Így gyógyíthatod meg a leesett vagy elázott telefont

Van, amikor elkerülhetetlen a szerviz, de azért nézd meg, mit tehetsz, hátha megúszod ezt a kört.

Megszámlálhatatlan mém született abból, hogy a régi telefonok (helló, Nokia 3310) a mai társaikkal ellentétben elpusztíthatatlanok voltak. Régi szép idők, mi? Hát igen, de a nosztalgia nem sokat segít, ha az okostelefonunkat valamilyen szerencsétlen baleset éri. Persze nem szabad azonnal pánikba esni, a Popular Science összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni, ha szeretnéd, hogy mobilod működőképes maradjon, vagy kibírja addig, amíg profi kezekbe nem kerül. 

Jobb félni..

Döbbenet, de első lépés a megelőzés. Kezdetnek mondjuk a vásárlásnál nem árt olyan szempontokat is figyelembe venni, hogy mennyire strapabíró a készülék. És ezt honnan lehet tudni? A reklámszlogeneknek nem biztos, hogy hinni kell, de ott van az úgynevezett IP-védettség vagy -védelem, amely nagyon leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy mennyire védett az adott termék a por és a víz ellen. Minél magasabb számok szerepelnek az IP betűpár mögött, annál jobban bírja majd a telefon a gyűrődést.

Aki mélyebben szeretné beleásni magát a témába, az kattintson ide, de a lényeg a következő:

  • Az első számjegy azt jelzi, hogy a mobil mennyire védett azzal szemben, hogy a szilárd tárgyak a belsejébe jussanak. Ezt a képességet 0-6 között értékelik, és a mai telefonok többsége 5, ami azt jelenti, hogy ha a finom por be is tud hatolni a készülékbe, nagy eséllyel nem tesz kárt benne.
  • A második számjegy pedig azt mutatja meg, hogy mennyire védett a készülék a folyadékok, pl. a víz okozta kárral szemben. Ha a telefonod 4-est kapott, akkor a fröccsenő víz ellen védett minden irányból, ha 7-est, akkor vízbe merülés esetén is védett, igaz, maximum 30 percig.

(Példa: a Samsung Galaxy S9 IP68-as, az Iphone X IP67-es, de ezek csúcskészülékek.)

Ha pedig tutira akarsz menni, akkor mindenképpen szerezz be egy olyan tokot, ami a készülek sarkait is védi (nekem a jó vastag, aliexpresses szilikontokok nagyon sokszor mentették már meg a telefonomat), valamint egy képernyővédő-fóliát. 

shutterstock 600562928
Shutterstock

Ha leesett

Nagyon szépen csillog az a telefon, kár lenne, ha valami baja esne... Márpedig elkerülhetetlen, hogy a mobiltelefon életében legalább egyszer ne találkozna a padlóval, az aszfalttal, vagy egyéb kemény felülettel, mert kicsúszott a kezünkből, lelöktük, és így tovább. Miután a magyar nyelv minden lehetőségét kihasználva szidod a gravitációt (és a felmenőit, bár ilyenjei nincsenek), nézd meg, hogy van-e valamilyen sérülés rajta, és hogy fel tudod-e oldani a képernyőzárat, illetve működik-e minden funkciója. 

Ha csak apró sérülések keletkeztek a mobilodon, akkor fellélegezhetsz, bár azért nem árt figyelni még egy ideig, hogy nem szivárog-e belőle semmi. Ha igen, akkor ne használd addig, amíg ki nem derül, hogy mi a baja, mondjuk az akksi sérült-e meg és hasonlók. 

Ha a telefon olyan komolyan megsérült, hogy a belső alkatrészek is látszanak, akkor ideje neki búcsút inteni, legalábbis egy kis időre. Ha ugyanis ilyen állapotban használod, akkor tovább ronthatsz a helyzeten, sőt ha az akkumulátor sem úszta meg, neked is bajod eshet. Szóval pakold bele egy zacskóba minden kilógó/kipotyogott részével együtt, és lépj kapcsolatba a gyártóval vagy a forgalmazóval a szerviz vagy a készülékcsere miatt. 

Ha a készülék a repedések ellenére működik, akkor tegyél rá kijelzővédő fóliát, így - ideiglenesen - minden a helyén marad. De ne feledd, ha éppen tudod is használni a kijelzőt, akkor sem húzhatod így a végtelenségig. Ha a sérülések környékén elszíneződést látsz, akkor a csere elkerülhetetlen. A legjobb, ha szakemberre bízod a dolgot, de ha szereted magad megoldani az ilyen problémákat, és úgy érzed, kellően jártas vagy a témában, és az eszközeid is megvannak, hajrá! Az iFixit oldalán elvileg minden segítséget megtalálsz, ha semmit sem akarsz elszúrni vagy elakadnál.  

shutterstock 675038878
Shutterstock

Ha elázott

Mi a teendő akkor, ha véletlenül a teli mosdóban/vécében vagy mondjuk egy korsó sörben landol a készülék? Az addig oké, hogy az ember villámgyorsan kirántja a mobilt a nem neki szánt közegből, de utána nem árt azonnal ki is kapcsolni. Ha ez megvan, akkor helyezd rá egy száraz rongyra vagy papírtörlőre, és hagyd, hogy kiszáradjon. Amíg ez meg nem történik, ne kapcsold vissza és ne is rakd fel töltőre, ám ha könnyen hozzáférsz a SIM- és/vagy memóriakártyához, azokat próbáld meg eltávolítani biztos, ami biztos alapon. 

Fontos, hogy a száradást ne siettesd. Bár nyilván nehéz kibírni, de ne próbáld meg hajszárítóval melegíteni, és - bár a Popular Science munkatársaival ellentétben nem hisszük, hogy erre bárkinek is fel kellene hívni a figyelmét - a mikrohullámú vagy a hagyományos sütőt is messziről kerüld el. És mi a helyzet a rizsről szóló legendákkal? A szakértők egy része szerint ez sem segít abban, hogy gyorsabban kiszáradjon a telefonod, a szilikagélt tartalmazó kis csomagok vagy éppen a macskaalom talán beválhat, de ezeknél sem garantált a siker. 

Légy türelmes, lehet, hogy két nap is eltelik, mire újra használhatod a telefonod. Ha IP67 vagy IP68 a védettsége, akkor valószínűleg minden rendben lesz. Ám ha 48 óra elteltével sem tudod működésre bírni a telefonod, akkor sajnos nincs mit tenni, fel kell keresni a szervizt. 

shutterstock 434764792
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra