Vettem egy fát, de hogy vigyem haza épségben?

Megtaláltad álmaid karácsonyfáját? Szuper! Akkor már csak haza kell jutnod vele!

A Consumer Reports által megszólaltatott szakember szerint a tökéletes karácsonyfa utáni hajsza annyira izgatottá teszi az embereket, hogy sokan nem is foglalkoznak a szállítás kérdésével, egészen addig, amíg eljutnak zsákmányukkal a parkolóba. A szervezet ezért összeszedett néhány tippet, melyek rengeteg fejfájástól kímélhetik meg a tapasztalatlan fenyőfavásárlót.

Gondold át, mire lesz szükséged

Jen Stockburger, a Consumer Reports autótesztelő központjának vezetője szerint első lépésként meg kell győződnöd róla, hogy megfelelő-e az autód és a felszerelésed. Ha például a fa nem fér el az utastérben, szükséged lesz egy tetőcsomagtartóra és valamilyen eszközre, amivel rögzítheted hozzá.

Amennyiben sokat kell utaznod, vagy nagyobb sebességgel tervezel közlekedni, a gumipók már kevés lehet, így inkább rögzítőhevederekben gondolkozz. Érdemes lehet bekészítened egy ponyvát vagy pokrócot is, hogy a fa alá terítve megvédd az autót a karcolásoktól és a fenyőgyantától.

A fát lehetőleg hálóba tekerve vedd meg. Így kevésbé valószínű, hogy szállítás közben megsérülnek az ágai. Ha mindez megvan, már csak egy segítőt kell felhajtanod, aki közreműködik a fa rögzítésénél és cipelésénél.

Ha egy pokrócot terítesz a fa alá, megvédheted az autót a karcolásoktól
Ha egy pokrócot terítesz a fa alá, megvédheted az autót a karcolásoktólShutterstock

Ne akard megoldani okosban

A rosszul rögzített fa komoly balesetveszély jelenthet, ezért a General Motors kiegészítőkért felelős termékmenedzsere azt javasolja, hacsak nincs tetőcsomagtartód, ne próbáld az autó tetején hurcolászni. A szakember óva int a sufnituning megoldásoktól is. Mint mondta, a tetőcsomagtartót kifejezetten a rakomány szállításához tervezték, az autó ajtajait és ablakait viszont nem, ezért rossz ötlet hozzájuk kötni a fát.

A General Motors mérnöke, Joel Batchler szerint egy átlagos tetőcsomagtartó nagyjából 50-100 kilós súlyt bír el, miközben egy tipikus karácsonyfa körülbelül 22-32 kilót nyom, így elvileg nem ezen kéne múlnia a sikernek. Ennek ellenére arra szokták buzdítani a vásárlókat, hogy a biztonság kedvéért mindig ellenőrizzék a használati útmutatóban az adott termék teherbírását.

Ha lehet, az utastérben szállítsd

Még ha a fa nem is olyan nehéz, elképzelhető, hogy túl hosszú lesz az autódhoz. Egy sedan teteje például már szűkösnek bizonyulhat egy tipikus, 180 centis fenyőhöz. Joel Batchler szerint a fának semmiképp nem szabad zavarnia a szabad kilátást, ha pedig hátul túllóg a járművön, a szabályok szerint meg kell jelölni.

Ha lehajtva a hátsó üléseket be tudod tenni a fát a jármű belsejébe, az a rakodás szempontjából lényegesen könnyebb a külső szállításhoz képest.

Rögzítése ugyanakkor így is elengedhetetlen, hiszen egy esetleges balesetnél sérülést okozhat, és itt sem árt, ha van egy takaró alatta, mivel nagy rumli maradhat utána.

Ne felejtsd el lehajtani az ülést
Ne felejtsd el lehajtani az üléstShutterstock

Ellenőrizd, hogy stabil-e

Az American Automobile Association mérnöki igazgatója, Greg Brannon szerint a tetőcsomagtartón lévő fa törzsének – aerodinamikai okokból – előre kell néznie. Ezzel elkerülhető, hogy a szél menet közben belekapaszkodjon és elmozdítsa az autó tetejéről. Hasonló okokból a fát mindig a törzs feletti vastagabb ágaknál rögzítsd.

Jen Stockburger végezetül hozzátette, ha a járműved tetején valamilyen rakományt szállítasz – különösen, ha az egy fa –, tanácsos lassabban hajtanod, egy hosszabb út során pedig érdemes többször is megállnod, hogy ellenőrizhesd, továbbra is stabilan áll-e.

Online is rendelhetsz fát

Ha a karácsonyfát érintő vágyaid túlnőnek az autód méretein, és mindenáron élő fát szeretnél, egyes kereskedőktől akár házhoz szállítást is kérhetsz. Lehet, hogy kicsit drágább lesz, de legalább otthonról, kényelmesen tudhatod le a vásárlást, ráadásul a cipekedéssel sem kell törődnöd. 

Kéne egy kis segítség a karácsonyfa kiválasztásához is? Alábbi cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek