészt bizonyos időközönként érdemes megfordítani, de ez önmagában nem elég, néha érdemes kiszellőztetni is. Apropó, szellőztetés, ágykeretet is érdemes úgy választani, hogy az ne legyen teljesen zárt, hogy a nedvesség használat közben is távozni tudjon a matracból, különben bepenészedhet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek