Teszt: melyik a legjobb csokis gabonapehely?

Legújabb ízpróbánkon kilencféle csokis és kakaós gabonapelyhet, illetve -golyót kóstolunk végig, ami rámutatott arra, hogy a legjobbak között nem csupán a műfaj királyának tartott márkának van keresnivalója.

Ki ne szeretné a gabonapelyhet? Alapvetően egészséges és tápláló, könnyű elkészíteni és még finom is, így kitűnő választás lehet arra, hogy elindítsd vele a napot. De milyen különbségek vannak a termékek között, megéri-e többet költeni a drágábbakra, és egyáltalán mekkora cukorlöketre számíthatunk, ha a népszerű csokis verzió mellett döntünk? Vendégszakértőnk közreműködésével szegődtünk a válaszok nyomába.

Hogy készül a gabonapehely?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, a csokis vagy kakaós gabonapelyhek, gabonagolyócskák gyártása során a gabonaszemeket megőrlik, majd a többi összetevővel elkeverve egy masszát hoznak létre, amiből aztán megszületnek a különböző formájú termékek.

A szakértő szerint ahogy sok más élelmiszernél, ennél a termékcsoportnál is ízlésfüggő, hogy kinek melyik nyeri el a tetszését, de ha szeretnél kicsit szakmaibb szemmel dönteni, érdemes több szempontot is figyelembe venni.

A teljes kiörlésű jobb választás
A teljes kiörlésű jobb választásFotó: Ruzsovics Dorina

A gabonapehely minőségét természetesen nagyban meghatározza, hogy milyen gabonát (jellemzően búzát vagy kukoricát) használnak fel hozzá. Ennek mennyiségét az összetevők listáján százalékos formában találhatod meg.

Rosttartalmuk miatt a teljes kiőrlésű gabonák lassítják a tápanyagok felszívódását, így egyenletesebben szolgáltatnak energiát a szervezet számára.

Az íz szempontjából ugyanakkor nem elhanyagolható a felhasznált kakaó mennyisége sem, melynek szintén szerepelnie kell az összetevők felsorolásában.

Tényleg sok bennük a cukor?

Igen, tényleg! Traszkovics Zsolt fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a termékek többnyire nagy mennyiségben, 22-35 százalékos arányban tartalmaznak cukrot, ami szerinte a közhiedelemmel ellentétben nem halálos méreg, de kétségtelen, hogy nem mindegy, mennyit viszünk be belőle a szervezetünkbe.

Éppen ezért javaslom, mindenképpen vegyék figyelembe a termékek cukortartalmát, és mértékkel fogyasszák azokat

- javasolja.

Mennyit engedélyez az ajánlás?

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm vagy 6 teáskanálnyi cukrot fogyaszthatnak, míg a férfiak esetében napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm a határ.

Ha ezt átültetjük a gabonapelyhek világába, akkor a képlet a következő. A tesztben szereplő csokis termékek cukortartalma 100 grammonként 24,9 és 33 gramm között mozog, egy felnőtt javasolt gabonaadagja pedig 30-45 gramm (a gyerekeké 25-30 gramm) körül alakul. Ennek alapján egy tányérral még biztosan nem éred el a napi határértéket, ám ha rendületlenül repetázol, vagy a nap további részében más édességekkel „bűnözöl”, úgy már simán megtörténhet.

Hogy teszteltünk?

A nagy láncok aktuális kínálatából beszerzett termékeket annak rendje és módja szerint tejjel felöntve kóstoltattuk meg résztvevőinkkel, akik szigorúan szubjektív, egyéni szempontjaik alapján 1-től 5 pontig értékelték azokat. A pontszámokat ezután szokásaikhoz híven összegeztük, majd átlagoltuk – így jött ki a végeredmény.

Kilencféle terméket kóstoltunk végig
Kilencféle terméket kóstoltunk végigFotó: Ruzsovics Dorina

Mivel van, akinél a cukortartalom is lényeges szempont lehet a döntésnél, ezt minden terméknél külön feltüntettük, Traszkovics Zsolt észrevételeit és pontszámait pedig dőlt betűvel különítettük el a laikus véleményektől a könnyebb értelmezhetőség jegyében.

2. helyezett: Nestlé Nesquik kakaós ízű gabonapehely – 3,3 pont (949 forint/450 g)

Összetevők: gabonaőrlemények 66,0% (teljes kiőrlésű búzaliszt 45,4%, kukoricadara, rizsliszt), cukor, glükózszirup, kakaópor 6,2%, pálmaolaj, zsírszegény kakaópor 0,5%, étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfátok), természetes aroma, vitaminok [nikotinamid (niacin), kalcium-D-pantotenát (pantoténsav), piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin), riboflavin, tiamin-hidroklorid (B1-vitamin), pteroil-monoglutaminsav (folsav), kolekalciferol (D-vitamin)], ásványi anyagok [kalcium-karbonát (kalcium), elemi vas (vas)]. Cukortartalom: 24 g/100 g.

IMG 2303
Fotó: Ruzsovics Dorina

A Nestlé termékei igazi klasszikusnak számítanak ebben a műfajban, ezért meglepődtünk volna, ha nem szereznek dobogós helyezést. Mint láthatod, a Nesquik gabonapehelyben nem is kellett csalódnunk, hiszen simán megugrotta a lécet. A teljes értékű gabonából készült, vitaminokat és ásványi anyagokat – de sajnos egyúttal pálmaolajat is :( – tartalmazó termék kellemes, harmonikus ízével és állományával nyerte meg magának szakértőnket, és nagyrészt többi kóstolónk is szerette. Kritikákat leginkább csak azért kapott, mert voltak, akik úgy vélték, lehetne kakaósabb az íze, továbbá felmerült, hogy utóízében van valami fura, kesernyés körülmény.

 • Kellemes, harmonikus íz, kellemes állomány. 5 pont

 • Lehetne csokisabb, fura utóíz.
 • Enyhén kakaós íz.
 • Teljesen íztelen.
 • Jellegtelen, kölesgolyószerű élmény. 
 • Finom. 
 • Finom, de nem jellegzetes.
 • Mintha több lenne benne a cukor, de becsap valami keserű íz is.
 • Az íze nem annyira jó, sőt kifejezetten furcsa. De nem egyértelműen rossz. 
 • Ropogós, és nem ázik szét annyira. 

2. helyezett: Lidl Crownfield Choco Chico kakós gabonapehely – 3,3 pont (249 forint/250 g)

Összetevők: 54% lisztkeverék (búzaliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt), cukor 7,5%, kukoricadara, 7% kakaópor, glükózszirup, zabrost, fruktóz, árpamaláta-kivonat, aroma, étkezési só, fahéj, emulgeálószerek: lecitinek; vitaminok és ásványi anyagok: E-vitamin, pantoténsav, ribloflavin, B6-vitamin, tiamin, A-vitamin, folsav, D-vitamin, kalcium, vas. Cukortartalom: 28 g/100 g.

IMG 2345
Fotó: Ruzsovics Dorina

A Lidl kilencféle hozzáadott vitaminnal, vassal és kalciummal felvértezett sajátmárkás terméke igen szép eredményt ért el ahhoz képest, hogy nagyjából fele annyiba kerül, mint a Nestlé előzőleg taglalt nagyágyúja. Szakértőnknél mondjuk pont nem talált be, összesen öt darab 4-es osztályzata viszont azt mutatta, hogy sokaknál nagyon is kimeríti a finom fogalmát. Pontokat főleg azon vesztett, hogy többek szerint nem elég édes.

 • Ízében nem túl jellegzetes. 2 pont

 • Inkább fahéjas, mint csokis, kicsit íztelen, nem elég édes. 
 • Semmi kakaós íz. 
 • Kevésbé ízes, eléggé ropogós. 
 • Csokisabb, bár erősen Nesquik ízű, nem igazi kakaó íz. 
 • Finom.
 • Kissé kesernyés, lehetne édesebb is. Utóízre kellemes. 
 • „Fűszeresebb” ízű, kicsit a karácsonyi sütire emlékeztet. 
 • Semmi különleges. Nem venném meg. 

1. helyezett: Nestlé Chocapic csokiízű, ropogós gabonapehely – 3,9 pont (949 forint/450 g)

Összetevők: gabonaőrlemények 61,9% (teljes kiőrlésű búzaliszt 31,7%, búzaliszt, kukoricadara), csokoládépor 22,2% (cukor, kakaópor), cukor, glükózszirup, árpamaláta-kivonat, pálmaolaj, emulgeálószer (lecitinek), étkezési só, aromák, vitaminok [nikotinamid (niacin), kalcium-D-pantotenát (pantoténsav), riboflavin, piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin), tiamin-hidroklorid (tiamin), pteroil-monoglutaminsav (folsav), kolekalciferol (D-vitamin)], ásványi anyagok [kalcium-karbonát (kalcium), elemi vas (vas)]. Cukortartalom: 28,9 g/100 g.

IMG 2291
Fotó: Ruzsovics Dorina

A Nestlé másik, szintén teljes értékű gabonával, vitaminokkal és ásványi anyagokkal megpakolt terméke jelentős előnnyel robogott be az első helyre. Szakértőnk ezt harmonikus ízvilágával magyarázta, ami tényleg telitalálatnak bizonyult. Érezni lehetett rajta a csokit, de mégsem tűnt büntetően édesnek, raádásul úgy roppant, ahogy kell. Finom volt, na! Ha nagyon kukacoskodni akarunk, akkor maximum abba tudunk belekötni, hogy összetevői között szerepel a pálmolaj is, és a gyártó másik termékéhez hasonlóan magasabb az ára.

 • Kellemes, édeskés, harmonikus íz. 5 pont

 • Jó csokis, ropogós, kellően édes. 
 • Jó. 
 • Erőteljes íz, eléggé roppanós, ami jó.
 • Nincs csokiélmény, száraz még tejben is. 
 • Finom.
 • A kukorica dominál, a csokoládé háttérbe szorul. 
 • Ez tök jó, nem olyan marha édes. 
 • Jó az állaga, kellemesen kakaós.
 • Szárazon jó, de nagyon szétázik.

Futottak még

Ezek a termékek nem szereztek dobogós helyezést, ezért értékeléseiket csak röviden, tájékoztató jelleggel közüljük.

4. helyezett: Tesco Balls Cocoa kakaós gabonagolyók – 3,05 pont (448 forint/450 g)
Cukortartalom: 27 g/100 g.

A Tesco hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó terméke egy hármas fölével zárkózott fel a negyedik helyre. Szakértőnk azt mondta rá, hogy inkább a gabonaíz dominál benne, és meglátásával nem volt egyedül. A halovány kakaós vonal mellett még ragacsos labdacsaira, valamint furán keserű utóízére érkeztek elmarasztaló vélemények.

4. helyezett: Cerbona Choco Cereal Flakes csokis gabonapehely – 3,05 pont (379 forint/225 g) 
Cukortartalom: 28,5 g/100 g.

A Cerbona teljes értékű gabonából, D-vitamin és kalcium hozzáadásával készült pelyhe kakaós ízvilágot emlegető szakértőnkön túl két tesztelőnknél döngetett nyitott kapukat. Egyikük át is látott a szitán, megjegyezve, hogy Cerbona csoki íze van. A csapat fennmaradó hányada ellenben nem annyira komálta. Szerintük valami természetellenesen ható édeskés mellékízt hagyott maga után, amire a szederaromástól kezdve egészen a kávésig számos értelmezés született.

6. helyezett: Bona Vita Choco Balls kakaó ízű gabonagolyó – 3 pont (399 forint/375 g) 
Cukortartalom: 32 g/100 g.

A Bona Vita termék első körben kimagasló cukortartalmával hívta fel magára a figyelmet, de cserében legalább a pálmaolajat hírből sem ismeri. „Színe világos, állománya kellemes, roppanós” – értékelte szakértőnk, aki négy tesztelőnkkel egyetemben négyesre pontozta. A többieknél már nem vizsgázott ilyen szépen, elhangzott például, hogy összességében semmilyen az íze és van némi fűrészporos beütése is.

7. Breakfast King Cocoa Shells kakaós gabonapelyhek – 2,9 pont (249 forint/250 g) 
Cukortartalom: 29 g/100 g.

A Tesco által forgalmazott, hozzáadott vitaminokkal és vassal, illetve baráti árfekvésével csábító Breakfast King gabonapehely élénk színével fogta meg szakértőnket, kevésbé jellegzetesnek nevezett ízével ugyanakkor már kevésbé békélt meg. Arról, hogy mennyire finom, nem alakult ki egységes álláspont. Volt, aki hízelgő módon Chocapicnak hitte, valaki pedig kiemelte, hogy „minél tovább rágod, annál rosszabb”. Hárman azért kaszálták el, mert szerintük szivacsos, gumiszerű az állaga.

8. helyezett: Penny Choco Chips csokoládés gabonapehely – 2,6 pont (249 forint/250 g) 
Cukortartalom: 33 g/100 g.

A Penny jó árú termékébe nemcsak vitaminok és vas, hanem bitangul sok cukor is került, olyannyira, hogy ebben a tekintetben az első helyen végzett a mezőnyben. Más téren viszont nem igazán tudott kiemelkedni. Szakértőnk úgy nyilatkozott, hogy kissé kellemetlen az íze, és három kivételtől eltekintve mindenki egyetértett vele. Bírálói rendszerint aromás, kesernyés mellékízét emelték ki.

9. Aldi Knusperone Choco Balls csokoládé ízű gabonapehely – 2,4 pont (249 forint/250 forint) 
Cukortartalom: 25 g/100 g.

Az ALDI sajátmárkás dolgai általában jól szerepelnek tesztjeinken, a lánc vitaminokkal dúsított, kedvező árú gabonapelyhe azonban most kevésbé felelt meg kóstolóink szájízének. Szakértőnk pozitívumként említette roppanós állagát, de hozzátette, hogy nem túl jellegzetes az íze. Kóstolóink hozzá hasonlóan vagy jellegtelennek, vagy kesernyésnek tartották, és mindössze egyetlen rajongója akadt.

Inkább a mézes gabonapelyhekhez vonzódsz? Akkor mázlid van, mert korábban azokat is teszteltük

Mustra