Csokiteszt: hiperes étcsoki nyomta le a prémium márkákat

Szerinted melyik a jobb? Egy 90 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé 299 forintért, vagy egy 73 százalékos több mint háromszor annyiért?

Tesztünk előző fordulója nem volt annyira élvezetes, mint eleinte gondoltuk, de ez egy pillanatra sem tántorított el minket attól, hogy újabb kilenc csoki landoljon a gyomrunkban. Mint kiderült, a prémium termékek nemcsak az árukban prémiumok, hanem sok esetben tényleg ízletesebbek, mint szerényebb kakaótartalmú társaik.

Van olyan, hogy prémium étcsoki?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője szerint a szabályozás szerint nincs, a minőség szempontjából viszont van, hiszen minél magasabb egy termék kakaótartalma, annál értékesebbnek tekinthető. Ez persze az ízeket is befolyásolja.

Vannak, akiknél a 70 százalék környéki kakaótartalom már az ehetetlen kategóriába esik.

Ha részletesebben is érdekel, mi fán terem az étcsokoládé, olvasd vissza tesztünk első részét, melyben a szakember hasznos tudnivalókat oszt meg a termékek összetételéről.

Csokiból sosem elég!
Csokiból sosem elég!Fotó: Ruzsovics Dorina

Hogyan teszteltünk?

Ahogy legutóbb is elmondtuk, a bevásárlásnál sikerült kissé túllőnünk a célon, így az irtózatos csokimennyiségre tekintettel tesztünket két részre bontottuk. Az első felvonásban az 50% körüli kakaótartalmú termékek mérkőztek meg egymással, most pedig a legalább 70%-os kakaótartalmú kategóriáról osztjuk meg tapasztalatainkat. Ha nem találod köztük a kedvenced, ne minket hibáztass! Shopingkörutunk alkalmával ezeket a termékeket találtuk meg az ismert láncok aktuális kínálatában.

Tesztelőink nagyrészt elégedettek voltak
Tesztelőink nagyrészt elégedettek voltakFotó: Ruzsovics Dorina

Az eredményről elöljáróban legyen elég annyi, hogy ennél a termékcsoportnál remekül látszik, hogy aki megteheti, annak érdemes valamivel többet költenie az étcsokira, a prémium kategória szereplői ugyanis érezhetően finomabbak. Legalábbis édesszájú kóstolónk szerint, aki szokásosnak mondható vaktesztünk keretében ették végig a termékeket, melyeket szigorúan szubjektív szempontok alapján 1-től 5 pontig értékeltek. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi rangsor.

3. helyezett: Hachez étcsokoládé 73% – 3,71 pont (999 forint/100 g)

Összetevők: kakóbab, cukor, kakaópor, kakaóvaj, emulgeálószer, repcelecitin, bourbon vanília kivonat.

IMG 9242
Fotó: Ruzsovics Dorina

A Hachez étcsokoládé 999 forintos ára láttán eléggé elkerekedhet a tejcsokoládéhoz szokott vásárló szeme, de tudomásul kell venni, hogy a magasabb kakaótartalomnak bizony ára van. Tesztünk legdrágább szereplőjén érződött is, hogy minőségi darabról van szó: két kivételtől eltekintve mindenki elismerően szólt lágy és krémes állagáról, valamint kellemes, nem túl tömény ízeiről.

 • Kellemes ízű, semmi különös.
 • Hű, ez szuper lágy!
 • Finom, krémes.
 • Ezt még le lehet nyelni.
 • Nem rossz, nem túl tömény. 
 • Ez egész jó.
 • Semleges.

3. helyezett: Merci étcsokoládé 72% – 3,71 pont (799 forint/100 g)

Összetevők: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, emulgeálószer: szójalecitin, vanília kivonat.

IMG 9235
Fotó: Ruzsovics Dorina

A Merci étcsokoládéja szinte teljesen ugyanolyan értékeléseket kapott, mint a másik harmadik helyezett. Tesztelőik javarészt lágynak és finomnak találták, ezért úgy nyilatkoztak, hogy máskor is gondolkodás nélkül megvennék. Azért csak javarészt, mert volt, aki savanykásnak érezte. 

 • Lágy és finom. Ezt otthonra is megvenném.
 • Tök jó utóíz!
 • Nagyon finom, mint a Cornetto csokija.
 • Savanyú ez is nagyon.
 • Közepes.
 • Ez is finom, krémes.
 • Semleges, könnyű.

2. helyezett: Stühmer étcsokoládé 70% – 3,85 pont (629 forint/100 g)

Összetevők: kakaómassza, cukor, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: természetes vanília.

IMG 9256
Fotó: Ruzsovics Dorina

A Stühmer még olcsóbban kínálja étcsokiját, ami egyáltalán nem árnyékolja be az ízét, sőt! Tesztelőink úgy vélekedtek, hogy a magyar termék telt, krémes és nem mellesleg példásan finom, így mindenképp ajánlott tételnek tekinthető. 

 • Vastagabb kocka, mint az eddigiek. Valamivel édesebb is. Populáris étcsoki.
 • Ez is lágy és telt.
 • Semmi extra.
 • Ezt meg lehet enni, tök jó!
 • Jó.
 • Finom, krémes.
 • Semleges, könnyű.

1. helyezett: Auchan étcsokoládé 74% – 4,14 pont (599 forint/100 g)

Összetevők: kakaómassza; cukor; karamellizált kakaóbab töret 12% (kakaóbab töret; cukor); kakaóvaj; emulgeálószer: lecitin (szójából); aroma: vanilin.

IMG 9279
Fotó: Ruzsovics Dorina

Apropó, olcsóság. Ha valaki a teszt előtt megkérdezte volna, hogy milyen eredményt várunk, elsőként valószínűleg nem az Auchan baráti árú étcsokiját jelöltük volna meg potenciális győztesként. Éppen ezért mi lepődtünk meg a legjobban, amikor kiderült, hogy a sajátmárkás termék egy csomó nagy nevet beelőzve futott be az első helyre. Ennek az lehetett az oka, hogy kóstolóink többségében díjazták a belsejében lévő kakaóbab töretet, ami egyszerre volt finom és ropogós, és pompásan kiegészítette a csokoládé amúgy is kellemes ízét.

 • A közepében, ha jól sejtem, kakaós darabkák vannak. Nekem nem jön be, recseg a fogam alatt, mintha homok lenne, de maga a csoki nem rossz.
 • Ebben darabkák is vannak? Mókás. 
 • Jó, de az állaga nem az. 
 • Tök jó, ezt venném. 
 • Kakaóbevonat darabok, izgi.
 • Ez nagyon finom, valami kis ropogós ízé is van benne.
 • Nagyon finom, ropogós.

Futottak még

Ezek a termékek nem szereztek dobogós helyezést, ezért értékeléseiket is rövidebbre fogjuk.

5. helyezett: Lindt étcsokoládé 70% – 3,42 pont (899 forint/100 g)

A Lindt étcsokoládétól szebb eredményt vártunk volna, és bár voltak, akik kifejezetten harmonikusnak találták az ízvilágát, akadt néhány bírálója is. Ők arra panaszkodtak, hogy túlzottan "morzsalékos", kesernyés, vagy épp savanyú.

6. helyezett: Auchan MMM étcsokoládé 70% – 3,28 pont (549 forint/80 g)

Az Auchan másik sajátmárkás termékének már nem sikerült a bravúr. Hárman ugyan szerették, de a csapat további része túl keserűnek, vagy egyszerűen felejthetőnek titulálta. „Ezt tuti továbbajándékoznám” – jegyezte meg valaki.

7. helyezett Penny Wawel étcsokoládé 90% – 2,57 pont (299 forint/100 g)

90 százalékos kakaótartalom 299 forintért? Úgy tűnik, a Penny nem viccel, ha az ár/érték arányról van szó. A termék azonban sajnos elmaradt várakozásainktól. Csak két esetben kapott magasabb pontszámot, ami pont abból fakadhatott, hogy a domináns kakaóíz igencsak letaglózta tesztelőinket. Valahogy így: „sokáig olyan, mintha nem lenne íze, aztán sajnos lesz.”

8. helyezett: DM bio étcsokoládé 70% – 2,14 pont (599 forint/100 g)

A DM étcsokijának összetevői ökológiai gazdálkodásból származnak, ami tök szuper, csakhogy a termék ettől még nem lesz különösebben finom. Kóstolóink közül csak egyvalakinél döngetett nyitott kapukat, a többiek azt mondták rá, hogy keserű és rémes az utóíze, mintha rumos lenne, vagy beleömlött volna némi hígító.

8. helyezett: Suchard étcsokoládé 70% – 2,14 pont (699 forint/100 g)

A Suchard terméke szintén az utóízén vérzett el, amiről a nagyon rosszon át a vegyszeresen keresztül egészen a romlottig sokféle megjegyzés érkezett, de derűs hümmögést csak egy tesztelőnkből váltott ki.

Étcsokoládé tesztünk első része az alábbi linkre kattinva olvasható.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.