Egészen eddig rosszul etettük a macskákat?

A változatosság gyönyörködtet, és bármilyen hihetetlen, így van ez a macskákkal is. Ha szeretnéd, hogy kedvenced ne stresszeljen, akkor tartsd be ezeket a szabályokat.

A természetben a macskafélék ébren töltött idejük nagy része zsákmányszerzéssel, táplálkozással telik. A négy fal között élő társaiknak erre nincs gondjuk, nem kell keresgélni, levadászni az ételt, az emberi szolgáik naponta legalább egyszer, de inkább többször feltöltik az etetőtáljukat. Ugyan a legtöbb macskatulajdonos tisztában van azzal, hogy elég nagy az eltérés a két életvitel között, azt kevesen tudják, hogy ez milyen problémákhoz vezethet. A Journal of Feline Medicine and Surgery című folyóiratban nemrég megjelent egy összefoglaló, mely segít ezeket megérteni, és persze a szakértők a megoldásokat sem spórolták ki belőle – írja az IFLScience

  

„A legtöbb macska napi egy-két alkalommal kap egy nagyobb adag ételt, és a tálkáinak fix helye van. Ráadásul a lakásban tartott macskák környezete általában elég ingerszegény, így az étkezés sokszor hangsúlyos tevékenység lesz. Ez nincs összhangban a macskák igényeivel” – figyelmeztet dr. Tammy Sadek, az American Association of Feline Practitioners közleményének egyik szerzője. És hogy mihez vezet mindez? Az állatorvosok szerint ennek a napi rutinnak nagyjából ugyanazok a következményei, mint nálunk, embereknél az ülő életmódnak, vagyis egyre több a túlsúlyos, stresszes kedvenc.

VIi6vuKSWzxOo.gif

És mit lehet tenni? Érdemes több tálkát is elhelyezni a lakás különböző, nem túl forgalmas pontjain, és ha lehet, akkor ezeket ne a padlóra, hanem valamilyen magasabban lévő felületre tegyük le. Így a macskánknak kicsit nagyobb kihívást jelent majd megtalálni a táplálékot, melyet teljes nyugalomban fogyaszthat el. 

Különösen jó megoldás ez akkor, ha több macska is lakik velünk, mert így könnyebb lesz elkerülni a balhés helyzeteket, kevesebb stressz éri a házi kedvenceinket. A kutatók figyelmeztetnek, ha a szőrös lakótársaink sokszor kapnak össze, akkor ez az egészségükre is rossz hatással lehet, mondjuk, ha emiatt ritkábban járnak alomra, akkor annak akár húgyhólyaggyulladás is lehet a vége. 

Még valami. Ez talán nem hat az újdonság erejével sok macskatartó számára, de kifejezetten hasznos beszerezni pár interaktív etetőt, vagyis amelyekkel először el kell bíbelődnie az állatnak ahhoz, hogy hozzá tudjon jutni a finom falatokhoz. Ahogyan pedig korábban írtuk, az időzíthető etető is hasznos, főleg, ha egy igazi zabagéppel élünk együtt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek