Így tisztítsd tökéletesre a tévéképernyőt a házimozizás előtt

A síkképernyős tévék csak úgy vonzzák a port. És akkor az ujjlenyomatokról és különféle pacákról még nem is beszéltünk!

Ha valamilyen csoda folytán még mindig régi képcsöves tévét használsz, akkor viszonylag egyértelmű a helyzet. Mivel valószínűleg üvegből készült a képernyője, nagyjából bármi megfelel hozzá, amit a háztartásban az üvegfelületekre alkalmazol. Na de mi a helyzet a modern LCD és OLED készülékekkel? A tévétisztítás rejtelmeit most a Consumer Reports járta körbe.

Ismerd meg a tévéd

Egy mai síkképernyős készülék jóval érzékenyebb, mint „dobozos” elődje, ezért ha nem akarod tönkretenni, óvatosan kell bánnod vele. Ha nem tudod, hogy pontosan milyen típusú a tévé, először is nézd meg a gyártó weboldalát, ahol az adott modell tisztításához is hasznos tanácsokat kaphatsz.

Claudio Ciacci, a Consumer Reports televíziókkal foglalkozó szakembere azt javasolja, mielőtt munkához látnál, kapcsold ki, vagy inkább húzd ki a készüléket. Így nemcsak biztonságosabb a tisztítása, hanem a piszok is jobban látszik a képernyőn.

Mielőtt bármit is csinálnál, húzd ki a tévét
Mielőtt bármit is csinálnál, húzd ki a tévétShutterstock

Felejtsd el a papírtörlőt

A képernyő hajlamos könnyen összekarcolódni, ezért akár az ablaktisztításnál bevált konyhai papírtörlővel is kárt tehetsz benne. John Walsh, a Consumer Reports fotósa, aki munkája révén mindannyiunknál többet kényszerül tévépucolásra, az antisztatikus mikroszálas törlőkendőt ajánlja, amit körkörös mozdulatokkal érdemes használni.

Óvatosan töröld le a képernyőt egy száraz törlőkendővel, hogy eltávolítsd a port és egyéb szennyeződéseket, de ne nyomd rá túlzottan.

Walsh hozzátette, közben fogd meg a tévét az egyik kezeddel, nehogy véletlenül felborítsd, majd ha végeztél, ellenőrizd, hogy porosak-e a szellőzőnyílásai és azokkal együtt portalanítsd a TV-állványt is.

Ne használj vegyszereket

Az ablaktisztítókban található alkohol, ammónia és aceton ártalmas a síkképernyős tévékre nézve, ezért óvakodj a bolti tisztítószerek alkalmazásától. Léteznek ugyan kifejezetten erre a célra szánt képernyőtisztítók, de igazából semmi értelme vagyonokat költened rájuk (ha mégis megtennéd, a biztonság kedvéért nézd meg a termék összetételét, hogy nincs-e benne az említett anyagokból).

A Consumer Reports megjegyzi, egyes boltokban külön képernyőtisztító szetteket árulnak, melyek jellemzően egy mikroszálas törlőkendőből és egy kis üveges tisztítófolyadékból állnak, de benne van a pakliban, hogy az utóbbi csak sima vizet tartalmaz. Mondanunk sem kell, jobban jársz, ha a törlőkendőt magában veszed meg.

A desztillált víz a barátod

Amennyiben makacs foltokkal gyűlik meg a bajod, melyek nem akarják megadni magukat, nedvesítsd be a törlőkendőt desztillált vízzel, és óvatosan töröld le a tévét. Figyelem, a vizet soha ne spricceld közvetlenül a képernyőre, mert a nedvesség a belsejébe jutva meghibásodást okozhat!

Ha még mindig koszos a képernyő, alaposan hígíts fel egy kevés mosogatószert, majd a fenti módon járj el vele. Walsh szerint a nedves törlőkendő használata után érdemes egy száraz ruhával is átmenni a képernyőn, hogy megszabadulhass a fennmaradó maszatoktól.

Érdemes letörölni a TV-állványt is
Érdemes letörölni a TV-állványt isShutterstock

Ne hagyd ki a távirányítót sem

Már csak azért se, mert népes baktériumkolóniáknak adhat otthont. Megtisztításához előbb vedd ki belőle az elemeket, majd fejjel lefelé fordítva ütögesd meg kicsit, hogy kipotyogjon belőle a gombok között megragadó törmelék. Ezután nedvesítsd be egy puha rongyot alkoholos vízzel és töröld át a felületét.

A gombok körüli részhez nehéz hozzáférni, ezért itt célszerű alkoholos mixbe mártott fogpiszkálót használni, a nagyobb darabkákat pedig fogpiszkálóval kibányázni. Végezetül töröld le a távirányítót egy száraz ruhával és tedd vissza a helyükre az elemeket.

Még mindig buzog benned a tetterő? Akkor portalanítsd a laptopod is! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek