Őrizd meg az alma frissességét télre is! Mutatjuk, hogyan

Ha nem dobálod, és elég hűvös helyen tárolod őket, bizonyos fajták akár hónapokig is elállhatnak.

Az otthon is reprodukálható módszer professzionális változatát a '20-as években vezették be. Ennek köszönhető, hogy akár 8-12 hónapig is elállnak az almák, amelyekből így egész évben jut a boltok polcaira. Mindez az érésfolyamatokat lelassító eljárás eredménye: a raktárak hőmérsékletét és a levegő oxigéntartalmát lecsökkentik, a páratartalmat és a szén-dioxid mennyiségét pedig megnövelik a szakértők, ami négyszer olyan hosszú eltarthatóságot is eredményezhet.

Nem mindegy, milyen almáról van szó

Egy a Food&Wine-nak nyilatkozó termelő, Norm Schultz szerint persze inkább a vastagabb héjú és fanyarabb almákkal érdemes próbálkozni: egy vékony héjú és édesebb Golden Delicious csak két hónapig áll el, egy vastagabb héjú és kesernyésebb fajta, például a Granny Smith viszont akár négy hónapig is friss maradhat.

Ha ügyes vagy, sokáig elállnak
Ha ügyes vagy, sokáig elállnakShutterstock

Bánj vele úgy, mint egy tojással

Schultz szerint egyetlen sérült alma is elég ahhoz, hogy egy egész csapat áldozatul essen az almák által kibocsátott gázoknak. A kisebb-nagyobb hasadékokat kihasználó etilén ugyanis felgyorsítja az érést/rohadást, nem árt tehát a szokásosnál sokkal jobban vigyázni a gyümölcsökre.

Fagyassz!

Az almákban nem tesz kárt az alacsonyabb hőmérséklet, az ideális az 1 Celsius-fok a termelő szerint. Egy ritkábban nyitogatott hűtő vagy fagyasztó hiányában a hűtő leghidegebb polca is megteszi, ebben az esetben azonban az etilén miatt érdemes előbb eltávolítani a többi gyümölcs- és zöldségfélét, a melegszívű almák ugyanis válogatás nélkül érlelni kezdik majd a többieket is.

Páratartalom

A páratartalom kontrollálása már nehezebb feladat, de egy kissé nedves papírtörlő, vagy egy lyukas (megint csak a gázok miatt) zacskó segíthet ez ügyben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek