Mobilnet: küszöbön az 5G, jöhet a távműtét és az önvezető autók!

Siófokon már megcsapott minket az 5G szele, úgyhogy utána is jártunk, mire lesz ez jó nekünk azon kívül, hogy még gyorsabb lesz a mobilon a Youtube.

Úgy tűnik, most már semmi nem állhat az útjába, hogy hamarosan kapunk egy újabb G-t, vagyis aki eddig azon aggódott, hogy valahol nincs 4G, most lehet egy nagyobb problémája. És hogy miért nem volt elég az eddigi 4? Azért, mert az 5G már messze többet jelent, mint hogy nem akad meg a videó a Youtube-on, vagy hogy a telefonra mobilneten is gyorsan le lehet tölteni a zenét. Ráadásul mivel a magyar mobilhálózatok híresen fejlettek nem csak a régióban, hanem egész Európában, így nincs is igazán messze, hogy mindenki élvezhesse az 5G jelentőségét. De mit is kell ezalatt érteni? Miért lesz jó, ha lesz még egy G a telefonomon? 

Hogy mire is jó az 5G, az legegyszerűbben úgy érthető meg, ha elkezdjük használni. Ez történt Siófokon az Internet Hungary konferencián, ahol élőben lehetett megtapasztalni, mit is tud ez a hálózat. Ráadásul nem csak elméleti síkon, demókkal lehet már ezt megmutatni: most először 5G tesztkapcsolaton keresztül közvetítettek valós idejű online videós tartalmat, melyet HD minőségben streameltek.

A kapcsolat a 3.5 GHz-es sávon jött létre, melyen a magyarországi mobilszolgáltatók közül jelenleg egyedül a Vodafone Magyarország rendelkezik kereskedelmi szolgáltatásra használható 5G-s frekvenciával, vagyis egy már létező, élő hálózatra csatlakoztatva jött létre a közvetítés. A demó lényege az volt, hogy lássuk, hogy élesben is működik a dolog már most, a becslések szerint pedig 2-3 év múlva már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, mit is jelent ez egészen pontosan a gyakorlatban. 

Részletek a techguruknak

Ha érdekelnek azok a részletek is, amikből a legtöbb ember egy szót sem ért, akkor eláruljuk, hogy az első publikus, nagyközönségnek bemutatott 5G demón egy standalone, tehát a meglévő 4G hálózattól független teszt core hálózatot és 5G-s modemet, valamint egy aktív antennával felszerelt bázisállomást használt a Vodafone. Az aktív antenna (más néven 'massive MIMO') lényege, hogy a jelet pontosabban körülhatárolt rétegekbe tudja rendezni, ezzel növelve az átvitel hatékonyságát. Ezek a rétegek nagyobb kapacitást tudnak biztosítani, mint a jelenlegi 4G rendszerek, azonos sávszélesség használata mellett. Ez az aktív antennával felszerelt rádiós berendezés a 3.5 GHz-es frekvencián biztosította az 5G kapcsolatot a hálózat modemjének, amire a videós szerver rácsatlakozott.

2-3 év, és jöhetnek az önvezető autók

Az 5G egyik legnagyobb vonzereje nyilván a gyorsasága miatt az, hogy gyakorlatilag valós időben, csúszás nélkül működik az olyan adatátvitel, ami lehetővé teszi az egymással is kommunikáló eszközök hatékony működését. A legkézenfekvőbb példa erre, hogy szabad utat biztosít az önvezető autók térhódításának és a közlekedésbiztonság javulásának.

Dr Buday J. Gergővel a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a bejelentés után arról, hogy mit is jelent majd ez a gyakorlatban az embereknek. Buday szerint ez már nem feltétlenül az ember-ember közötti kommunikációban jelent átütő újítást, hanem inkább a gépek közötti együttműködést segíti. "Itt már olyan gyorsaságról, pontosságról beszélünk, ami sokak számára már érzékelhetetlen és láthatatlan. Például 4G hálózatot használva egy önvezető autó pozícióját nagyságrendileg 50 cm-es pontossággal lehet meghatározni. Ez az 50 centiméter a forgalomban egy önvezető autónál óriási tévedést jelent. Az 5G segítségével viszont milliméter pontossággal, élőben meg lehet határozni annak az autónak a pozícióját". 

Ez még egyelőre a távoli jövőnek tűnik, de Buday szerint 2-3 év, és jöhet az önvezető autók első generációja. "Már most benne van az újabb autókban a távolságtartó, a sávtartó vagy a sebességtartó automatika, ez utóbbi egyes útszakaszokon már ma is működik, de azért a kormányt nem lehet elengedni, jelez, hogy ez csak egy segítő funkció. A technológia tehát már itt van, csak tökéletesíteni kell".

Küszöbön az 5G Magyarországon
Küszöbön az 5G MagyarországonVodafone Magyarország

A sportközvetítések új korszaka

A technológia azt is lehetővé teszi, hogy több kameraállásból és nézetből ultraminimális késleltetéssel lehessen nézni sportelőadásokat vagy művészeti előadásokat. Hamarosan meg lehet tapasztalni, milyen az, amikor te döntöd el, hogy a focimeccsen mikor melyik kamerán keresztül nézed a meccset, és azonnal válthatsz is. De új távlatok nyílhatnak a koncertek világában is, hiszen ezek után ha nem is tudsz elmenni egyre, gyakorlatilag élőben, HD minőségben részt tudsz venni rajta a világ másik végéből is, ráadásul különböző kameraállásokból követheted az egészet, amit még a koncert helyszínén sem tudnál megtenni. 

Nem csak a szórakozás a fő szempont

"Képzeljük el azt, hogy egy mentős az 5G-nek köszönhetően adott esetben egy baleset helyszínéről vagy útközben tudja egy beteg diagnosztikáját közvetíteni a kórházba, ahol a beteget váró orvosok már felkészülve tudják fogadni az érkező mentőautót" - mondja dr Buday J. Gergő. De az egészségügyben ott van annak a lehetősége is, hogy az azonnali, késlekedés nélküli internet révén a világon bárhonnan műtsön meg egy orvos egy beteget, és még nem beszéltünk az élményszerű oktatás lehetőségéről sem.

A távközlés a szektorok szektorává kezd válni, ezen keresztül forradalmasodik a többi, az oktatás, a közlekedés és az egészségügy is. 

Mi lesz a bevezetés folyamata? 

A Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint nem lesz egy nagy lépés vagy robbanás, hanem lépésről lépésre kapcsolódik be egyre több szolgáltatás. "Az ötödik kerületben már él az okosparkolási rendszer, ami ugyan még nem 5G, de adott esetben már applikáción lehet nézni, hogy hol talál az ember parkolóhelyet a környéken. Ennek a következő lépése az lehet, hogy ezt a navigációs rendszerrel összekötik, így amikor a célhelyre érsz, azt is megmutatja, hogy éppen hol vannak a környéken szabad parkolóhelyek. Egészen pici lépésekben tehát előbb-utóbb eljutunk az önvezető autókig, amikor már csak hívunk egy autót, ami felvesz és elvisz oda, ahova szeretnénk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra