7 fontos teendő, amit ősszel kell elvégezned a kertben

Most, hogy végérvényesen beköszöntött az ősz, tanácsos rendbe szedned a kertet. Meglátod, tavasszal még hálás leszel megadnak érte.

Tudjuk, hogy komoly lelkierőt igényel, hogy gereblyét ragadj, de van néhány kinti tennivaló, ami egyszerűen nem tűr további halasztás. Legalábbis, ha még jövőre is szeretnél gyönyörködni a kertedben. A következőkben a hét legfontosabb feladatot vesszük sora Megyeri Szabolcs kertészmérnök tanácsai alapján.

Szellőztesd a pázsitot

A nyári aktív használattól a talaj és a gyepszőnyeg összetömörödhet, ezért ősszel érdemes rászánni az időt a gyep szellőztetésére, illetve a füvesített talaj lazítására. Az utóbbihoz elegendő egy egyszerű vasvilla is: a szerszámot szúrd mélyen a gyepfelületbe, majd a nyelét óvatosan, de erőteljesen mozgasd előre-hátra, és a műveletet pár arasznyi távolságokkal az egész területen ismételd meg.

A gyepszellőztetéssel az összetömörödött szálakat gubancolhatjuk ki, megelőzve a tövek elhalását és a filcesedés megjelenését.

Ehhez a gazdaboltokban kaphatsz megfelelő szerszámot, de ha nem akarsz költeni rá, a célnak egy gereblye is megfelel, ha erős, kapáló jellegű mozdulatokkal használod. Kivéve, ha nagyobb a kerted, mert akkor célszerű gyepszellőztető gépet bérelned. Fontos még, hogy a munkát száraz, csapadékmentes időben végezd el.

Az ősszel lehullott leveleket rendszeresen el kell távolítani a gyepről
Az ősszel lehullott leveleket rendszeresen el kell távolítani a gyeprőlShutterstock

Szüreteld le a gyümölcsöket

Szeptemberben nemcsak a szőlőnek van szezonja, hanem más finomságoknak, így az almának és a körtének is. Érettségük fokát a megbarnult magok jelzik, ezért ha nem vagy biztos a dolgodban, vágj szét egy-két gyümölcsöt.

A leszedett almát és körtét rögtön valami hűvös helyre, mondjuk a pincébe tedd, hogy minél tovább elálljon, az ütődött, hibás, kukacos példányokat pedig dobd a komposztra.

Ültess fákat, cserjéket

A pázsit felfrissítésével párhuzamosan keríts sort az ősszel ültetendő bokrok, cserjék, fák telepítésére is. A fáknak legalább 1×1 méteres, bő három arasznyi mély, míg a cserjéknek 60×60×60 centiméteres ültetőgödröt készíts, ügyelve rá, hogy olyan mélyre kerüljenek, ahogy a dézsájukban vagy a faiskolában álltak.

Sövényültetés esetén inkább hosszanti árkot áss, hogy könnyebb legyen az egyenes sor kialakítása. A fáknál meg mindig tartsd szem előtt az adott faj felnőttkori méretét, nehogy pár év múlva kellemetlen meglepetésekben legyen részed.

Az ültetést mindig kövesse alapos beöntözés!

Pótold a tápanyagokat

Fejlődésük során a kerti növények rengeteg tápanyagot vesznek fel, időről-időre kimerítve a termőtalajt. Ezeket a tápanyagokat többek között ősszel is pótolhatod, például úgy, hogy nagyobb mennyiségű érett komposztot szórsz ki és forgatsz a földbe. A gyepre szintén ráfér a táplálás, ahogy a rózsatövekre, frissen ültetett fákra, cserjékre is.

Töltsd fel a konyhakertet 

Sokan azt hiszik, ősszel már vége az ültetési szezonnak, de ez nem igaz. Ilyenkor kerülhet a földbe a fokhagyma, el lehetne vetni a hidegtűrő zöldségféléket – zöldsalátát, brokkolit, kelkáposztát, káposztát –, sőt a konyhakert benépesülhet zöldbabbal, uborkával és sütőtökkel is.

A dísznövényeknek sem feltétlenül kell búcsút intened, szabadgyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot vagy kikeleti bangitát egyaránt ültethetsz. Ha szereted a meglepetéseket, szórj szét vadvirágmagokat, hogy tavasszal mindenfelé kikelve a mezők hangulatát csempésszék kertedbe.

Egyes zöldségeket és virághagymákat ilyenkor is el lehet ültetni
Egyes zöldségeket és virághagymákat ilyenkor is el lehet ültetniShutterstock

Készülj fel a hidegre

A nyárra a kertbe vagy balkonra költöztetett cserepes, dézsás szobanövényeket vidd be a lakásba, és miután lemostad a leveleiket, olyan helyre állítsd őket, ahol sok fényt kapnak. A kerti öntözést még nem kell abbahagyni, de amint hűlni kezd az idő, ritkíthatsz az alkalmakon. Egyelőre a fűnyírással se hagyj fel, a vágási magasságon azonban már emelhetsz egy kicsit.

Ha a továbbiakban nem tervezel a kertben ücsörögni, lassan a kerti bútorokat, játékokat is biztonságba helyezheted a pincében vagy a garázsban.

Vesd el a tavaszi hagymásokat

A név megtévesztő, a tavaszi hagymások trükkje ugyanis, hogy ősszel kell elültetni őket, így aki csak tavasszal kap észbe, biztosan lemarad a kikeleti virágpompáról. Ezt hagyományosan az iskolaidő beköszöntével szokták elkezdeni, de még nem vagy lekésve semmiről sem, a feladat egészen az ősz második feléig aktuális.

Megyeri Szabolcs azt javasolja, hogy a virághagymákat lehetőleg szaküzletből szerezd be, mert a hipermarketek gyakran a régebbi, gyengébb minőségű árutól próbálnak megszabadulni. A hagyma akkor jó, ha kemény és nem lehet benyomni – ezt a csomagoláson keresztül is ellenőrizheted. Okos ötlet úgy válogatni a virágfajokat, hogy különböző időben nyíljanak, így tavasszal hosszú heteken át élvezheted majd látványukat.

A virághagymák és a tél kusza viszonyáról itt írtunk bővebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek