Így lehetsz vonzóbb a nők szemében

A szerelem bonyolult dolog, és a tudomány sem adhat választ mindenre, ha a párkapcsolokról van szó. Persze azért próbálkoznak, itt is van egy gyűjtés arról, mire jutottak eddig.

Egy híján húsz, vagyis tizenkilenc tudományos kutatást szedett csokorba a Business Insider, és a jó hír az, hogy ezek alapján nem kell mindig nagy változásokban gondolkozni, néha egy kicsi erőfeszítés is elég ahhoz, hogy a másik nem jobban felfigyeljen rád.

1. Olvass a jelekből

Helen E. Fisher, a Rutgers Egyetem antropológusa szerint a nők arcáról könnyű leolvasni, hogy valaki bejön-e nekik, vagy sem. Ezekre a jelekre kell figyelni: először egy mosoly, majd jön a tágra nyílt szem, ezután pislog egyet, a fejét kicsit előre és oldalra dönti, majd máshova néz. Az is bizalomra adhat okot, ha zavartan kacarászik, és a kezét a szája elé teszi. 

2. Mindenki a hasonlóan vonzó emberek társaságát keresi

A Kaliforniai Egyetem kutatói 60 heteroszexuális férfi és 60 heteroszexuális nő online ismerkedési szokásait vizsgálták meg. Bár a többség szívesen kezdeményezett igazán vonzó embereknél, választ általában olyanoktól kaptak, akik a vonzósági skálán körülbelül ugyanott helyezkedtek el. És ebben is van logika. „Ha a partnered jobban néz ki nálad, akkor amiatt aggódsz, hogy biztosan megcsal majd, ha pedig kevésbé vonzó, akkor pedig amiatt, hogy találhatnál nála szebbet/jóképűbbet” – foglalta össze az ok-okozati viszonyt Mark Sergeant, a Nottingham Trent Egyetem oktatója.

3. A státusz

Ha felmerül a párválasztás témája, sok férfi panaszkodik arra, hogy a nők számára csak az a fontos, hogy kinek mennyi van a bankszámláján, milyen kocsit vezet, hol van lakása és így tovább. Egy brit kutatásban valóban vonzóbbnak találták a nők azokat a férfiakat, akik egy Bentley Continental GT mellett pózoltak, mint akik egy Ford Fiesta ST-vel feszítettek. Egy másik felmérésben pedig a kontrollcsoporttal szemben azok aratták le a babérokat, akikről egy luxuslakásban készült kép. Szóval igen, vannak olyan kutatások, amik igazolják ezeket az állításokat, de szerencsére nem csak a vagyon vagy társadalmi helyzet az, amivel el lehet nyerni egy nő szívét, hiszen a női nem sem egy homogén tömeg, csak lehet, hogy más körökben kell keresni az igazit, mint eddig. 

4. Tűnj idősebbnek

Az ún. George Clooney-jelenséget egy 2010-ben, közel 4000 fő bevonásával készült kutatás igazolta. A lényeg: a nőknek jobban bejönnek az idős férfiak, és anyagilag minél inkább függetlenek, annál jobban buknak rájuk.

5. Egy kis szakáll senkinek sem árt

Pár éve óriási divat lett a szakáll, és ha hihetünk a kutatóknak, aki ismerkedni szeretne, jobb, ha a trendek változása ellenére sem szabadul meg az arcszőrzetétől. Persze nem mindegy, hogy utóbbi milyen mennyiségben fordul elő. Egy 2013-as felmérés szerint, ha választani kell a csupaszság, a borostás arcbőr, a rövidebb, majdnem borostába hajló, és a hosszabb szakáll között, akkor a harmadik nyer. A kutatás vezető Barnaby J. Dixson és Robert C. Brooks szerint a szakálltól érettebbnek, férfiasabbnak tűnik tulajdonosa, és emellett agresszivitást és dominanciát társítunk hozzá. 

6. Gyúrj egy kicsit

A kutatások szerint a nők sokkal jobban felfigyelnek az izmos férfiakra, ez talán nem annyira meglepő. Az viszont nem mindegy, hogy ki mennyire van kipattintva: ha valaki túl sok izmot pakolt magára, akkor rá maximum rövid távon számítanak a nők, ha viszont valaki arányosan izmos, akkor komoly kapcsolat is lehet a kezdeti vonzalomból. 

