Itt nézheted meg, hogy mennyi időt töltesz a Facebookon

Ha nem hagy nyugodni a gondolat, hogy a Facebook és az Instragram túlzottan behálózza az életed, itt a lehetőség, hogy végre szembesülj az igazsággal.

Azt tapasztalod, hogy egyre többet lógsz a közösségi oldalakon, és magad sem érted, hogy miért? Megvan az oka: szándékosan úgy lettek megtervezve, hogy alapvető emberi ösztöneidre építve magukhoz lácoljanak. Még ha el is jutottál volna odáig, hogy szerettél volna a végére járni, mennyi idődet emészti fel a cicás gifek lájkolása, erre hosszú éveken át semmiféle lehetőséged nem volt. De már igen, mert a Wired szerint szép csendben a Facebook és az Instagram alkalmazásába is bekerült egy időmérő opció.

Mennyi az annyi?

Ha úgy érzed, hogy eljött az igazság pillanata, nyisd meg a Facebook-alkalmazást, majd a „Beállítások és adatvédelem” fül alatt nyomj rá „A Facebookon töltött időd” opcióra. Itt egy személetes grafikonon láthatod, hogy az elmúlt héten átlagosan mennyi időt töltöttél az alkalmazással – napi bontásban és összességében is. Ha megvan, a következő lépésben tedd meg ugyanezt az Instával is a Settings (Beállítások) menü Your Activity (Az aktivitásod) pontjára bökve.

Megrendítettek az adatok? Pedig a kép még így sem teljesen tiszta. Mivel a statisztikák csak a mobilalkalmazásokra vonatkoznak, az asztali gépen és a laptopon töltött időt továbbra is homály fedi. A Facebook szóvivője a Wired kérdésére közölte, bár a legtöbb felhasználó mobilon keresztül használja az oldalt, bíznak benne, hogy a későbbiekben a böngészős elérésekre is kiterjeszthetik a funkciót.

A legtöbben mobilon facebookoznak
A legtöbben mobilon facebookoznakShutterstock

Hogy fogjam vissza magam?

Ha letörlöd a mobilodról az appokat, az nem feltétlenül fog segíteni, hiszen gyenge pillanataidban bármikor elérheted a közösségi oldalakat mondjuk, a munkahelyi gépeden keresztül. A két alkalmazás azonban több lehetőséget is kínál arra, hogy észszerűbb keretek közé szorítsd digitális életed. A Facebooknál például változtathatsz a hírfolyam beállításain, hogy csupán a számodra tényleg fontos bejegyzéseket láthasd, és mindkét appnál korlátozhatod az értesítéseket is, hogy ne érezz kényszert a belépésre, amikor csak befut egy új lájk.

Amennyiben úgy érzed, hogy ez is kevés, végső mentsvárként beállíthatsz egy napi emlékeztetőt is, ami azonnal figyelmeztet, amint túllépsz a megadott időkereten.

Nem könnyű szabadulni az értesítések bűvköréből
Nem könnyű szabadulni az értesítések bűvkörébőlShutterstock

„Függő-e vagy?”

Az elmúlt évben nem csak a Facebook és az Instagram jelentkezett időmérő funkcióval, a nagy tech cégek egyre inkább arra törekednek, hogy átláthatóbbá tegyék a felhasználói szokásokat. Emlékezetes, hogy a Google egyik vezető alkalmazottja, Tristan Harris 2016-ban kilépett a cégóriástól, hogy létrehozza a Time Well Spent (jól eltöltött idő) nevű nonprofit szervezetet, melynek az a célja, hogy megoldást találjon a „digitális figyelemkrízisnek” nevezett jelenségre. Eszerint a mamutcégek direkt úgy alkotják meg termékeiket és szolgáltatásaikat, hogy a felhasználók figyelmét megragadva függőséget hozzanak létre, annak ellenére, hogy ez mennyire negatívan befolyásolja életük más területeit.

A Facebook-függőség veszélyeiről alábbi cikkünkből tájékozódhatsz bővebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek