Teszt: melyik a legjobb csokis müzliszelet?

Tizenkétféle müzliszeletet faltunk fel, ami ismételten rávilágított, hogy nincs különösebb értelme tiltakozni az olcsó, saját márkás termékek ellen.

A csokis müzliszeletek érdekes átmenetet képeznek az egészségesnek tartott müzlik és a sokak számára bűnszámba menő csokoládék között, ezért kíváncsiak voltunk, mit tartogatnak ízlelőbimbóink, szervezetünk és nem mellesleg pénztárcánk számára. Meglepetések persze ezúttal is voltak, de nem csak negatívak!

Mennyire egészséges a müzliszelet?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a müzliszeletek jellemzően gabonákból készülnek, melyek a táplálkozás szempontjából kimondottan hasznosnak. Mivel azonban a termékek nagy mennyiségű cukrot és zsiradékot tartalmaznak,

fogyasztásuknál érdemes ügyelni a mértéktartásra.

A szakértő ezért azt javasolja, hogy a vásárlásnál tanulmányozd át a termékek csomagolását: ha az összetevők listája cukorral kezdődik (ide tartoznak a keményítőszörpök, például a glükóz és a fruktóz is), akkor jelentősebb cukorlöketre számíthatsz.

A cukorral általában bőkezűen bánnak a gyártók
A cukorral általában bőkezűen bánnak a gyártókRuzsovics Dorina

Az élelmiszermérnök szerint a müzliszeletekben a gabona a legfontosabb összetevő, az extrudált gabona nagymértékű felhasználása viszont arról tanúskodhat, hogy az adott termék kevésbé értékes. A fentiek mellett tartsd szemmel a hidrogénezett növényi zsiradékok jelenlétét is, mert ezek összefüggésbe hozhatók egyes szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, illetve a cukorbetegséggel is. Legalábbis bizonyos mennyiségnél.

Ilyen zsírokból napi 1-2 grammnál többet nem célszerű elfogyasztanunk.

Mivel csokis müzliszeletekről beszélünk, Traszkovics Zsolt hozzátette, a termékeknél nem elhanyagolható a csokoládé aránya sem, melynek százalékos formában kell szerepelnie az összetevők felsorolásában.

Tizenkét müzliszeletet kóstoltunk meg
Tizenkét müzliszeletet kóstoltunk megRuzsovics Dorina

Hogyan teszteltünk?

Úgy, ahogy mindig. A termékeket az ismert láncok kínálatából szereztük be, majd egy vakteszt keretében kóstoltattuk meg vállalkozó szellemű résztvevőinkkel. Ők szigorúan szubjektív szempontok alapján, 1-től 5 pontig értékelték a müzliszeletek ízét, állagát és külső tulajdonságait, hogy aztán ebből az összesítés és átlagolás után megszülessen az alábbi végeredmény.

3. helyezett: Cerbona csokoládés müzliszelet – 3,6 pont (69 forint/20 g)

Összetevők: extrudált gabonapelyhek (kukoricadara, rizsliszt, búzadara, zsírszegény kakaópor, cukor, árpamaláta kivonat, étkezési só, maltodextrin), glükóz-fruktózszörp, lapított zabpehely, földimogyoró, nedvesítőszer (szorbit), maltodextrin, mazsola, növényi zsír (pálma), búzadextrin, oligofruktóz, csokoládédarabkák 2,8 százalék (cukor, kakaómassza, zsírszegény kakaópor, kakaóvaj, emulgeálószer: szójalecitinek), oldható kukoricarost, méz 2,1  százalék , zsírszegény kakaópor, színezék (karamell), aroma.

IMG 9122
Ruzsovics Dorina

A Cerbona csokoládés müzliszeletében leginkább a mogyorós vonal tetszett kóstolóinknak, ám volt, aki úgy vélte, hogy édesebb a kelleténél, egy kicsit jellegtelen, és mintha a mellékízével sem stimmelne valami. Legkevesebb hárompontos értékelései mindenesetre azt mutatták, hogy igenis kiemelkedik a mezőnyből.

  • Jellegtelen. Nem tetszik.
  • Jó mogyorós, de túl édes.
  • Wow, ez nagyon jó!
  • Rossz mellékíz.
  • Ebben van mogyoró, ez jó hír.

1. helyezett: SPAR csokoládés müzliszelet – 3,8 pont (49 forint/20 g)

Összetevők: extrudált gabonapelyhek (kukoricadara, rizsliszt, búzadara, cukor, zsírszegény kakaópor, glükóz-fruktózszörp, étkezési só, sovány tejpor, árpamaláta, maltodextrin, napraforgó étolaj, csokoládépor 0,2 százalék, méz, aromák, térfogatnövelőszer: nátrium-karbonátok, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei, glükóz-fruktózszörp, lapított zabpehely, cukor, mazsola, növényi zsír (pálma), maltodextrin, földimogyoró, nedvesítőszer: szorbit, méz, csokoládédarabkák 2,1  százalék  [cukor, kakaómassza, zsírszegény kakaópor, kakaóvaj, emulgeálószer: lecitinek (szója)], színezék: karamell, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer: lecitinek (szója), aroma.

IMG 9098
Ruzsovics Dorina

Bár a SPAR saját márkás termékénél olyan hosszúra nyúlik az összetevők listája, hogy szabályosan jojózni kezd az ember szeme, mire a végére ér, az íze ettől elvonatkoztatva teljesen korrektnek tekinthető. 49 forintos árát figyelembe véve meg aztán végképp! Alacsonyabb pontszámot csupán egy esetben kapott, mert valaki arra jutott, hogy édessége mellett minden további ízhatás eltörpül.

  • Nem rossz. Nincs intenzív íze, semmi izgalom.
  • Cerbonás jelleg.
  • Korrekt.
  • Nem rossz, pont jó az édessége.
  • Az édesen kívül semmi íze nincs.

1. helyezett: Penny csokoládés müzliszelet – 3,8 pont (49 forint/30 g)

Összetevők: keményítő szörp, kakaós bevonómassza 18 százalék [cukor, teljes mértékben hidrogénezett pálmazsír, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer (szójalecitin, E476), aroma, színezék (E153)], zabpehely, kukoricapehely (kukorica, cukor, só), extrudált gabonapelyhek (kukorica, búzaliszt, rizsliszt, kakaómassza, kakaópor, aroma), tejcsokoládé-darabok 4  százalék  (zsíros tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin), invertcukor (glükóz, fruktóz), részben hidrogénezett pálmazsír, pörkölt mogyoró 2,3  százalék , emulgeálószer (szójalecitin), csokoládé, aroma, kakaópor.

IMG 9168
Ruzsovics Dorina

Az összetevők listája itt sem éppen rövid, de nézd a jó oldalát, legalább 10 grammal több müzlit kaphatsz a pénzedért az előző termékhez képest. Ami az ízét illeti, édesnek ez is édes, ám vállalható mértékben, bántó mellékízek nélkül. A Penny saját márkás müzliszelete tehát nemcsak ár-érték arányban számít remek választásnak, hanem annak fényében is, hogy tesztelőink összességében finomnak találták.

  • Csokis az alja, nem olyan rossz, mint amilyenre számítottam. Finom.
  • Nem túl édes, szinte jó.
  • Finom, bár marja egy kicsit az ember torkát.
  • Közepesen édes.
  • Egész jó, legalább nincs mellékíze. 

Futottak még

Ezek a termékek nem jutottak be az élbolyba, ezért értékeléseiket is rövidebbre fogjuk.

4. helyezett: DM bio müzliszelet zabpehellyel és kakaóval – 3,4 pont (289 forint/35 g)

A DM vegán müzliszeletében a zabpehely a legnagyobb arányú összetevő, ami mindenképp üdítő, ugyanakkor cserébe jóval drágább, mint más termékek. Tesztelőink szerint érződött is rajta, hogy egészséges és minőségi alapanyagokból készült, de „masszás” állaga nem mindenkinek jött be, és volt, aki erre is azt mondta, hogy túl édes.

5. helyezett: ALDI Knusperone csokoládés müzliszelet – 3 pont (49 forint/20 g)

Az 5. helyen komoly tumultus alakult ki. Elsőként jöjjön az ALDI saját márkás résztvevője, amiről igencsak megoszlott tesztelőink véleménye, így 1-től 5-ig mindenféle pontszám érkezett rá. Akik szerették, díjazták a mogyoró jelenlétét, és általánosságban kellemesnek nevezték, akik nem, azok vagy semlegesnek, vagy szimplán édesnek tartották.

5. helyezett: Nestlé Oats tejcsokoládés müzliszelet – 3 pont (125 forint/35 g)

A Nestlé termékébe a korábban taglalt bio versenyzőhöz hasonlatosan nemcsak mutatóban került gabona, de lényegesen olcsóbb annál. Egyik kóstolónk mondjuk, pont a gabona ízét kifogásolta, mások meg azzal támadták, hogy nem elég csokis. Nem volt rossz, de annyira jó sem.

5. helyezett: Tesco csokoládés müzliszelet – 3 pont (65 forint/20 g)

„Nagyon édes, műanyagos mellékízű, és van benne mazsola is, de minek?” – firtatták kóstolóink, akik között kivételesen példás egyetértés mutatkozott. A Tesco saját márkás müzliszelete mindannyiuktól kereken 3 pontot kapott.

5. helyezett: Corny Big müzliszelet – 3 pont (229 forint/50 g)

A Corny müzliszelete tekintélyes méretein túl abban különbözött versenytársaitól, hogy tejcsokoládéba mártva készül. Hogy ez mennyire jó, arról eltértek az álláspontok. Néhányan elismerően szóltak müzliszelettől idegen, mégis finom, Brownie-ra emlékeztető ízeiről, de olyanok is akadtak, akik szerint rettentően édes, és már az első falat után büntetni kezd.

9. helyezett: Auchan csokoládés müzliszelet – 2,6 pont (49 forint/20 g)

Az Auchan termékéről az az általános nézet alakult ki, hogy nem sok íze van, de ha mégis érződik rajta valami, abban sincs köszönet, mert roppant édes és természetellenes a mellékíze. Kár, mert az ára egyébként meglehetősen baráti.

10. helyezett: Decathlon Aptonia csokoládés gabonaszelet – 2,4 pont (590 forint/6*21 g)

A Decathlon müzliszeletén az sem segített, hogy tejcsokoládé-darabkákkal turbózták fel. Szinte összes tesztelőnk úgy nyilatkozott, hogy egész egyszerűen gejl, nagyon halovány és nagyon rossz az íze. Egyiküknek például a fehérjeszeletek ugrottak be róla.

10. helyezett: Lidl Crownfield müzliszelet mártó tejcsokoládé-talppal – 2,4 pont (399 forint/8*25 g)

Tesztelőink főleg azt rótták fel a Lidl termékének, amit számos más müzliszeletnek is: ízlésükhöz mérten túlzottan édesnek bizonyult, és a csokija sem annyira jött be nekik.

12. helyezett: Nestlé tejcsokoládés müzliszelet – 2 pont (125 forint/35 g)

Magasabb gabonatartalom ide vagy oda, a Nestlé másik terméke tesztünk utolsó helyén végzett. Kóstolóink ezért elsősorban rémesen édes és műanyagos beütésű ízvilágát tették felelőssé. „Kutyakeksz íze van” – jegyezte meg valaki.

Nem bízol a bolti termékekben, inkább házilag szeretnéd előállítani a müzliszeletet? Akkor ne hagyd ki alábbi cikkünket sem!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek