Teszt: mennyibe kerül egy jó mosógép, amit már érdemes megvenni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 mosógépet tesztelt le laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A vizsgálat során a szakemberek arra keresték a választ, hogy a készülékek mennyire hatékonyan mosnak, centrifugálnak és öblítenek, illetve milyen az áram- és vízfogyasztásuk. Az eredmény alapján egy jól teljesítő, 7-9 kg kapacitású mosógép már a csúcstermékek árának feléből is kijön.

Az elöltöltős a nyerő

A teszten két Miele és egy Siemens készülék végzett az élen, amelyek azzal szereztek sok pontot, hogy jól mosnak és centrifugálnak, miközben viszonylag energia- és víztakarékosak, relatíve csendesek és könnyen használhatók. Hátrányuk azonban, hogy komoly beruházást igényelnek: az áruk 300 ezer forintnál kezdődik.

Ha nem akarsz ennyit költeni mosógépre, némileg megnyugtató hír, hogy akár 110-120 ezer forintból is kaphatsz olyan 7-9 kg-os kapacitású mosógépet, amelyik közel ezt a szintet hozza. A döntésnél fontos szempont lehet, hogy a jobban teljesítő készülékek mind elöltöltős mosógépek voltak.

Megúszhatod 110-120 ezer forintból
Megúszhatod 110-120 ezer forintbólShutterstock

Ami olcsóbb, hangosabb is

A lista végén 80 és 100 ezer forintos készülékek is szerepeltek, az árból tehát önmagában nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Az egyesület ennek kapcsán megjegyezte, hogy habár a sereghajtók mosási hatékonysága nem feltétlenül gyengébb a többi termékhez képest, sok pontot vesztettek azon, hogy hangosabbak, nem öblítik ki rendesen a mosószert a ruhából, ráadásul szabályosan falják a vizet és/vagy az áramot.

A tesztben szereplő készülékek között a két leginkább víz- és energiatakarékos mosógép ára 110 és 75 ezer forint között mozog, viszont itt az energiahatékonyság sajnos a mosási és öblítés hatékonyság rovására megy.

Megéri hosszú távra tervezni

Az egyesület szerint érdemes azt is figyelembe venni, hogy mennyire szennyezettek a ruhák a háztartásban. Ha nem megfelelő készüléket választasz, a kezdeti beruházás ugyan olcsóbb lehet, de ha háromszor kell kimosnod a gyerek sáros holmijait, hosszú távon többet veszíthetsz a villany- és vízszámlán, illetve az amortizáción.

A részletes eredményekért – ami a korábban tesztelt termékekkel együtt már összesen 17 márka 66 mosógépét tartalmazza – kattints ide, ha pedig mosószert is körültekintően szeretnél választani, akkor ehhez itt és itt kaphatsz segítséget.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek