Miért tapad rád a zuhanyfüggöny? Megvan a válasz - és a megoldás is!

Eleged van belőle, hogy a zuhanyfüggöny kísérteties módon a testedhez tapad, amikor csak belépsz a zuhany alá? Nem vagy vele egyedül! A rejtélyes jelenség a tudományos világot sem hagyja nyugodni.

Az önálló életre kelő zuhanyfüggöny kérdésre már hosszú évek óta foglalkoztatja az emberiséget. Az úgynevezett „zuhanyfüggöny-hatásnak” még saját Wikipedia-oldala is van, ami kiváló támpontul szolgálhat az ismert hipotézisek megismeréséhez. Cikkünkben ugyanakkor nemcsak a probléma gyökerével foglalkozunk, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgálunk, hogy többé ne kelljen megtapasztalnod a kellemetlen érzést, amit minden alkalommal átélsz, amikor eggyé válsz a zuhanyfüggönnyel. 

Mi a magyarázat?

Az egyik legnépszerűbb elmélet David Schmidt nevéhez fűződik. A Massachusetts Egyetem professzora, aki 2001-ben fizikai IgNobel-díjat vehetett át felfedezéséért, arra jutott, hogy

a zuhanyból kiáramló porlasztott, röptében lehűlő víz mellett légörvény keletkezik.

Az ennek közepén kialakuló alacsonyabb légnyomás beszívja a zuhanyfüggönyt (lásd a mellékelt ábrát), és mivel a függöny felül rögzítve van, az alja befelé libben.

Az Index szerint Schmidt a díjátadó ünnepségen külön kihangsúlyozta, hogy nem az adófizetők pénzén, hanem szabadidejében oldotta meg a kínzó rejtélyt, majd egy egész gimnáziumi felolvasókörutat alapozott az elismerésre.

Rosszabb, mint a dallamtapadás
Rosszabb, mint a dallamtapadásShutterstock

Van megoldás?

Ne hagyd, hogy a zuhanyfüggöny nyerjen! A CNET több megoldást is felsorolt, amivel helyreteheted a rakoncátlan függönyt.

  • Vegyél súlyozott zuhanyfüggönyt: az aljában lévő súlyok megakadályoznak bárminemű kilengést.

  • Egy vastagabb bélésű termék beszerzése szintén megkímélhet a tapadástól, és még csak komolyabb anyagi ráfordítást sem kíván.

  • Beválhat még a zuhanyfüggönytartó rúd cseréje is, feltéve, hogy egy hajlított változatot választasz, ami képes távol tartani a függönyt a víztől.
Le tudod győzni!
Le tudod győzni!Shutterstock

Házi praktikák

Most jöjjön pár haladó szintű technika, amikhez már a benned szunnyadó MacGyver-re is szükség lehet. Az első trükkös megközelítés pár tapadókorongot és iratcsipeszt igényel. A tapadókorongokat ragaszd a zuhany két oldalán a falra, az iratcsipeszeket pedig csíptesd a függönyre, majd a hurkos részüket akaszd rá a korongokra, és voalá, nincs több mozgolódás.

Amennyiben a kádban zuhanyzol, és az fémből készült, néhány erősebb mágnes lehet a megmentőd. Segítségükkel ugyanis könnyedén rögzítheted a függöny alját a kád széléhez. Vannak egyébként olyan függönyök is, amelyek már eleve mágnesekkel felszerelve kaphatóak, így ezekkel még kevesebb a teendőd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra