Így öl meg a kontaktlencséd. Nem, nem a szemeddel kezdi!

Az emberek többsége a lefolyóba vagy a vécébe dobja a használt kontaktlencséjét. És hogy mi lesz belőle? Nem, nem látnak tőle jobban a cápák.

Milyen kényelmes a napi kontaktlencse, az ember csak beteszi reggel, kidobja este. A felmérések  szerint sok használó nem a kukába, főleg nem a szelektív hulladékgyűjtőbe, hanem egészen egyszerűen leküldi a lefolyón vagy a vécén. Aztán mennek ezek is a többi hulladék közé a vizeinkbe. Illetve bizonyos részei vissza az ivóvizeinkbe, majd a szervezetünkbe. 

Az Amerikai Kémiai Társaság éves konferenciáján ismertette Charles Rosky, az Arizonai Állami Egyetem PHD hallgatója, hogy milyen veszélyt jelentenek a hanyagul eldobált kontaktlencsék a környezetre nézve. 

20-23 tonna műanyag szemét csak az Amerikai Egyesült Államokban

Először is egy kutatásban megkérdeztek embereket, hogy ők mit kezdenek a használt kontaktlencséikkel. Nos, 15-20 százalék válaszolta azt, hogy egyszerűen a csapba vagy a vécébe dobják, ez pedig az amerikai eladási adatokat figyelembe véve azt jelenti, hogy évente mintegy 1,8-3,6 milliárd lencse megy egyenesen a vizekbe, ez pedig összesen 20-23 tonna szemetet jelent. 

Ne a mosdóba dobd a kontaktlencsédet!
Ne a mosdóba dobd a kontaktlencsédet!Shutterstock

Nem bomlik le

A kutatók a szennyvíztisztító telepek mikroorganizmusaiban öt olyan polimert is felfedeztek, amiket jellemzően a kontaktlencsékhez használnak. Ezek a polimerek aztán tovább bomlanak, és visszakerülhetnek az élelmiszerellátási körforgásba, ezzel együtt pedig az emberi szervezetbe is bejuthatnak, vagyis mikor legközelebb lehúzod a vécén a kontaktlencsédet, akár meg is eheted egyből. 

Ez a kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit is dobsz a mosogatóba, a csapba, vagy mit húzol le a vécén. Nyilván vannak dolgok, amiket eleve oda szánt az angol vcéé feltalálója, Sir John Harington.  A kontaktlencse nem ide tartozik, ezért az ilyen és ehhez hasonló dolgokat érdemesebb a kukába dobni, hiszen a szennyvíztisztítók nincsenek arra felkészülve, hogy ilyen nagy számban dolgozzák fel a nem a vécébe való dolgokat is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra