Belassult a laptopod? Talán csak nem figyelsz a hűtésére!

Előfordult már veled, hogy úgy érezted, a laptopod szabályosan perzseli a combod? És az, hogy a hangjáról egy felszálló repülő jutott eszedbe? Akkor jobb, ha vigyázol, mert a túlmelegedés tönkreteheti a géped.

Működése közben a számítógép hőt generál, de sajnos ugyanez a hő károsíthatja azokat az alkatrészeket, amelyek megtermelik. A Popular Science szerint ez az oka annak, hogy a gépekben hűtőbordákkal és ventilátorokkal tartják kordában a hőmérsékletet. Ha viszont valami blokkolja a levegő útját vagy egy ventilátor elromlik, túlmelegedés léphet fel.

Miért rossz a túlmelegedés?

A túlmelegedés egyik jele, hogy a számítógép jelentősen lelassul. A modern processzorok és videokártyák ugyanis ilyenkor korlátozhatják teljesítményüket: ha alacsonyabb órajelen futnak, kevesebb hőt termelnek, ezáltal elkerülhető, hogy komolyabb meghibásodás lépjen fel. 

A gondok akkor kezdődnek, amikor sem a korlátozás, sem a ventilátorok csúcsra járatása nem segít. A számítógép ekkor egyszerűen kikapcsolja magát, mielőtt a processzor hőmérséklete veszélyes szintet érne el. Bizonyos esetekben – jellemzően a régebbi gyártású, rosszabb minőségű gépeknél – ugyanakkor a hő még a leállás előtt tönkrevághatja az alaplap egyes részeit.

Sokszor láttuk már ezt

– mondja Joe Silverman, a számítógép-javítással foglalkozó New York Computer Help cég tulajdonosa. Szerinte az alaplap akár annyira felforrósódhat, hogy alkatrészei megolvadhatnak, amiből egyenesen következik, hogy a gép felmondja a szolgálatot.

Ha arra gyanakszol, hogy túlmelegszik a laptopod – mondjuk, mert véletlenszerűen leáll, vagy brutálisan felforrósodik –, itt van néhány tipp, ami megmenthet a költséges szervizeléstől.

Ne így égjen a kezed alatt a munka!
Ne így égjen a kezed alatt a munka!Shutterstock

Hogy ellenőrizzem a hőmérsékletet?

Bár nem a túlmelegedés az egyetlen tényező, ami lassulást vagy leállást okozhat, szerencsére viszonylag egyszerű megállapítani, hogy valóban a magas hőmérséklet-e a bűnös.

Ha bekapcsolod a gépet, és néhány perc múlva kikapcsol anélkül, hogy egyetlen programot is elindítanál, ez lehet a probléma

– mutatott rá Silverman, aki szerint az extra hőt olyankor is tapasztalhatod, amikor valamilyen erőforrásigényes tevékenységet végzel, mondjuk játszol.

Amennyiben szeretnél bizonyosságot szerezni, hallgass a szakemberre, és tölts le egy programot, ami képes megmutatni a komponensek aktuális hőmérsékletét. A Popular Science Windows alatt a Speccy nevű programot (Mac gépekre meg a Macs Fan Control-t, de ennek ventilátorszabályozójába csak akkor piszkálj bele, ha tudod, hogy mit csinálsz) ajánlja, mert kezelői felülete roppant egyszerű. Ha az alaplap, a processzor, vagy a grafikus vezérlő túlmelegszik, a szoftver piros színnel jelöli meg a kritikus pontokat.

Bármelyik program mellett is döntesz, telepítése után célszerű a háttérben futtatnod, hogy ha komplikáció adódna, rögvest ellenőrizhesd a processzor és a videókártya hőmérsékletét.

Silverman szerint olyan 70 Celsius-fokig bezárólag még jó vagy, ha azonban ennél magasabbra kúszik a hőmérséklet, problémák merülhetnek fel. A processzor és a grafikai vezérlő ezért általában 90-115 Celsius-fokos értékek között lassítja le magát. Ha ennél magasabb számot látsz, az érzékelő jó eséllyel meghibásodott vagy a program nem is támogatja.

Hogy védjem meg a gépem?

Amint megerősítést nyer, hogy számítógéped valóban a túlmelegedés miatt gyengélkedik, az alábbi lépéseken érdemes végigmenned.

Ellenőrizd, hogy működik-e a ventilátor

Silverman azt javasolja, hogy ehhez tedd a rácsához a kezed. Ha vibrációt (és légmozgást) érzel, akkor igen, ha nem, cseréltesd ki.

Szabadulj meg a portól

A por, az ételmaradékok és más szennyeződések utat találhatnak a gép belsejébe, tovább rontva a helyzeten. Válaszlépésként Silverman sűrítő levegő bevetését ajánlja, ami a nagy nyomáson kifújt levegőnek hála a nehezen elérhető helyekről is eltávolítja a koszt. 

Vedd szemügyre a gép környezetét

Ha valami akadályozza a légáramlást, máris kész a baj. Silverman ezért óvva int attól, hogy az ágyadban gépezz, mivel a takaród a levegő útjában állhat. Keress inkább egy sík felületet, mondjuk egy asztalt, vagy legalább tegyél a laptop alá egy könyvet.

Egyes szétnyitható tokok szintén akadályt képezhetnek, ezért megpróbálkozhatsz azzal is, hogy leveszed a laptopról. Ez most kevésbé aktuális, de a jövőre nézve hasznos lehet: 35 Celsius-fokot meghaladó hőségben tanácsos légkondi mellett dolgoznod.

Az ágyban akarsz gépezni? Rossz ötlet!
Az ágyban akarsz gépezni? Rossz ötlet!Shutterstock

Ragaszkodj a gyári akkumulátorhoz és töltőhöz

A kínai webshopokban és az Ebay-en árult utángyártott példányok rendszerint sokkal olcsóbbak – nem véletlenül! Előfordulhat, hogy rosszabb minőségű alkatrészekből készülnek, mint az eredetiek, ami magasabb hőkibocsátáshoz vezethet. Ne fukarkodj az akkumulátoron! Semmi jó nem sülhet ki belőle.

Frissítsd a szoftvereket

Elég ritkán, de azért megesik, hogy a számítógép szofterproblémák miatt melegszik túl. Ez történt a legutóbbi MacBook szériánál is, ám a gyártó végül kiadott egy frissítést, ami megszüntette a jelenséget.

Ha egyik vázolt megoldás sem működik, lényegében két lehetőséged marad: vagy szétszereled a gépet, vagy profik gondjaira bízod. Az előbbire nyilván csak abban az esetben biztatnánk, ha értesz hozzá, mert egyébként még nagyobb galibát okozhatsz.

Apropó, itt megragadnánk az alkalmat, hogy ismételten felhívjuk a figyelmet a billentyűzet a billentyűzet tisztán tartásának fontosságára is. Erről alább olvashatsz bővebben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek