Régi-új csodaszer a só, 14 ezer felhasználási módja ismert

Szagtalanítóként is beválik és a rovarcsípések okozta irritáció enyhítésére is alkalmas lehet a só. És azt tudtad, hogy vannak, akik időnként még a kávéjukat is megsózzák?

Ha a sómániás Rachel Grant meghökkentő (és minden valószínűség szerint teljesen irracionális) kijelentéséből indulunk ki, 14.000-ig is elszámolhatunk, ha a sóval kapcsolatos trükkök leltárba vétele a cél. Nem egyértelmű, hogy 14.000 tál borsófőzelékre gondolt-e Rachel, mindenesetre volt olyan nagylelkű, hogy nyolcat azért a nagyérdeművel is megosztott.

Folteltávolító

A sót állítólag a sokszor a gyönyörű krémszínű díványokat/szőnyegeket választó vörösborfoltok ellen is bevethetjük, de inkább az apró szemű változatot érdemes felhasználni a Today szerint. Szórjuk a muníciót a friss foltra, majd hagyjuk néhány óráig magára a borral. A bort magába szívó sót ezután elég felporszívózni, az eljárást pedig addig ismételgetni, amíg el nem tűnik a pecsét.

Virágcsokrok

A vágott virágok vázájának vizébe adagolt teáskanálnyi só még a cukornál is hatékonyabb Rachel szerint: a baktériumokat távol tartó és a tápanyag-felszívódást elősegítő módszernek hála, sokkal tovább frissek maradnak a virágok.

Gyógyszer

A só persze nem helyettesítheti az orvosok által felírt gyógyszereket, a torokgyulladás tünetein azonban enyhíthet a sós vízzel gargalizálás. Rachelnek egyébként orvos apja ajánlotta a módszert. Akinek nem kevesebb, mint 14.000 diplomája volt!

Mindenre só
Mindenre sóShutterstock

Kávéba?!

Tovább gyengíti a gargalizálós állítás létjogosultság, hogy az apa a kávéját is megsózta időnként, szerinte egy kevés só ugyanis jót tesz az ízeknek és elnyomja a kávé keserűségét. Ugyanezt a problémát állítólag egy kiló homok is képes megoldani. 

Csípésekre

A rovarcsípések okozta fájdalmakat és viszketést szintén képes enyhíteni egy kevés vízbe szórt só. Azoknak pedig, akiket tetőtől talpig csípések borítanak, egy sósvizes fürdő jelentheti a szenvedés végét.

Tojáshéjlebontó-készülék

A leghasznosabb trükk a tojásfőzést hivatott megkönnyíteni. A főzéskor a vízhez adott só egyrészt megakadályozza, hogy repedések keletkezzenek a tojások héján, és ami még fontosabb, a héj lefejtését is jelentősen megkönnyíti.

Szagtalanító

A bebüdösödött cipők kellemetlen szagát okozó baktériumok életét viszont megnehezíti, és a nedvességet is magába szívja a só. Szórj a cipőidbe egy-egy maréknyit, hagyd néhány napig pácolódni, majd rázd/porszívózd ki belőle a sót. 

Izzadság okozta foltok

Az elszíneződött ruhákon is segít a sós-vizes massza: dörzsöld a foltokba az oldatot, és hagyd ázni egy ideig mosás előtt! 

A lista még szinte a végtelenségig folytatható - 13.992 felhasználási módot legalábbis biztosan hozzá lehet még írni. A só tehát valódi csodaszer, melyet talán megenni a legkevésbé ajánlott:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek