Melyik oldalon van az autó tankja? Nem kell kiszállnod, hogy megtudd!

Ha legközelebb olyan autóba ülsz, ahol nem tudod biztosra, csak nézz a műszerfalra!

Saját autónál a legtöbben azért tudják, hogy a benzinkutat melyik oldalról érdemes megközelíteni. Nem mintha akkora kihívás lenne átcibálni a benzinpisztolyt a másik oldalra, csak hát nem olyan kényelmes. Pedig a megoldás valószínűleg eddig is ott volt a szemed előtt, csak sosem figyelted meg, inkább kétségbeesetten próbáltál olyan pozíciót felvenni az autóban ülve, hogy a visszapillantóból meglásd a benzintank nyílását, és persze sosem láttad meg. 

A megoldás a műszerfalon van, azon belül meg a benzinszintjelző magasságában. A benzinkutat jelző kis piktogram mellett a legtöbb autóban egy kis nyíl mutatja, hogy a jobb vagy a bal oldalon találod a tankot. Értelemszerűen amerre mutat a nyíl, arra a tank. Egyesek szerint. Mások szerint pedig pontosan azt mutatja meg, hogy a kút melyik oldalára kell parkolnod. És mivel, ha az autód bal oldalán van a tank, akkor a kút jobb oldalára kell parkolni, így igazán nem mindegy, hogy most akkor valójában mit is mutat. 

Állj a jó oldalra!
Állj a jó oldalra!Shutterstock

Nem ez az egyetlen teória arra vonatozóan, hogy mit is jelent a nyíl

Meglepő módon sokak szerint ez nem a teljes igazság, csak a véletlenek sikeres együttállása, ugyanis egyesek szerint a kis nyíl azt mutatja, hogy a jelzést milyen irányban kell értelmezni, vagyis melyik irányba halad az a kijelző. Ez már csak azért is lenne meglepő, mert elég vicces mérnöki megoldásra utalna, ha az F vagyis a „Full” (azaz teli) jelentené azt, hogy nincs benzin az autóban, vagy minél közelebb van a kijelző az F betűköz, annál kevesebb lenne benne a benzin, míg az E, azaz „Empty” (vagyis üres) jelentené azt, hogy nyugodt lehetsz, mert tele a tank, de ezen elmélet szerint az F és E betűk nem is ezt jelentik, hanem csak a két végpontot jelezték ezekkel a betűkkel. 

De akkor mit is jelent valójában? 

A mérnökök szerint a legkézenfekvőbb dolgot, vagyis, hogy melyik oldalon van a tank. Ha balra mutat a nyíl, akkor a bal oldalon, ha jobbra, akkor a jobbon. Maurice Durand, a Toyota egyik mérnöke szerint az újabb típusokban már megtalálható a nyíl, a nagyon régiekben viszont nem ennyire egyértelmű, de kapaszkodót jelenthet az, hogy a kút piktogram melyik oldalán található a benzinpisztoly. Ezzel pedig egy olyan sokak számára érdekes, de csak kevesek számára egyértelmű dologra derítettünk fényt, mint mikor azt kerestük, hogy mi a leghatékonyabb megoldása annak, hogy ne párásodjon be a kocsi szélvédője

Oszd meg másokkal is!
Mustra