Vízforralók tesztje: van különbség a 4 és a 24 ezer forintos között?

Azt hitted, hogy két vízforraló között maximum az árában van különbség? Teszteltünk néhányat, hogy kiderüljön, melyik mit tud.

Vannak azok a termékek, amik nem kerülnek vagyonokba, igaz, nem is olyan olcsók, viszont esélyed sincs kipróbálni a boltokban őket. Ha ugyanaz a gép néhány ezer és tízezer forintokért is beszerezhető, biztosan van különbség az egyes termékek között. De mégis mi? Ennek járunk utána új sorozatunkban. 

Első körben a vízforralókat néztük meg. Ez az az eszköz, amiben a legtöbb ember szerint nincs sok különbség, mégis találtunk a teszthez néhány ezer forintért kapható, és tízezer forinton felüli darabokat is. Alapesetben igaz is az az állítás, hogy a végeredmény ugyanaz lesz, vagyis egy adagnyi felforralt víz, de a kérdés az, hogy akkor mi a különbség a vízforralók között a nyilvánvaló dizájnelemeken túl. Elmondható, hogy mindegyik gyakorlatilag ugyanúgy működik, megtöltöd vízzel, ráteszed a talapzatra és indulhat is a forralás. Elmosogatni egyiket sem egyszerűbb vagy nehezebb, mint a másikat, és mindegyik hasonlóan, a fogóra helyezett nyitógomb segítségével nyílik, valamint a melegítő spirált sem látni bennük, ami miatt egyszerűbb őket tisztán tartani. De hogy akkor mégis mi a különbség? Ennek jártunk utána.

Néhány gyártótól bekértük a legújabb vagy éppen a legnépszerűbb termékét több árkategóriában is, és megnéztük, hogy mit tudnak. A vízforralók száma a piacon elég nagy, úgyhogy nyilvánvalóan esélyünk sem volt az összeset letesztelni - valószínűleg nem is győzné senki elolvasni -, ezért olyanokat választottunk, amik vagy a jól bevált termékek, vagy valamiben kitűnnek a többi közül. A vízforralókat nem pontoztuk, hiszen nem lett volna célszerű összehasonlítani teljesen más kategóriájú termékeket. A teszthez pontosan ugyanannyi és ugyanolyan hőmérsékletű vizet öntöttünk kiindulásként a forralókba, hogy kiderüljön, melyik mennyi idő alatt melegíti fel őket. 

Proficook

Ha van olyan, hogy látványvízforraló, akkor a  forintos Proficook az egyik ilyen. És az egyik olyan termék a teszten, ami megmutatta, hogy a vízforralók világában is vannak fejlesztések. 70 és 100 fok között állítható digitálisan a hőmérséklet, ami a teásoknak jó hír, hiszen nem kell silabizálgatni ha tökéletes hőfokon szeretnék elkészíteni a teájukat, ráadásul az egész baromi egyszerűen kezelhető. A teások ráadásul örülni fognak a beépített süllyeszthető teafilternek, ami arra is tökéletes, hogy néhány gyümölcsöt tegyél bele pluszban, valamint a melegentartó funkciónak is, ami azonos hőfokon tartja a vizet vagy a teát. Maximum 1,7 liter a kapacitása, ennyi víznél egészen pontosan 3 perc 46 másodperc után jelzett, hogy végzett a forralással - ezzel a gyorsasági versenyt magasan ez a gép nyerte. 

Látványos és gyors is!
Látványos és gyors is!Ruzsovics Dorina / Dívány

Eta

Ha a Proficook látványvízforraló volt, akkor az ETA inkább a design kategóriába sorolható. 21.820 forintért szerezhető be, és már ez is képes arra, hogy a kijelzőn állítani lehessen a hőmérsékletet, ráadásul nagyon egyszerűen és jó nagy számokkal kijelezve, ami nagy segítség lehet reggelente. Itt egyébként pontosan láthattuk, hogy a szobahőmérsékletű vizünk 28 fokról indult el a melegedés útján, majd 5 perc és 10 másodperc után jelzett a gép, hogy végzett a forralással. Mivel folyamatosan mutatja, hogy éppen milyen hőmérsékletű a víz, ha valaki egészen pontosan 86 vagy éppen 48 fokos vizet szeretne, az ezentúl rávetheti magát akkor, amikor a megfelelő hőmérsékletet érte el. Ebben is van melegentartó funkció, és nagyon egyszerűen tisztítható a vízkőszűrő tartálya is, de hasznos az a funkció is, hogy ha esetleg elfelejtünk vizet tölteni bele, akkor be sem kapcsol. 

Könnyen szabályozható hőmérséklet.
Könnyen szabályozható hőmérséklet.Ruzsovics Dorina / Dívány

Aldi Ambiano vízforraló

A lehető legklasszikusabb vízforraló, ami nem kerül sokba, nem foglal sok helyet, egy dolgot tud, viszont azt megbízhatóan: vizet forralni. Az extrái közé a vízkőszűrő tartozik, aminek persze hasznát lehet venni, és nagyjából ennyit is tud. Aki ennyivel beéri, és nem akar semmi extrát a vízforralójától, annak 3999 forintért jó választás lehet. A szobahőmérsékletű 1,7 liternyi vizet egyébként 5 perc 42 másodperc alatt forralja fel, amivel a leglassabb lett a teszten, de mindenki eldöntheti, hogy az extra funkciók és a gyorsabb melegítés megér-e neki magasabb összeget. 

Jól ismert klasszikus.
Jól ismert klasszikus.Ruzsovics Dorina / Dívány

Electrolux 

Aki letisztult és egyszerű dolgokat szeretne a konyhájába, vagy az a terve, hogy a kisgépek tökéletesen passzoljanak egymáshoz a konyhapulton, annak az Electrolux vízforralója jó választás lehet. A maga 23.990 forintos árával nem olcsó, viszont tele van olyan extra funkciókkal, mint a kék háttérvilágítású LCD-kijelző, vagy az 50 és 100 fok között állítható hőmérséklet, és persze a melegen tartás is. Jó ötlet egyébként az a funkció is, hogy egy csészényi vizet 45 másodperc alatt felforral, így aki reggel magányos teázásba kezdene, az perceket nyer - nem mintha az egyébként 4 perc 58 másodperces felforralási idő olyan hosszú lenne. Azt mindenképpen ki kell emelni, hogy baromi csendes az eszköz, alig lehet hallani, hogy bekapcsolt, és ebbe is bekerült az a védelmi rendszer, ami egyébként a legtöbb kijelzővel rendelkező vízforralóba, vagyis hogy üres állapotban nem kapcsol be, és kikapcsol, ha leveszed a talpról, vagy ha elérte a kívánt hőmérsékletet. 

Letisztult és sokat tud.
Letisztult és sokat tud.Ruzsovics Dorina / Dívány

Concept

Ha látványos vízforralásról beszélünk, akkor azért a Concept 7930 forintos terméke mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Ennél a készüléknél nemcsak azt lehet látni, hogyan cikáznak a buborékok forralás közben, de a színe is változik attól függően, hogy éppen mennyire meleg a víz. Mondjuk, a képeken ez sokkal jobban nézett ki, mint élőben, ahol kékből egyre sötétebb kék, kissé lilás, majd pirosas színű fény lesz. Kicsit nehezebb az árnyalatokkal belőni a víz megfelelő hőmérsékletét, de a buborékok aktivitása és a színárnyalat együtt már adhat olyan empirikus tapasztalatot, hogy akár meg se kelljen várni, hogy 5 perc 29 másodperc alatt felmelegedjen és sötétpiros színben világítson a víz. Hogy egy rossz szóviccel éljünk, ez a színváltós koncepció bejött a Conceptnek, mert több termékük is ezen az elven működik; van, ahol a színeknél a sárga és a zöld is megjelenik és egyszerűbben is tisztíthatóak mint ez a változat, és olyan is, ahol a vízforraló hozzá passzoló csészékkel érkezik. 

Színváltós!
Színváltós!Ruzsovics Dorina / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek