14 mosógépben is mosható dolog, amit ma még kézzel tisztítasz

A mosógéped jóval többre is képes annál, hogy friss illatúvá varázsolja a ruháidat.

Úgy érzed, hogy állandóan a fejedre nő a háztartás? Lehet, hogy eddig nem tudatosult benned, de a mosógéped számos terhet vehet le a válladról. Egy csomó háztartási tárgyat ugyanis, amit mostanáig valószínűleg kézzel tisztítottál, rábízhatod a készülék gondjaira is. Ezekből a CNET közölt egy pompás összeállítást.

1. Felmosófejek

Egy ideális világban a felmosófejet minden használat után ki kéne tisztítani, de mégis, kinek lenne kedve állandóan a sikálásával vesződni? Itt jön a képbe a mosógép! Ha beteszed egy mosózsákba, majd elindítasz egy rövidebb fertőtlenítő programot, úgy fogod visszakapni, mintha új lenne.

2. Fürdőszivacsok

A felmosófejeknél alkalmazott módszer a fürdőszivacsoknál is beválik. Így egyszerre szabadulhatsz meg a hátramaradó szappan- és bőrmaradványoktól, anélkül hogy be kéne piszkítani a kezed.

3. Plüssállatok

Gyermeked kedvenc játékmacija első ránézésre talán tisztának tűnhet, de ez nem jelenti azt, hogy nem verhetett tanyát rajta egy rakás baktérium. A jó hír, hogy egy mosózsák beiktatásával a plüssállat is mosható mosógépben, így könnyedén elbánhatsz a szabad szemmel nem látható kórokozókkal. Csak előtte a biztonság kedvéért ellenőrizd a gyártó útmutatóját, mert ha például gyöngyök, ragasztott részek vagy elektromos eszközök vannak a belsejében, a mosás kárt tehet benne. Ha az anyaga érzékeny a vegyszerekre, mosószer helyett használj szódabikarbónát.

Ne aggódj érte, nem lesz baja.
Ne aggódj érte, nem lesz baja.Shutterstock

4. Kisebb játékok

Lehet, hogy őrülten hangzik, de tényleg működik. A kisebb játékokat (nyilván nem a tetrist, hanem azokat, amik strapabíróbbak, és gumiból vagy műanyagból készültek) egy mosózsákba téve gond nélkül kimoshatod a mosógépben. Ha a fertőtlenítő programot választod, egyúttal a bacikkal is leszámolhatsz.

5. Szilikon alátétek és konyhai kesztyűk

Ezeket bedobhatod akár a ruhákhoz is egy magasabb hőmérsékletű programra, feltéve, hogy nem túl piszkosak. Ha viszont látványosan szennyezettek, inkább a törülközőkkel vagy a konyharuhákkal együtt mosd ki őket.

6. Fürdőszobai szőnyegek

A kisebb szőnyegek általában szintén kitisztíthatóak a mosógépben, de csak kellő körültekintéssel. A forróságtól vagy a hidegtől összemehetnek, gumis részeik pedig megrepedezhetnek, ezért a legideálisabb egy meleg vizes mosási ciklus, majd egy kímélő öblítés.

7. Párnák

A párnáidban egy csomó por és elhalt bőrsejt halmozódhat fel, és akkor a poratkák népes kolóniáiról még nem is beszéltünk. Ahhoz azonban, hogy újra patyolattiszták legyenek, mindössze a mosógép fertőtlenítő programjára (vagy ha olyan nincs, legalább magasabb hőfokúra), a hagyományos mosószeredre és öblítőre lesz szükséged. Már ha az anyaguk alkalmas a mosásra. A párnamosás titkairól korábban már részletesebben is értekeztünk.

8. Ágytakarók

Egy nagyobb kapacitású elöltöltős mosógép a vékonyabb ágytakarókkal is meg tud birkózni. Ehhez érdemes egy meleg vizes kímélő programot használni, de vigyázz, hogy ne ess túlzásokba a mosószer mennyiségével, a fehérítőt meg teljesen felejtsd el. Itt egy részletesebb útmutató, mely a segítségedre lehet.

9. Futócipők

Legközelebb, amikor törülközőket mosol, nyugodtan beteheted melléjük futócipődet is. Az előbbiek elnyelik a zajt, a meleg víztől pedig még a legszutykosabb cipő is visszanyerheti régi fényét.

10. Zuhanyfüggönyök

Semmi szükség rá, hogy kidobd szebb napokat is látott zuhanyfüggönyödet. Egy kis töltetre szabott meleg vizes program csodákat fog tenni vele. A hideg víz azért kerülendő, mert megrepedhet tőle a műanyag függönyök anyaga.

11. Függönyök

A mosógépben nemcsak a zuhanyfüggönyöket, hanem a műselyemből, pamutból és poliészterből készült díszfüggönyöket is kimoshatod. Ezeknél ugyancsak egy meleg vizes kímélő programmal érhetsz el áttörést.

12. Hátizsákok

A gyerek hátizsákjában valahogy mindig kiömlik valami szmötyi, amit kézi erővel nem feltétlenül lehet felszámolni. Még az a szerencse, hogy a mosógép ilyenkor is kisegíthet. A hátizsákot előbb fordítsd ki, majd mosd ki egy meleg vizes ciklussal. Ha hasonló sorsra jutottak a szövet uzsonnás táskák, azok is mehetnek ugyanebbe a töltetbe.

Nem minden takaró és párna alkalmas a mosásra, ezért ellenőrizd az anyagukat.
Nem minden takaró és párna alkalmas a mosásra, ezért ellenőrizd az anyagukat.Shutterstock

13. Jógamatracok

Ha a jógamatracod már vállalhatatlanul néz ki, csupán egy gyors meleg vizes kímélő program kell ahhoz, hogy többé ne kelljen szégyenkezned miatta az edzőteremben. A centrifugálást viszont ne erőltesd, mert tönkreteheti.

14. Kanapés párnahuzatok

Amennyiben a kanapéd párnái cipzárral vannak ellátva, a huzatjukat simán kimoshatod a mosógépben is. Főleg, ha eddig könnyelműen elhessegetted a gondolatot, hogy rájuk férne egy tisztítás.

Most, hogy kitanultad, mi mindenre képes a mosógéped, ismerkedj meg azokkal a háztartási gépekkel, melyeket nem rendeltetésszerűen használva akár a vacsorád is elkészítheted

Oszd meg másokkal is!
Mustra