6 tipp, hogy mindig tökéletesre sikerüljön a hús

Ha tökéletesre sült húst akarsz feltálalni, nem biztos, hogy jó ötlet másodpercre pontosan betartani a sütési időre vonatkozó utasításokat.

A szép lassan tökélyre fejlesztett sütési idők csak abban az esetben igazán informatívak, ha pontosan ugyanolyan sütővel dolgozik valaki, mint a recepttel előálló szakértők. A Business Insider szerint érdemes tehát más, sütőfüggetlen trükkökkel felmérni a helyzetet, és így belőni, mikor tálalható végre az a hús.

Maghőmérő

A hús belső hőmérsékletét csak egy speciális maghőmérő segítségével fogod tudni pontosan meghatározni: a maghőmérséklet megmutatja, hogy tényleg közepesen átsült-e az a steak.

Tenyérdöfködés

A klasszikus böködős módszer szintén hasznos lehet: ha ugyanolyan puha a hús, mint a tenyered a hüvelykujjad alatt, még túl nyers a steak, ha viszont a mutatóujjal érintkező hüvelykujj alatti területek egy fokkal szilárdabb állagára hasonlít, a rare steakek kedvelőinek már fel lehet tálalni a husit. 

A tökéletes hús 6 titka
A tökéletes hús 6 titkaShutterstock

Arcböködés

Eggyel furcsább, már csak az abszurditása miatt is figyelemreméltó módszer a zsíros homlokot és állat eredményező arctaperolás. Az eljárás propagálói szerint a közepesen átsült-véres steak az arcodhoz, a közepesen átsütött változat az álladhoz, a jól átsütött steak pedig a homlokodhoz hasonlít, ha megböködöd egy kicsit a mutatóujjaddal. Éttermekben is letesztelheted a húst, hadd derüljenek a pincérek.

Csirkenyomkodás

Ha a steak helyett a csirkét választod, a húsdarabokból folydogáló lé állaga is segíthet meghatározni, tálalásra kész-e az étel. Nyomkodd meg a villával: ha még zavaros, vagy ne adj' isten rózsaszínes a szárnyasodból kicsorduló folyadék, érdemes visszatenni a húst. Ha viszont tiszta a lé, kész is az ebéd.

Zsugorodás!

A rettegett zsugorodás a húsokat is megviseli: ha sokkal kisebb a húsod, mint az eredeti húscafat, valószínűleg túlsütötted, ha viszont pont ugyanakkora, nem árt tovább sütögetned.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek