8 dolog, amit rossz ötlet ecettel tisztítani

Természetes, mégis megöli a bacikat, és szinte nincs az a makacs szennyeződés, amivel ne tudna elbánni. Az ecet nem véletlenül a szakavatott háziasszonyok legjobb barátja.

Az ecetről általában csupa pozitív dolgot lehet hallani, és bár tényleg sokoldalú tisztítószernek számít, a CNET arra figyelmeztet, nem minden háztartási felületre érdemes automatikusan használni. Máris elmondjuk, hol vannak azok a kritikus pontok, ahol megjárhatod vele a takarításnál.

Vasalók

Egy internetes trükk a vasalótisztításához is az ecetet ajánlja, csakhogy ez könnyen kárt tehet a készülékben. Ha azt szeretnéd, hogy a vasalód visszanyerje régi fényét, ragaszkodj ahhoz a módszerhez, amit a gyártó útmutatójában írnak.

Viaszolt bútorok

Az ecet eltávolítja a viaszt a bútorról, így többet árt, mint amennyit használ. A viaszolt bútorokhoz keress egy kifejezetten erre a célra szánt készítményt. 

Kőből készült munkalapok és padlók

A maró hatású ecetsav elcsúfíthatja a gránit és a márvány felületét. A jó hír, hogy kiváltásához nincs szükséged drága takarítószerekre: a folyékony mosogatószer és a meleg víz tökéletesen megfelel.

Keményfa padlók

Az ecet nem minden padlónál okoz problémát, de talán jobb, ha inkább nem kísérted a sorsot. A békesség kedvéért használj valamilyen keményfához javasolt padlóápolót.

Van, amikor többet árt, mint amennyit segít
Van, amikor többet árt, mint amennyit segítShutterstock

Mosogatógépek

Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények. Az ecet a segítségedre lehet a piszkos edények elleni harcban és állítólag a gépből áradó ázott kutyaszagot is képes megszünteti, cserében azonban megpecsételheti a gumialkatrészek sorsát. 

Serpenyők

Vannak, akik szerint a vastag lerakódásokkal sújtott serpenyőt ecet és szódabikarbóna elegyével a legkönnyebb megtisztítani, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a trükk nem elég hatékony. Itt van néhány másik, ami viszont igen.

Ruhák

Ha már az ecet ruhatisztításra is alkalmas, jó ötletnek tűnhet, hogy fehérítővel együtt használd. Pedig nem az! Így ugyanis mérgező klórgáz jöhet létre, amit bizonyára te sem akarsz belélegezni. 

Zsíros felületek

Mivel az ecet egy sav, a zsíroldás nem tartozik az erősségei közé. Amit keresel, az egy lúgos hatású tisztítószer. Ha más nincs kéznél, a mosogatószer is megteszi.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek