Egy smoothie reggelire? Mutatjuk, milyen gépet érdemes venned hozzá!

Se nem turmixgép, se nem aprító. A smoothie maker új műfajt teremtett az egészséges életmód kedvelői körében, de nem egyszerű kiválasztani a legjobbat.

A smoothie sokkal több egy egyszerű turmixnál, és egy hagyományos turmixgép sem mindig jó hozzá. Egyrészt a pengéknek simán meg kell birkózniuk a jéggel és a fagyott gyümölcsökkel, másrészt sok esetben sokkal kényelmesebb, hogy nem kell öntögetni egyik üvegből a másikba az elkészült italt, hanem viheted magaddal. Már ha le tudod anélkül szedni a szerkezetről, hogy az egész szétrobbanna. Nekünk nem ment. 

Hogyan válaszd ki a legjobb gépet? 

A teljesítményük változó, de minél erősebb, annál gyorsabban és hatékonyabban küzd meg a jéggel, ezért, ha biztosra szeretnél menni, akkor 600 watt körül keresgélsz, igaz, nekünk a teszten nem volt gond a kisebb teljesítményű gépekkel sem. Tulajdonképpen a smoothie makert is használhatod turmixnak, ha nagyon szeretnéd, persze jól ki kell mosni a pörkölt pürésítése után, ha utána gyümölcsös smoothie-t tervezel, de elméletben ez nem okoz gondot. Azért csak elméletben, mert a legnagyobb kérdés, hogy mennyire egyszerűen tisztítható a géped, mennyire tudsz elérni minden egyes kis gumitömítést és alkatrészt.

A harmadik dolog, amit mindenképpen nézz meg, hogy mennyire egyszerű a használata, mondhatnánk ezt úgy is, hogy mennyire hülyebiztos, de igazából azt értjük ez alatt, hogy mikor fejjel lefelé próbálod kiimádkozni, akkor mennyire nagy az esélye, hogy kitekered a fedelét is, és az egész szétömlik a konyhapulton. Mi is azt hittük, hogy ilyen csak a filmekben fordulhat elő, de nem, simán reprodukáltuk az esetet. 

A teszt

Néhány gyártótól és forgalmazótól bekértük a legújabb vagy éppen a legnépszerűbb termékét több árkategóriában is, és megnéztük, hogy mit tudnak. A smoothie-készítők száma a piacon elég nagy, úgyhogy nyilvánvalóan esélyünk sem volt az összeset letesztelni. Valószínűleg nem is győzné senki elolvasni, ezért olyanokat választottunk, melyek vagy a jól bevált termékek, vagy valamiben kitűnnek a többi közül. Nem pontoztunk, hiszen nem lett volna célszerű összehasonlítani teljesen más kategóriájú termékeket. A tesztben ugyanannyi tejet és pontosan ugyanannyi fagyott gyümölcsöt, valamint banánt használtunk. Nem állítjuk, hogy ez a legösszetettebb smoothie, amit elkészíthetsz, de cserében nemigen lehet elrontani. Már ha nem az asztalról kell feltörölgetned, ugye. A termékek mellé a cikk írásakor éppen aktuális árat is megírtuk, a mindenkori árakról pedig a linkeken lehet információkat találni.

Electrolux – ESB 2900

A legdrágább volt a teszten a maga 18 590 forintos árával, viszont ez a legsokoldalúbb gép, amivel akár kávét is lehet őrölni, és olyan kulacs jár hozzá, amibe jégrudat is tudsz fagyasztani, hogy tovább hideg maradjon az egészséges innivalód. Azt kell hogy mondjuk, értjük, miért kerül többe, ugyanis ez volt az a gép, amin érezni lehetett, a mérnökök nem spórolták ki az elkészítéséből a munkát, azaz gyorsan össze tudja aprítani a fagyott gyümölcsöket. Ennek a gépnek véletlenül sem tudod rossz irányba csavarni a tetejét – kiöntve az egészet. 3 fokozaton tudod használni, mosogatógépben is elmosható, és aki valóban rendszeresen, akár napi szinten készít smoothie-t, annak az apró, de annál gyorsabban megszokható kényelmi funkciók miatt ez nagy segítség lehet reggelente a konyhában. 

Kávét is lehet vele darálni
Kávét is lehet vele darálniFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Eta ActivMix 

Akár jó is lehetett volna a 7900 forintos Eta márkájú kisgép, de az egész smoothie az asztalon landolt. A hiba ott csúszott a konstrukcióba, hogy ugyanúgy kell tekerni a kulacs tetejét, ahogyan bele kell tenni a szerkezetbe, vagyis mikor azt hiszed, hogy éppen kiszeded a gépből a kulacsot a tetővel együtt, akkor bizony csak a kulacs tetejét csavarod le, és már folyik is a cucc. Ennek következtében viszont el tudjuk mondani, hogy legalább könnyen tisztítható, és bizonyára reggel azonnal felébred az ember, és tele lesz vitalitással, ha több deci ragadós smoothie-t kell feltakarítania. 

Teljes sikertelenség
Teljes sikertelenségFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Sencor

A 8790 forintos Sencor smoothie maker igazán az érzések kisgépe, kifejezetten a tökéletes embereknek ajánljuk, ugyanis, ha egy kicsit is rosszul illeszkedik a gépre, ha rosszul nyomod, vagy, ha éppen nem érzi azt, hogy dolgozni szeretne, akkor nem működik. Nem jó, ha túl erősen nyomod, ha túl gyengén csavarod rá a sportüveget, de az sem, ha túlságosan megszorítod. Egy fokozaton működik, végig nyomnod kell, amíg egyébként nagyon gyorsan összemixeli az összetevőket. 

Érzékeny gép
Érzékeny gépFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Ambiano – Aldi

Kell hozzá kézügyesség, de alapvetően nagyon logikusan és könnyedén működik a gép, amire három év garanciát is kapsz. A biztonsági zár segít abban, hogy ne öntsd magadra az egészet, egy fokozaton végig nyomni kell, de gyorsan megküzd az elemekkel. Jár hozzá pótkulacs is, így sportos családoknak is jó választás, nem kell a másikra várni. 

Biztonsági játékos
Biztonsági játékosFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Clatronic

6490 forintért jó választás azoknak, akik csak ismerkednének a smoothie-k világával vagy az egészséges életmóddal. Mindent tud, mint amit a drágább darabok, kicsit kevesebb a felhajtás körülötte, vagyis nem jár hozzá egy rakás plusz kiegészítő, csak egy kisebb pohár, ami legalább törhetetlen és mosogatógépben is mosható. Egy darab jó nagy gomb van rajta, azaz eltéveszteni nemigen lehet, de inkább az benne az üdítő, hogy egyszerű használni, nem kell attól tartanod, hogy magadra öntöd. A gomb trükkös egy kicsit, ugyanis bár jó nagy, de csak a közepét lehet nyomkodni, a többire nem reagál. 

Sallangoktól mentes
Sallangoktól mentesFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Nem ez volt az első alkalom, hogy kisgépeket teszteltünk, a vízforralókról itt olvashatsz, kenyérpirítós kalandjaink itt érhetőek el, itt pedig az derül ki, hogy mit tudnak a szendvicssütők:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.