Ezért se kéne a mobiloddal aludnod

Gőzöd sincs róla, hogyan és miért küldtél bizarr üzeneteket az éjszaka közepén? Lehet, hogy alva SMS-ező vagy!

Az már viszonylag köztudott, hogy mennyire rossz ötlet lefekvés előtt mobilozni, de a Lifehacker szerint most fény derült egy újabb okra, ami miatt a hálóban távol kéne tartani magad a telefonodtól: az éj leple alatt megmagyarázhatatlan üzeneteket küldhetsz a barátaidnak, anélkül hogy bármit felfognál belőle.

Ez tényleg én voltam!?

A Villanovai Egyetem kutatói főiskolai hallgatók pihenési szokásait megfigyelve találkoztak az alvó SMS-ezés jelenségével, amit úgy írtak körül, hogy

egy személy az alvás állapotában küld szöveges üzenetet, vagy reagál arra.

A magyarázat az lehet, hogy az érintettek az értesítés hangjára a mobiljuk után nyúlnak, majd úgy küldik el a választ, hogy közben még nem teljesen éberek. Ha azt hiszed, hogy ilyesmi biztos csak egy szűk körrel történhet, tévedsz. A kutatásban részt vevő hallgatók 25 százaléka már maga is megtapasztalta, hogy milyen alvás közben SMS-ezni, és az is kiderült, hogy közülük 72 százalék reggelre semmire nem emlékezett az egészből.

Az ágyon hagyott mobil több szempontból is visszaüthet
Az ágyon hagyott mobil több szempontból is visszaüthetFotó: Shutterstock

Alapvetően nem káros

A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy az alva SMS-ezés inkább kínos, mint veszélyes, bár ez nyilván attól is függ, hogy kinek és mit üzenünk. Szerintük a jelenség abból a szempontból sokkal aggasztóbb, hogy az értesítés felébreszti az embereket, így megzavarja az alvási ritmusukat.

Szeretnéd kizárni az öntudatlan üzengetés kínosnak ígérkező lehetőségét? Akkor tedd olyan helyre a mobilod, ahol nem éred el az ágyból, vagy legalább állítsd repülő üzemmódba.

A kijelzők által kibocsátott kék fény káros hatásairól alábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.