7. Légy kedves

Négy évvel ezelőtt kínai kutatók arra kértek több mint 100 fiatalt, mondjanak véleményt arról, hogy a nekik bemutatott képeken szereplő férfiakat és nőket mennyire tartják vonzónak. Persze volt egy csavar a kutatásban, mégpedig az, hogy a fotókhoz pár szavas jellemzést is mellékeltek, és az alanyoknak főként azok jöttek be, akik portréja mellett olyan pozitív kifejezések szerepeltek, mint például kedves vagy őszinte. Ennek valószínűleg az ún. holdudvarhatás nevű jelenséghez van köze, amikor egy benyomás valamiről vagy valakiről befolyásolja a dologról vagy a személyről alkotott teljes ítéletünket, mondjuk, ha valaki szép, akkor azt gondoljuk róla, hogy biztosan remekül végzi a munkáját is. 

8. Viselj vöröset

Nem, nemcsak a nőket teszi vonzóbbá ez a szín. Egy 2010-es, kínai, brit, német és amerikai résztvevőkkel lezajlott vizsgálat bizonyítja ezt. A nőknek zöld és piros inget viselő férfiak képeit mutogatták, és igen, utóbbiakat sokkal vonzóbbnak találták. Hasonló eredmények születtek akkor is, amikor a zöldet más színű ingre cserélték, és furcsa módon a résztvevőkben nem tudatosult, hogy az ing színe befolyásolta döntésüket. 

9. Nevettesd meg a másikat

A jó öreg humor, ugye. Megannyi kutatás bizonyította már, hogy a nők szeretik, ha egy férfi meg tudja őket nevettetni. Mondjuk, ez fordítva már nem igaz: a pasiknak nem annyira fontos, hogy egy nőnek legyen humora, de ha magukról van szó, akkor persze abszolút előnyként gondolnak arra, ha viccesek. 

10. Szerezz be egy kutyát

Egy 2014-es felmérésben a női résztvevőknek egy rövid leírás alapján kellett eldönteniük, hogy az adott férfival el tudnak-e képzelni egy hosszú távú kapcsolatot vagy sem. Az alanyok egy részét kedves, gondoskodó pasiként jellemezték, a másik részüket viszont kevésbé kellemes személyekként írták le, akik megcsalják a partnerüket, illetve gyakran keverednek verekedésbe. Meglepő, de ha valahol egy kutya is szerepelt a leírásban, akkor valamivel máris szimpatikusabbnak tűntek az utóbbi csoport képviselői. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a házi kedvenc arra utal, hogy azért ők is képesek elköteleződni vagy gondoskodni egy másik lényről. Tegyük hozzá, az állattartás komoly felelősséggel jár, szóval jól gondold át, mielőtt magadhoz veszel egy élőlényt. Lehet, hogy érdemes először kutyaszitterkedést vállalni, a hatása annak is biztosan meglesz, és kiderítheted, tényleg kell-e neked egy négylábú társ (is).

11. Nem mindegy, milyen zenét játszol

A Sussexi Egyetemen 2014-ben több mint 1500 nőt vontak be abba a kísérletbe, amelyben a résztvevőknek egy zenemű meghallgatása után arról kellett vallaniuk, mennyire találták vonzónak a szerzőt. Az összetettebb dallamok alkotói jobban szerepeltek, mint az egyszerűbb műveket jegyző férfiak. 

12. Legyél tudatos

Egy ausztrál rapidrandis felmérés kiderítette, hogy érdemes gyakorolni a mindfulnesst, vagyis a tudatos jelenlétet. A találka előtt mindenkinek ki kellett tölteni egy, a mindfulness-szel kapcsolatos kérdőívet, hogy a kutatók kiderítsék, mennyire áll közel a résztvevőkhöz a tudatosság, majd minden randi után jelezni kellett, hogy mennyire találták szexinek a másik felet. Nos, a férfiak a külső jegyek alapján rangsorolták a nőket, a lányoknál viszont azok a pasik voltak a nyerők, akik tudatosabbnak bizonyultak.

13. Reméljük, az extrém sportokat is szereted

Maradt még bennünk a régi ösztönökből, és a nők értékelik, ha valakiben fellelik a vadászó-gyűjtögető őseinknél előnyt jelentő tulajdonságokat. Az Alaszkai Egyetem 2014-ben arra kérte a diákokat, töltsenek ki egy kérdőívet arról, mennyire találják vonzónak azt, ha partnerük szereti a kockázatos tevékenységeket. Utóbbiakat persze több csoportba osztották: az extrém sportok lettek a mai megfelelői az ősi veszélyeknek, a modern kor hazardőrjeihez olyan tevékenységeket társítottak, mint például a plagizálás a beadandóknál, vagy ha valaki nem frissíti a vírusirtót a számítógépen, vagy nem figyel oda, amikor veszélyes anyagokkal dolgozik a laborban. Nos, az új kihívásokat kedvelő férfiak alaposan leszerepeltek a nőknél az extrém sportolókkal szemben.

14. A dezodor legyen hű társad

Bizonyos illatok sokkal magabiztosabbá tesznek, és ezt bizony mások is észreveszik. Ezt igazolja az a 2009-es kutatás is, amelynek az eredményeit az International Journal of Cosmetic Science című folyóiratban közölték. A vizsgálatban részt vevő diákok egyik fele illatanyagot és antibakteriális összetevőket tartalmazó sprét kapott, míg a többiek olyat, ami ezeket nem tartalmazta. Az első csapat az elkövetkezendő napokban sokkal jobban érezte magát a bőrében, és ez bizony előnyt jelentett azoknál a nőknél, akiknek értékelniük kellett őket a róluk készült videó alapján. Mivel a nők nem támaszkodhattak az orrukra, csak a vizuális jelek alapján kellett ítélkezniük, a kutatók úgy gondolták, a külső szemlélőknek is feltűnt az illatos magabiztosság. 

15. Kerüld a fokhagymát, vagy mégse

Józan paraszti ésszel azt gondolnánk, hogy a fokhagymaillatú lehelet bizony elég taszító. Na, brit és cseh kutatók szerint ez óriási tévedés, és ezt több tanulmánnyal is tudják igazolni. Az egyik kísérletben a részt vevő férfiak egyik felének sajtos-hagymás kenyeret kellett ennie, a csapat másik felének pedig csak sajtosat, majd ezt követően fél napig egy pamutbetéttel a hónuk alatt kellett mászkálniuk, dezodort természetesen nem használhattak ezen időtartam alatt. Másnap 40 nőnek kellett végigszagolgatnia a mintákat, és értékelnie a tulajdonosaikat aszerint, hogy mennyire találják az illatot kellemesnek, vonzónak, férfiasnak, illetve erősnek. Igen, a fokhagymás csapat nyert az első két tulajdonságnál, viszont a második kettőnél alulmaradtak.

16. Önkénteskedj

Brit tudósok jöttek rá erre az összefüggésre, de ettől még nyugodtan vedd komolyan, főleg, hogy egy társadalmilag is nagyon hasznos tevékenységről van szó. De vissza a kutatókhoz. A felmérésben 30 nő és 30 férfi vett részt, mindenkinek mutattak fotókat az ellenkező nem képviselőiről, és a képekhez mellékeltek egy rövid leírást a hobbijaikról. Hosszú távú kapcsolatban gondolkodva mindkét nem sokkal szimpatikusabbnak találta azokat, akiknek az önkénteskedés is szerepelt a listáján, és különösen a nők értékelték nagyra ezt az elfoglaltságot. 

17. Ne rejtegesd a sebhelyeidet

Gyerekkorodban elvágódtál a biciklivel, és ennek még mindig ott van a nyoma az álladon? Nem, ez bizony nem szépséghiba, hanem egy remek eszköz az ismerkedéshez. Döbbenet, nem? Pedig így van, legalábbis ezt állítják a Stirlingi és a Liverpooli Egyetem kutatói. Az ő 200, heteroszexuális tesztalanyuknak az volt a feladata, hogy értékeljék, mennyire tartják vonzónak rövid, illetve hosszú távú kapcsolat szempontjából azokat az embereket, akiknek a fotóit megmutatták nekik. A résztvevőknek mindegy volt, hogy egy nő arcán volt-e heg vagy sem, viszont azokat a férfiakat, akik valamilyen régi baleset nyomát viselték az arcukon, sokkal vonzóbbnak találták seb nélküli társaiknál, igaz, csak rövid távra. 

18. Figyelj oda a testbeszédre

És ne csak akkor, amikor találkozol valakivel, hanem már akkor is, amikor kiválasztod, hogy milyen profilképet töltesz fel a társkereső oldalakra vagy alkalmazásokba. Igen, ez a tanács is tudományosan megalapozott, és viszonylag friss is. Két évvel ezelőtt több amerikai egyetem munkatársai fogtak össze, hogy utánajárjanak a témának. Az egyik „kísérlethez” három női és három férfi profilt hoztak létre egy GPS-alapú randiappban, az „alanyok” egyik feléhez olyan fotókat töltöttek fel, amelyek kicsit elutasító testhelyzetben voltak láthatóak, például össze volt fonva a karjuk, a többiekhez pedig olyan képeket, amiken testbeszédük azt sugallata, ők nagyon nyitottak. Igen, nyilván ők voltak a sikeresebbek. Ja, és még valami, a testbeszéd sokkal jobban befolyásolta a nők, mint a férfiak döntését.

19. Légy büszke

Egy 2011-es, 900 fős minta alapján készült felmérés szerint az sem mindegy, hogy milyen érzelmeket olvashatnak le arcunkról. Míg a nők számára a büszkeség nagyon vonzó, a boldogság már nem annyira, és ami ennél is furább, a szégyen mindkét nemnél plusz pont volt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra