Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt

Előfordult már veled, hogy pont akkor jelentkezett be egy váratlan látogató, amikor a konyhád épp egy bombatámadás helyszínére emlékeztetett? Segítünk, hogy legközelebb ne kelljen kínosan érezned magad.

Sokan azt gondolják, hogy a házimunkára hosszú órákat kell áldozni, pedig némi előrelátással könnyedén szavatolható, hogy a lakást már néhány perc alatt szalonképes állapotba lehessen hozni. A CNET most az egyik legkritikusabb helyiség, a konyha villámgyors rendbetételéhez tett közzé egy hasznos útmutatót.

Legyenek megfelelő eszközeid

Ha gyorsan akarsz végezni, elengedhetetlen, hogy rendelkezz legalább egy alapvető eszköztárral, mely a takarításhoz szükséges. Ennek magasabb szintje, hogy a kellékeket eleve abban a szobában tartod, ahol kelleni fognak. A konyhába például a következő dolgokat érdemes bekészíteni a mielőbbi beavatkozás érdekében:

  • Fertőtlenítő törlőkendő
  • Szivacs
  • Seprű
  • Felmosórongy
Ha eleve a konyhában tartod a takarítási kellékeket, gyorsabban fogsz végezni.
Ha eleve a konyhában tartod a takarítási kellékeket, gyorsabban fogsz végezni.Shutterstock

Ne akarj mindent megcsinálni

Előkészítettél mindent, ami kelleni fog? Szuper, akkor jöhet a neheze! Ahhoz, hogy a konyha vállalható képet mutasson, a következő lépéseken ajánlott végigmenned:

  • A piszkos edényeket pakold be a mosogatógépbe. Ne feledd, hogy nem muszáj mindent egyenként leöblítened, elegendő lehet, ha lekaparod az ételmaradékot a tányérokról.

  • Mikrózz meg egy nedves szivacsot magas fokozaton egy percen át. A felszabaduló gőz meglazítja a készülék belsejében lévő makacs szennyeződéseket, így megspórolhatod a suvickolást. (Ha kicsit több időd van, a felmelegített ecetes vízzel még jobb eredményt érhetsz el.)

  • Menj végig a mosogatón és a konyhapulton a fertőtlenítő törlőkendőkkel.

  • Ha megvagy, térj vissza a mikróhoz, és töröld át a belsejét a szivaccsal. Vigyázz, mert még mindig forró lehet!

  • Seperd fel a padlót, majd moss fel.

  • Pakold el a takarítóeszközöket.
Egy mosogatógép kisegíthet a bajból.
Egy mosogatógép kisegíthet a bajból.Shutterstock

Kész is vagy! Persze, ezzel a módszerrel csak akkor érhetsz el látványos eredményt, ha a hétköznapokban nem hanyagolod el a konyhát. Ha például kiömlik valami, azonnal töröld fel, mert ha meggondolatlan módon hagyod rászáradni a konyhapultra, nagyságrendekkel tovább fog tartani lesikálni róla.

Végezetül még egy jó tanács. Az időigényes feladatokat, mint amilyen a sütőpucolás, tartogasd inkább a nagytakarításra. Ebbe a negyedórába biztosan nem fognak beleférni, így csak hátráltatnának az utolsó pillanatokban elvégzett kárelhárításban, ráadásul igen csekély annak az esélye, hogy vendégeid bekukkantsanak a sütődbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek