Szilveszteri pezsgőteszt: melyik a legfinomabb száraz fehér?

Tizenegyféle alsó-középkategóriás száraz pezsgőt teszteltünk, hogy a végére járjunk, mivel érdemes koccintani szilveszterkor.

Ennyi pezsgőt egyszerre végigkóstolni nem egyszerű feladat, főleg, ha valaki még dolgozni is akar utána. Mi már nem akartunk, mert kiderült, hogy már poharanként pár korttyal is össze lehet hozni azt a mennyiséget, amitől keresztbe áll az ember szeme. Ennek ellenére eszünkben sem volt meghátrálni, hiszen szerettük volna felmérni, hogy mekkora szakadék tátong az olcsó saját márkás termékek és a drágább márkás darabok között. Mutatjuk, mire jutottunk.

Hogyan készül a pezsgő?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a pezsgő egy olyan alkoholos ital, amit szőlőből, mustból vagy borból alkoholos erjesztéssel állítanak elő.

A pezsgőben lévő szén-dioxid kizárólag természetes eredetű lehet, vagyis csak az erjedésből származhat.

A szakember szerint a palackban legalább 3 bar nyomásnak (a minőségi pezsgőknél minimum 3,5 barnak) kell uralkodnia, ami nem engedi távozni a buborékokat.

Variációk pezsgőre
Variációk pezsgőreRuzsovics Dorina

Miben különböznek a drága pezsgők?

A legtöbb pezsgő másodlagos erjedését – melynek következtében a szén-dioxid kialakul – a gyártás során nagy zárt tartályokban végzik, majd az elkészült terméket palackozzák. Az eredeti pezsgőgyártás ezzel szemben palackokban történik, ami rendkívül munkaigényes módszer.

Sok minőségi pezsgőt ma is így készítenek, de ezek ára egy teljesen más kategóriába sorolható.

A száraz pezsgők további ismérve, hogy cukortartalmuknak 17 és 32 g/liter közé esik. Mivel az italok hozzáadott anyagokat nem tartalmaznak, a szakértő szerint érzékszervi jellemzőiket, minőségüket a gyártási technológia mellett nagyban megszabja a felhasznált alapanyag minősége is.

Traszkovics Zsolt hozzátette, a boltokban olyan termékekkel is találkozhatsz, melyek hozzáadott formában tartalmaznak szén-dioxidot, de ezeket nem pezsgőnek, hanem habzóbornak hívjuk.

Az össznépi pezsgőzés derűs pillanatokat hozott
Az össznépi pezsgőzés derűs pillanatokat hozottRuzsovics Dorina

Hogyan teszteltünk?

A szokott módon. Vaktesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából válogattunk össze egy halom alsó-középkategóriás pezsgőt, majd megkóstoltattuk őket szerkesztőségünk tagjaival. Tesztelőink szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok alapján 1-től 5 pontig értékelték a termékeket, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg. 

3. helyezett: Cinzano Dry Edition pezsgő – 3 pont (2599 forint/0,75 liter)

IMG 3752
Ruzsovics Dorina

Annak ellenére, hogy 2599 forintos árával tesztünk legdrágább szereplőjét tisztelhettük benne, a Cinzano pezsgőjének száraz változata csak a harmadik helyig jutott. Tesztelőink azt mondták róla, hogy alapvetően finom, de nem túl intenzív az íze, és lehetne benne több buborék is.

  • Finom, kellemes ízű.
  • Közepes, nem túl intenzív.
  • Finom, viszont nincs benne buborék.
  • Fogyasztható, számomra nem elég édes.
  • Ez tiszta sav, nekem hamar eltűnik az utóíze. Nem tűnik a bor rokonának.

1. helyezett: Lidl Linderhof száraz pezsgő – 3,25 pont (799/0,75 liter)

IMG 3713
Ruzsovics Dorina

A Lidl pezsgője csupán harmadannyiba kerül, mint olasz versenytársa, ehhez képest holtversenyben az első helyre futott be – igaz, nem túl acélos, 3,25 pontos átlaggal. Kóstolóink mindent összevetve ezt is finomnak tartották, ám volt, aki itt is kevesellte a buborékokat, illetve kesernyésebb lecsengését is érte kritika.

  • Finom, kicsit édes, kellemes ízű.
  • Nem rossz, nem túl édes.
  • Nem érzem a buborékot.
  • Kezdetben finom, de a vége kesernyés.

1. helyezett: Törley Gála Sec száraz pezsgő – 3,25 pont (899 forint/0,75 liter)

IMG 3719
Ruzsovics Dorina

Hát igen, a Törley mégiscsak a Törley. Az 1882-ben alapított magyar pezsgőgyár Gála Sec néven futó terméke egyszerre volt fűszeres, aromás, szénsavas és finom. Legalábbis a többség szerint, mert valaki savanyúnak nevezte, valaki más pedig az utóíze miatt marasztalta el, de vélhetően csak azért, mert ők édesebb pezsgőhöz szoktak. Összességében azt tudjuk mondani, hogy ár-érték arányban is megállja a helyét, így bátran ajánljuk szilveszterre.

  • Még keserűbb, de nem zavaróan szénsavas.
  • Savanyú. 
  • Finom, szénsavas. 
  • Fűszeres, aromás, finom. 
  • Ramaty. Ennek megmaradt az utóíze. Bár ne tette volna.  

Futottak még

Ezek a termékeknek nem sikerült dobogós helyezést szereznie, ezért csak rövidebben, tájékoztató jelleggel értékeljük őket.

4. helyezett: ALDI Herzog Alba – 2,8 pont (779 forint/0,75 liter)

Az ALDI pezsgője más termékekhez viszonyítva egy kicsit gyümölcsösebbnek, édesebbnek hatott, amit ketten is üdítőnek találtak, másokban azonban felmerült, hogy kesernyés, savanyú és nincs benne elegendő buborék.

5. helyezett: Szovjetszkoje száraz pezsgő – 2,75 pont (699 forint/0,75 liter)

A Szovjetszkoje pezsgőre 1-es és 5-ös pontszám is érkezett, vagyis eléggé megoszlottak róla a vélemények. Akik szerették, úgy nyilatkoztak, hogy finom és kellemesen savanykás, akik nem, vagy keserűnek érezték, vagy rosszul élték meg, hogy muskotályos illata az ízében már nem köszön vissza.

6. helyezett: Imperium Extra Dry pezsgő – 2,6 pont (799 forint/0,75 liter)

Az Imperium extra száraz pezsgője javarészt közepes értékeléseket kapott, amiért tesztelőink savanyú, de azért még iható ízvilágát tették felelőssé. „Nincs buborék, semmi zamat” – rótta fel a terméknek egyikük.

7. helyezett: BB száraz pezsgő – 2,5 pont (999 forint/0,75 liter)

A BB termékétől szebb eredményt vártunk volna. Bár egész jól hozta a hagyományos pezsgőízt, senkitől nem kapott hármasnál magasabb pontszámot. Az okok között két esetben a kesernyés mellékíz szerepelt.

8. helyezett: Tesco Cava Brut – 2,4 pont (1199 forint/0,75 liter)

A Tesco pezsgője csak egyetlen tesztelőnknél döngetett nyitott kapukat, aki gyümölcsösebbnek és versenytársaihoz mérten kevésbé fanyarnak ítélte, a többiek viszont savanykás és kesernyés ízeit, illetve túlzó fűszerességét emlegetve lepontozták.

8. helyezett: SPAR Burg száraz pezsgő – 2,4 pont (669 forint/0,75 liter)

„Savanyú utóíze van, savas, de finomnak nem mondanám” – mutatott rá valaki a SPAR pezsgőjénél, melyet a buborékok hiányára, valamint halovány karakterére hivatkozva is értek bírálatok. Bár kapott egy 4-est is, rossz ízére tekintettel ketten is bevéstek hozzá egy karót.

10. helyezett: Hungaria Extra Dry pezsgő – 2,2 pont (2195 forint/0,75 liter)

Kétezer forint fölötti ára dacára a Hungaria extra száraz pezsgője nem aratott osztatlan sikert csapatunk soraiban. Csak egyetlen tesztelőnk kockáztatta meg, hogy finom, a többiek azonban savanyúnak, keserűnek, vagy szimplán csak borzasztónak nevezték, illetve a buborékok száma kapcsán is elégedetlenségüket fejezték ki.

10. helyezett: Royalsekt Arany Sárfehér száraz pezsgő – 2,2 pont (899/0,75 liter)

Már az illata sem jó, nagyon savanyú, keserű és nulla a szénsavtartalma – vélekedtek tesztelőink a Royalsekt pezsgőről, amit egy bátortalan közepes osztályzaton kívül mindenki elégségesre értékelt.

Szilveszteri virslitesztünk eredményéről alábbi cikkünkben olvashatsz: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek