Használd fel okosan a vécépapír-gurigát!

Ideje, hogy másként tekints a vécépapír és a konyhai papírtörlő eddig méltánytalanul mellőzött gurigájára!

Legközelebb, amikor ki akarod hajítani a vécépapír-gurigát, jusson eszedbe, hogy nem az eredeti funkciója az egyetlen, amivel a javadat szolgálhatja. A CNET összeállítása alapján a kis papírhenger sokkal több mindenre jó, mint gondolnád.

Kábelrendszerező

A kábelek egyik kellemetlen tulajdonsága, hogy amint kicsit szem elől téveszted őket, menthetetlenül összegabalyodnak. Kivéve, ha beveted a vécépapír-gurigát! Először tekerd össze a kábeleket a kezed körül, majd mehetnek is a gurigák belsejébe. Ezután már csak felcímkézésükről kell gondoskodnod, hogy egyértelmű legyen, melyikben mi van. 

Volt csomó, nincs csomó!
Volt csomó, nincs csomó!DIY Nikol & Alexandra / youtube

Gyújtós

Hitted volna, hogy valaha még használhatod valamire a szöszöket, amik összegyűlnek a szárítógép szöszcsapdájában? Pedig most itt a vissza nem térő alkalom! A szöszöket tömködd bele egy vécépapír-guriga belsejébe, tekerd körbe az egészet újságpapírral, majd csavard össze a két végénél. Kész is a gyújtósod, amivel gyerekjáték a tűzrakás.

Hangszóró mobiltelefonhoz

Szeretnéd felturbózni a mobilod hangerejét? Akkor vágj egy akkora rést a gurigába, amibe belefér a telefonod, és csúsztasd bele a készüléket (nyilván úgy, hogy a hangszórója is benne legyen). Ha úgy érzed, hogy nem tartja kellően stabilan, szúrj bele négy rajzszöget az aljába, mintha a talpai lennének. Csak arra vigyázz, hogy ne legyenek túl közel a mobilodhoz, mert összekarcolhatják. Egy pro tipp: ha színes ragasztószalaggal tekered körbe a gurigát, nem nyújt majd annyira sivár látványt.

Állvány a mobilodnak

Egy olló és némi kézügyesség birtokában a gurigából akár telefonállványt is gyárthatsz. Ehhez elsőként szeld ketté a gurigát átlósan, majd nyiszálj ki belőle egy 5 centi mély „U” alakot a henger tetejénél. Lehet, hogy nem lesz valami trendi, de legalább függőleges helyzetben tartja a telefonod.

Ha nem boldogulsz, a YouTube-on számtalan „how to”-videót találhatsz
Ha nem boldogulsz, a YouTube-on számtalan „how to”-videót találhatszTaylor Anne / youtube

Csomagolóanyag-rendszerező

Az ünnepek közeledtével ez elég praktikus tud lenni. Vágj szét egy vonalban egy hosszabb gurigát (a legjobb a papírtörlőé!), majd tedd a közepébe a csomagolóanyagokat, hogy körülölelje azokat. Így kiküszöbölheted, hogy összegyűrődjön és megsérüljön a papír.

Ékszertartó

Sajnos nem a zsinórok az egyetlenek, amik hajlamosak bosszantó módon összegabalyodni. Hasonló jelenség figyelhető meg a nyakláncoknál is. Ha viszont egy vonalban végigvágsz egy gurigát, áthúzod a láncot a résen, majd hosszában körültekered a cső körül, többé nem kell a csomók miatt bosszankodnod. Oké, ez sem valami esztétikus megoldás, de egy utazásnál például jól jöhet.

Gyűrődésgátló

Ha simán csak felakasztod a nadrágod, a szövet és a fogas találkozásánál csúnya gyűrődések alakulhatnak ki. Ennek kiküszöböléséhez vágj szét két gurigát hosszában, csúsztasd rá őket a fogas nadrágtartójának két szélére, majd használd rendeltetésszerűen.

Csizmakiegyenesítő

Utálod, amikor összeesve hevernek hosszú szárú csizmáid? Dugj a szárukba egy-egy papírtörlő-gurigát, hogy megtartsa őket!

Macskajáték

Amikor a macskád unatkozni kezd, komoly esély mutatkozik arra, hogy előbb-utóbb valami rosszaságot követ el, ezért jobban teszed, ha lekötöd felesleges energiáit. A guriga erre úgy lehet alkalmas, hogy jutalomfalatot teszel a belsejébe, majd behajtod a két végét. Amint kedvenced ráeszmél, hogy valami finomságot rejt, minden erejével azon lesz, hogy kibányássza belőle.

Porszívófej

Ha nem találod a porszívócső toldalékát, akár egy vécépapír-gurigával is helyettesítheted. Csípd össze a henger egyik végét, a másikat pedig szorítsd rá a porszívó csövére, amíg felszippantod vele, amit szeretnél. Nyilván, ez sem hosszú távú megoldás, de eseti jelleggel bármikor kisegíthet a bajból.

A cikk ezt nem említi, de a guriga akár ültetésre is alkalmas lehet
A cikk ezt nem említi, de a guriga akár ültetésre is alkalmas lehetShutterstock

Zacskótároló

Szinte nincs is olyan magyar háztartás, ahol ne lenne egy nejlonzacskó – tele nejlonzacskókkal, ami azon túl, hogy mennyire ártalmas a környezetre nézve, helytakarékossági szempontból sem előnyös. Ha te is érintett vagy, a zacskókat inkább dugdosd bele pár gurigába. Meglátod, így sokkal kevesebb helyet foglalnak majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra